Moderaterna i Umeå: Inför språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg

Följande pressmeddelande har tidigare idag skickats ut till lokalmedia.

 

Pressmeddelande 2020-12-09

 

Moderaterna i Umeå föreslår språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg

I en motion till Umeå kommunfullmäktige föreslår moderaten Igor Jonsson att språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg ska införas.

– Bristande språkkunskaper hos personal är ett allvarligt problem, som bland annat Inspektionen för vård och omsorg har varnat om. Det är ett hot mot patientsäkerheten, säger Jonsson (M).

Botkyrka är ett exempel på en kommun som har infört språktester inom äldreomsorgen. Där ska alla som söker tjänster genomgå ett språktest och dessutom har de infört en utbildning för dem som redan är anställda, men som anses ha otillräckliga kunskaper i svenska språket.

– Att kommunikationen fungerar är grundläggande. Kommunen som arbetsgivare har ett ansvar att säkerställa att personalen har de språkkunskaper som krävs för att både förstå och göra sig förstådd. Av denna anledning anser Moderaterna att kommunen bör införa språktester vid nyanställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg, säger Jonsson (M).

 

Motionen i sin helhet

 

Motion till Umeå kommunfullmäktige

Inför språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om att bristande kunskaper i svenska hos personal inom äldreomsorg är ett problem. I 2019 års Patientsäkerhetsberättelse stod det klart att ”den största utmaningen i verksamheten är bristen på kompetens och erfarenhet av omvårdnadsarbete, språksvårigheter och brister i dokumentation hos omsorgspersonal.”

Detta är allvarligt och ett stort hot mot patientsäkerheten, både vid delegering av medicin och vid dokumentation. Bristande språkkunskaper har också inneburit en påfallande ökad arbetsbörda för de sjuksköterskor som finns i äldreomsorgen. Av denna anledning lyftes språkproblem upp som ett särskilt fokusområde för 2020 med tillägget att: ”för att minska patientsäkerhetsriskerna så vidtas åtgärder för att öka kompetensen hos omsorgspersonal snarast under 2020.”

Det är en absolut självklarhet att arbetsgivaren säkerställer att personalen både förstår och gör sig förstådd hos dem som de är satta att hjälpa. Så är inte fallet idag inom Umeå kommun. Det finns flera exempel från Umeå där bristande kunskaper i svenska hos personalen har inneburit stora bekymmer för såväl boende som anhöriga.

Fler åtgärder måste vidtas för att öka kompetensen hos personalen och där är språket en betydande del. Kommunen har ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper redan vid rekrytering av personal. Rekryteringsbehoven i äldreomsorgen är stora, men att sänka kraven på att kunna det svenska språket är definitivt ingen lösning, då det utgör en viktig del av omvårdnaden och patientsäkerheten.

Kommunen bör därför införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg. Det handlar i grunden om respekt för de som behöver hjälp, förutsättningar för en värdig äldreomsorg och det handlar om patientsäkerhet.

Botkyrka kommun har exempelvis infört språktester i äldreomsorgen från 1 oktober 2020. Alla som söker tjänster ska genomgå ett test. Dessutom har de infört en utbildning för dem som redan är anställda, men som anses ha otillräckliga kunskaper i svenska språket.

Med anledning av ovanstående föreslår jag kommunfullmäktige att besluta

att uppdra till äldrenämnden att införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg, för att säkerställa nödvändiga kunskaper i det svenska språket.

 

Umeå 2020-12-09

Igor Jonsson

Kommunfullmäktigeledamot (M)

3 kommentarer

  1. Basic Rules

    Bra förslag, språktest är en del i kvalitetssäkringen helt enkelt och dessutom kommer de som Vill jobba inom vård-och omsorg känna att de är/blir fullfjädrade i sitt yrke. Ingen mår dåligt av krav inom ett yrke det är och kan vara en förutsättning.
    Människor är inte insatsvaror inom industrin utan just människor !

  2. Brorson

    Det är fel att tvinga gamla kommunister att acceptera privat hemtjänst. Det tyder på bristande respekt för äldre. Det handlar ju inte om rätt eller el enligt något slags objektiv måttstock , utan om vad den enskilde vill. Men bör då inte respekt visas i motsatt riktning också, om någon vill ha privat hemtjänst, kanske med religiösa inslag?

    Jag har varit motståndare till LOV och menat att kommunen har det yttersta ansvaret och därför bör upphandla hemtjänst enligt LOU, men har tvingats tänka om efter det som hänt i min hemkommun och som tydligen är på väg att hända i Umeå, där Andres Lundgren agerar förmyndare över personer som kunde varit hans föräldrar eller far- eller morföräldrar.

    Extrema islamister ska inte driva hemtjänstföretag, men även muslimer ska ha rätt att välja äldreboende eller hemtjänst i på religiös grund. Personalen måste behärska svenska språket för att snabbt och utan svårigheter kunna tillgodogöra sig vad som gäller för jobbet – inte minst viktigt i pandemi-tider. OCH samma språk, som talas och förstås av vårdtagarna. Oavsett om det är svenska eller något annat språk.

    Sossarna talar nu tyst om att de ville använda äldreomsorgen som instegsjobb för nyanlända utan tidigare erfarenhet av vårdarbete. I min hemkommun har de politiska ungdomsförbunden (Grön ungdom,Ung vänster och SSU) drivit igenom att ensamkommande unga män ska ha företräde till nya anställningar framför svensktalande personal, som tidigare haft allmän visstids-anställning.

    Resultatet blev att många äldre har bytt hemtjänst från kommunen till privata utförare, som anställt den personal som – trots lång tjänst hos kommunen – inte fått nya anställningar p.g.a de nya politiska prioriteringarna. Kommunen har mitt under pandemin sagt upp det hemtjänstföretag, som haft den mest kompetenta (enligt kommunens egen bedömning) personalen, med motivering att företaget har redovisat förlust under 2019.

    Vilket har berott på den snabba expansionen i kombination med sena utbetalningar från kommunen. Förlusten har varit tillfällig har kunnat täckas av ägarfamiljens förmögenhet. Kommunen hävdar att företaget har brutit mot avtalet med kommunen, som säger att företaget har rätt till vinstutdelning. Rätt till vinstutdelning har alltså blivit vinstudelningstvång! Mer en så begriper alltså inte ledande s-politiker om privat företagande. Vårdtagarna har alltså tvingats tillbaka till kommunen och de nyanställda unga männen från fjärren länder.

    Det här bör man ha i minnet när Tegnell, som trots de skyhöga dödstalen hålls om ryggen av regering, skyller de många dödsfallen på äldreboenden på dåligt utbildad personal och brist på basala hygienrutiner.

  3. Brorson

    För drygt tio år sedan såg jag en utställning om behovet av hemtjänst på sitt eget språk för äldre invandrare. Även de, som kunnat svenska, kan regrediera till sitt barndomsspråk p.g.a. demens. Eller så är det bara att man återvänder till barndomen i sina tankar, vilket är vanligt hos äldre. Gamla minnen tränger undan nya minnen. En självklarhet att göra vårdtagarna till viljes kan man tycka.

    Men arrangörerna glömde två saker: Det kan vara svårt att rekrytera hemtjänstpersonal, som behärskar alla invandrarspråk. En lösning kan förstås vara den, som många invandrare själv har valt: Ghettobildning och segregation. Man glömde också rätten för svenskar att få hemtjänst på sitt eget språk. Och kanske att ha ansikten omkring sig, med utseenden som man minns från förr.

    För några år sedan stormade vissa politiska ungdomsförbund mot biståndshandläggare och chefer inom äldreomsorgen, som uppfyllde önskemål om svenskspråkig och svensk personal – och från kvinnor, som inte ville att manlig personal skulle sköta deras intimhygien. Ungdomsförbunden krävde att inga eftergifter skulle göras för ”rasister” samt att biståndshandläggare och chefer som gjorde detta skulle avskedas.

    Så oerhört kränkande för de utlandsfödda unga männen i hemtjänsten! Jag minns mycket väl hur Stefan Löfvén bredde ut sig om att just äldreomsorgen vore ett passandenybörjarjobb för nyanlända och hur fackförbundet Kommunal protesterade. Men att hela LO är en bunt rasister har jag hört i decennier, inte minst från journalister inom den idag till stor del nedlagda S-pressen.

    Nu har Kommunal återigen vikit sig för partikamraterna i regeringen och skrivit under PTK-avtalet med Svenskt Näringsliv. Allmän visstid är kvar och drabbar kvinnorna i omsorgen. Det är framför allt inom den politikerstyrda kommunala omsorgen, som den anställningsformen tillämpas. Unga män, som kommit till Sverige för att få gratis utbildning till bilmekaniker, vilket de inte kan få i Iran som de kommer ifrån, tränger undan äldre erfaren kvinnlig arbetskraft.

    Språkrörskandidaten Annika Hirvonen. bredde ut sig om vilken tillgång de unga männen, som enligt henne var barn, när de kom, för äldreomsorgen. Och hur orättvist de har drabbats av långa handläggningstider och att de blivit ”n del av familjen” i Sverige. Aktuellts programledare fyllde på med frågan om pengarna för deras utbildning vore bortkastade, om de blir utvisade.

    Det förstår jag inte. Har inte deras chanser på hemlandets arbetsmarknad i de yrken, som de har utbildats för, förbättrats under vistelsen i Sverige? Det är dags att visa respekt för oss äldre. Låt oss välja hemtjänstföretag, som låter oss själva välja vilken personal vi tilldelas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.