Det pågår en pandemi

Att bryta mot lagar, regler och rekommendationer är oansvarigt och respektlöst. De senaste dagarna har demonstrationer anordnats som en del av rörelsen Black Lives Matter. Även i Umeå har det anordnats manifestationer. Demonstrationerna har i grund och botten ett gott syfte, men blir fel när fler än 50 personer träffas – likaså när det på sina håll som i Stockholm och Göteborg urartade med upplopp och skadegörelse som följd. (I Umeå var det däremot några motdemonstranter som bråkade och greps av polisen.)

Det pågår en pandemi i Sverige och världen. En pandemi som är klassad samhällsfarlig och med samhällsfarlig smitta. Detta allvarliga läge innebär att vi alla har ett ansvar att förhindra smitta av virussjukdomen för att skydda våra äldre och människor i riskgruppen.

2 kommentarer

  1. Brorson

    Fastän jag inte vet säkert tror jag att demonstrationen i Stockholm urartade, som du skriver. Så inte i Göteborg, där det var olika händelser.

    Vad hände i Stockholm? Arrangörerna hade fått polistillstånd till en manifestation med högst 50 deltagare. Men de var, tror jag oerfarna hur man arrangerar sådana manifestationer och saknade begrepp om hur man i praktiken genomför en sådan antalsbegränsning. Borde de inte ha kommunicerat detta med polisen? Eller tvärtom: Borde inte polisen ha tagit initiativ till en sådan manifestation och exempelvis erbjudit sig att hjälpa till – i stället för att ingripa först när det tillåtna antalet överskreds? Då uppstår förstås frågan om detta är en uppgift för polisen? Kanske en uppgift för de kommunala ordningsvakter, som bl.a. Moderaterna vill ha?

    Vad hände i Göteborg? När det tillåtna antalet överskreds, upplöstes manifestationen av polisen och deltagarna gick därifrån, bl.a i riktning mot de platser där upploppen senare ägde rum, varför det är lätt att tro att det var samma personer. Men enligt polisen var upploppsmakarna inte samma personer, som deltagit i Black Lives Matter-manifestationen. Vilka var de då? Det torde vara ganska känt att i just Göteborg finns det både höger- och vänsterextremister som förespråkar och själva använder sig av våldsamma metoder.

    Inget har nämnts om högerextremister i detta sammanhang, men om sådana legat bakom har syftet varut att misskreditera BLM-manifestationen. Sådant har förekommit vid BLM-demonstrationer i USA: I Göteborg var troligen ”autonoma” extremvänster-organisationer i farten. De underkände helt enkelt BLM-manifestationen och vill visa hur man, enligt deras uppfattning, ska göra. Samma sak skedde ju under de s.k. Göteborgskravallerna 2001, då från början fredliga demonstrationer kidnappades av dessa grupper, med stenkastning mot polisen.

    Vid Vietnam-demonstrationerna under 1970-tale hade FNL-rörelsen egna demonstrationsvakter, som höll rötäggen borta, med följd att polisbevakningen efter de första åren kunde dras ner till ett minimum. Detta kräver dock en stark organisation, vilket nyetablerade opinions-rörelser inte har. Coronan gör förstås saken ännu svårare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.