Stå upp emot islamismen!

Inom loppet av två veckor har vi nu bevittnat två bestialiska islamistiska terrorattacker i Frankrike med dödlig utgång. Fruktansvärda dåd, som också är ett angrepp på hela vårt fria, öppna och demokratiska samhälle.

Sverige och EU behöver tydligare markera när fundamentalister gör intrång i vår demokrati och bestämt stå upp mot de krafter som försöker begränsa vårt sätt att leva. Hela EU bör stötta Macrons kamp mot islamistisk separatism och terrorism. Sverige måste stödja och lära av Frankrikes åtgärder.

Sverige och EU måste kraftfullt möta hotet från islamismen!

4 kommentarer

 1. Brorson

  Även Lennart Holmlund har svårt att försvara religionsfriheten för den kristna majoriteten i Europa. Detta är andra gången under loppet av några år som kristna mördas av extrema islamister i kyrkor i Frankrike. Förra gången, kort efter massmorden på strandpromenaden i Nice, mördades en präst i sin kyrka i norra Frankrike av en islamist. På samma sätt, halsen avskuren.

  Men Holmlund tror att religionsfriheten för muslimer är under attack. Från vem eller vilka – från kristna svenskar, som röstar på M, Kd eller Sd? Så här har han skrivit på sin blogg: ”Det här skapar dessutom en främlingsfientlighet runt om i Sverige och alla andra länder mot muslimer och deras religiösa tro, i länder som har religionsfrihet vilket inte många av de länder i mellanöstern har.”

  Jag vill påminna er, som följer alla VK-bloggarna att jag har försvarat muslimers rätt att ha politiska uppdrag för Mp (och andra partier), även om de enligt extrema ateister ”inte kan skilja mellan religion och politik”. Att man inte ska diskrimineras, exempelvis genom att utestängas från politiska uppdrag, p.g.a. sin religiösa tro är en grundläggande mänsklig rättighet. Och har inget att göra med vad jag och andra tycker om Mp och det partiets politik. För muslims religionsutövning och förkunnelse – och annan religionsutövning och förkunnelse – gäller vad som står i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, art. 17.

  Men det är alltså att blanda bort korten – vilket Holmlund gör – genom att låtsas att rätten av vara muslim hotas när kristna präster och församlingsmedlemmar mördas i kyrkor i Frankrike, att det skulle vara det huvudproblemet nu. Och inte ett ord om attentaten mot judar och synagogor i Sverige. Är det kanske ursäktligt för svenska socialdemokrater för att de attentatsmännen påstår sig vara rättrogna muslimer?

  Jag tycker att Moderaterna – och andra partier – ska tala klartext vad det handlar om, kränkning av religionsfriheten, när kristna mördas enbart p.g.a. sin kristna tro. Jag tycker att Moderaterna – och andra partier – ska säga att religionsfriheten gäller för alla, även för kristna och judar och inte enbart för muslimer (som tydligen är den socialdemokratiska synen på religionsfrihet). Men givetvis även för muslimer.

  Jag vill också passa på att bemöta påståendet att religionsfrihet skulle vara detsamma som frihet från religion. Frihet från religion är en annan frihet, nämligen åsikts- och yttrandefrihet. Religionsfrihet är rätten att ha och utöva en religion. Om religionsfrihet skulle vara frihet från religion, är demonstrationsfrihet frihet från demonstrationer – exempelvis allas rätt att röra sig fritt i samhället på 1 maj utan att besväras av de traditionella hyllningsmarscherna till stöd för en ”arbetarrörelse”, som håller på att sälja ut anställningsskyddet till ett par borgerliga småpartier i utbyte mot fortsatt regeringsinnehav.

  Är det egentligen så stor skillnad mellan socialdemokrater och extrema islamister, vad gäller försvaret av ALLA mänskliga rättigheter?

 2. Brorson

  Att stå upp mot islamismen behöver inte innebära förödmjukelser mot fredlig islam. En regimtrogen tidning i Marocko förklarar regeringens kritik mot den franske presidentens agerande före (!) och efter mordet på läraren:

  ”Freedom of an individual ends where the freedom of others and their beliefs begins,” the ministry stressed. ”Morocco’s foreign ministry said freedom of expression cannot justify provocation and offensive attacks on Islam under any reason or circumstances. Insofar as the kingdom of Morocco condemns all dark and barbaric acts of violence committed in the name of Islam, it denounces these provocations that offend the sanctity of the Islamic religion.”

  Som kristen tycker jag att det är fel att skända en annan religions profet. Men det rättfärdigar inte morden på oskyldiga kristna eller på en lärare, som undervisat om gränserna för yttrandefriheten genom att visa de ifrågasatta karikatyrerna. Jag anser också att den marockanska regeringen har rätt, när den stämplar Macrons agerande som ”omoget” och ett hinder för dialogen mellan olika religioner.

  Det är inte ”vårt sätt att leva”, när karikatyrerna har projicerats på regeringsbyggnader i Frankrike. Det är i varje fall inte ett kristet sätt att leva. Till saken hör också att vi kristna under decennier har blivit så förlöjligade och nedtystade av extrema ateister så att vi har blivit avtrubbade och slutat reagera utåt mot grova nidbilder av Jesus och jungfru Maria. Jag har ingen som helst förståelse för nöjet att göra oss troende ledsna, oavsett om vi är kristna eller muslimer.

  Macrons pubertala agerande visar en stor brist på respekt för andra människor, deras religiösa tro och känslor. Det är skrämmande att denne yngling har besluten att använda, eller inte använda de franska kärnvapen i sin hand. Att försvara Frankrike och dess rätt att självt bestämma vilka lagar som ska gälla i det landet, är inte detsamma som att gilla den franska presidenten.

  När även ”moderata” arabstater som Marocko reagerar, bör vi lägga av de koloniala attityderna och lyssna. Marocko har hittills genom sitt samarbete med europeiska säkerhetstjänster varit ett skydd för Europa mot islamistisk terror. Som hade varit ännu värre utan Marockos stöd i kampen.

 3. Ulf Parde

  Håller med Ågren. Bra att Frankrike tagit ledartröjan. Vår mesiga regering hade aldrig vågat vara lika bestämda. Det som Lennart Holmlund tycks ha sagt är ju bara för bedrövligt.

 4. Jonsson

  När de mänskliga rättigheterna utarbetades – efter andra världskriget – då hade religioner ingen plats där; av förklarliga skäl: stor risk för allvarliga motsättningar. Balkankriget, på 90-talet, var en skrämmande påminnelse om religiös fanatism. För att inte tala om arabiska vårens efterdyningar som kvarstår ännu.
  (Exempelvis Ecce homo, var väl ett sätt för hbtq-rörelsen att förändra svenska kyrkan och dess lära!? Det skulle nog inte uppfattas som skändning av Jesus och kristendomen. Men, det hade kanske varit bättre att starta en egen kyrka, med hbtq-värderingar. Idag verkar Fader vår vara ifrågasatt: ”Hen där som är i himmelen”).
  Jag håller helt med Anders Ågren. EU måste stötta Macron. Dessutom behöver Sverige, byta ut sin svage ledare Löfven.
  Eftersom det inte enbart är religiösa samfund som hotas med terrorattentat av islamisterna, det gäller alla som de anser vara otrogna – på alla kontinenter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.