M föreslår kamerabevakning i Umeå av särskilt brottsutsatta platser

Nedanstående pressmeddelande skickade vi ut till lokalmedia tidigare idag.

Pressmeddelande 2020-06-11

Moderaterna i Umeå vill öka tryggheten i kommunen – föreslår kamerabevakning                 

I en motion till kommunfullmäktige föreslår moderaterna Stefan Nordström och Marianne Löfstedt att Umeå kommun ska kamerabevaka särskilt brottsutsatta platser i Umeå. Detta för att avskräcka brott, öka sannolikheten för upptäckt av brott, samt öka tryggheten, då kameror signalerar att platsen är väl omhändertagen.

– Umeå ska vara en trygg kommun, där kommunens invånare ska kunna leva ett tryggt och säkert liv. Vi anser att kamerabevakning på särskilt brottsutsatta platser är befogat. Det kan gälla såväl centrala Umeå som andra stadsdelar i kommunen, säger Stefan Nordström (M) i en kommentar.

Polisen kamerabevakade Rådhustorget, Ålidhems centrum och Östra Ersboda centrum under en testperiod från januari till mars i år. Nu har Polisen beslutat att sätta upp fler kameror i Umeå, som kommer att sättas upp senast i juni i år. I slutet av maj rapporterade lokalmedia om att Polisen – efter bilbränderna på flera olika platser runt om i Umeå – har beslutat att flyga drönare i stadsdelarna Ersboda, Mariehem och Ålidhem, eftersom de ser en ”risk för allvarlig brottslighet”.

-Det är bra att Polisen har satt upp kameror i Umeå, men vi anser att även Umeå kommun borde använda sig av möjligheten att sätta upp bevakningskameror. Kommunens kamerabevakning ska vara ett komplement till de områden som Polisen övervakar med kamera och kamerorna ska sättas upp i dialog med Polismyndigheten. Kamerabevakning ska inte ersätta patrullerande poliser eller andra satsningar, men det är ett värdefullt komplement, säger Marianne Löfstedt (M) i en kommentar.

Uppsala, Nacka, Trosa och Malmö är några exempel på kommuner som använder kamerabevakning för att skapa trygghet och förebygga brott.

2 kommentarer

  1. Brorson

    Vi har en riksåklagare som tolkar barnkonventionen (nu svensk lag) så att en sextonåring som rånar, misshandlar och urinerar på en elvaåring inte ens får kvarhållas för förhör. Vad ska då bevisas med övervakningskameror? Kommer brotten ens att flyttas till andra platser, som hittills? En annan åklagare har nu utpekat en sedan nitton år avliden person som Palmes mördare, utan att något nytt framkommit.

    Vi har en socialminister som blåljuger och förnekar till att 100.000 tester per vecka någonsin har varit regeringens mål och uppmanar journalister att ringa region Sörmland och fråga vad regeringen har bestämt. På presskonferensen uttalades farhågor, om för många testas, att för många sjuka kommer att upptäckas.

    Mitt i detta klagar regeringen, som om den bestod av en hop imbecilla ultranationalister, på att svenskar som vill besöka andra länder diskrimineras. Två av utrikesministerns starkaste argument har varit att region Skåne för ett par veckor sedan hade färre döda totalt en den danska huvudstadsregionen, samt att stockholmare varit förbjudna att besöka Sköne p.g.a. avrådan av längre resor än två timmar. Danskarna ska alltså tåla ännu fler döda i sin redan hårdast drabbade region?

    Blir det aldrig något slut på tramset?

    När jag har föreslagit att ungdomsrabatten för brottslingar över 18 år ska avskaffas och i stället ungdomsrabatt införas för brottslingar under 18 år, så ska det förslaget ses mot dagens verklighet, när unga brottslingar inte ens får förhöras och än mindre dömas för sina brott. Ett år (straffet för en tioåring, som får 75 % rabatt jämfört med straffet för en vuxen, som begått samma brott, om straffet för den vuxne är tio år) är en lång period i en tio-årings liv. Mitt förslag är alltså att straffbarhetsåldern sänks från femton till tio år, samt att följande straff ska gälla för de unga brottslingarna, jämfört med straffet för vuxen.

    Fyllt 10 men inte 12 år: Högst 25 % Ingen fastställd nedre gräns, men den ska vara högre än 0 %.
    Fyllt 12 men inte 14 år: Lägst 25 % och högst 50 %
    Fyllt 14 men inte 16 år: Lägst 50 och högst 75 %
    Fyllt 16 men inte 18 år. Ingen fastställd övre gräns men den ska vara lägre än 100 %.

    Som jag skrivit förut ska dessa unga brottslingar inte sitta på samma anstalter som vuxna, utan det ska finnas särskilda ungdomsfängelser, som uppfyller barnkonventionens krav. Dessutom ska det finnas möjlighet att omvandla fängelsestraffet till vård under lika lång tid, för dem som behöver sådan, och den inte kan tillgodoses i fängelse. Den hittillsvarande påföljden ungdomstjänst, som i praktiken är en sysselsättning som andra människor har som hobby, ska däremot avskaffas. Straff ska vara straff, om än i humana former.

  2. Brorson

    Det förvånar kanske en del, om jag säger att jag står mer på de (ex-) kriminellas sida än på brottsoffrens sida. Men det beror på att jag privat har träffat fler (ex-) kriminella, och hört deras berättelser, än brottsoffer. I några fall mycket grova brott. Ingen har beklagat sig över de straff de fått, men har tryckt mycket hårt på att straffen ska vara rättvisa. De sitter på fängelserna och jämför: Vad har du gjort? Hur många år fick du?

    Den som har begått brott, har tagit sig friheter,och ska plikta med förlust av frihet enligt principen ju grövre brott, desto hårdare straff. Dessa herrar har inte alls svårt att förstå denna pedagogik, som faktiskt är en viktig del av ”vården”. De är inte dumma. Men om det då framgår en avsevärd skillnad i strafftid för lika grova brott, utan klara motiv för lägre straff för en av dem? Jo, de kan dra slutsatsen att det inte är de som har en skuld till samhället, utan samhället som har en skuld till dem. Motiven för nedsättning av straff ska vara få och begripliga.

    En tidigare anställd i Kriminalvården har berättat för mig om fångar som har sagt: Om jag hade fått ett rejält straff efter mina första brott, hade jag inte suttit här idag. De s.k. straffrättsliberalerna har förstört liven inte bara för brottsoffren, som fått många är av sina liv förstörda, utan också för brottslingarna själva, som tidigt borde ha fått en tankeställare så att de valt ett annat liv. Jag tänker speciellt på en 35-åring, för vilken jag blev hans första vän utanför fängelset.

    Tio förstörda år för denne ex-brottsling, utan a-kassa och fattig som en kyrkråtta. Och kämpade så tappert med att motstå frestelsen att lösa sin situation Ingen arbetsgivare ville anställa en f.d. brottsling utan någon som helst utbildning eller yrkeserfarenhet. Det är fel att börja ”återanpassningen till samhället” (till ett samhälle som många brottslingar aldrig varit en del av) redan i början på ett lång fängelsestraff, när de i stället ska anpassas till det fängelseliv som väntar.

    Samhällsanpassningen ska i stället komma i slutet av strafftiden. Därför har jag föreslagit att 2 / 3-dels frigivningen avskaffas och ersätts, för den som så önskar, med möjlighet att byta ut den sista tiondelen av fängelsestraffet mot frivård – ev. med elektronisk fotboja, under två tiondelar av den utdömda strafftiden. Exempel: Om domen var fängelse i tio år, får den dömde välja mellan att sitta tio år i fängelse och nio år i fängelse och två år i frivård. – två år med mycket stöd och hjälp.

    Vidare tycker jag att vi ska han human kriminalvård, inte som i vissa andra länder. Ensamcell ska vara både en rättighet och en preventiv åtgärd för att fångar, sitter i sina celler och planerar nya brott tillsammans. Därför är jag synnerligen kritisk mot regeringen, som så lått byter fot för att lösa akuta problem, som nu att bygga om befintliga fängelser för två i varje cell. DET MÅSTE BYGGAS NYA FÄNGELSER – inte minst viktigt nu när ekonomin ska startas om med statliga beställningar.

    Vår humana kriminalvård har emellertid lockat utländska ligor att begå sina brott i Sverige. Sedan sitter de i svenska fängelser och knyter kontakter med andra brottslingar. Hela den idé om en human kriminalvård, som varit vägledande åtminstone sedan 1960-talet bygger på förutsättningen att nästan bara svenskar sitter i svenska fängelser. Utlänningar ska avtjäna sina straff i sina hemländer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.