Moderaterna – partiet med bäst miljö- och klimatpolitik

Moderaterna har bäst miljö- och klimatpolitik, enligt svenska folket. (Demoskop). Det går åt rätt håll! Klimatfrågan är för viktig för att lämnas till Miljöpartiet och andra aktivister på vänsterkanten.

MP och M. Två partier med diametralt olika politik på området. Positivt att skillnaderna tydliggörs, även för väljarna.

Miljöpartiet gillar symbolpolitik och propagerar för förbud, flygskam, köttskam, högre skatter, fler skatter, motstånd till resande, handel och tillväxt.

Moderaterna står för klimatpolitik som faktisk leder till konkreta resultat. Som bejakar tillväxt, marknadsekonomi, frihandel, forskning, teknikutveckling, kärnkraft – allt sådant som kan bidra till lägre utsläpp kombinerat med ekonomisk tillväxt.

Sverige är det land som enligt undersökningar är bäst på att leva upp till Parisavtalet. Sverige har under lång tid minskat sina koldioxidutsläpp, samtidigt som vi har bevisat att det går alldeles utmärkt att kombinera med ekonomisk tillväxt. Sverige har varit – och är – ett internationellt föredöme i miljö- och klimathänseende. Svensk industri är renare än andra länders och bidrar genom sin export till globala utsläppsminskningar. Moderaterna vill att ännu fler svenska produkter ska tränga undan smutsigare produkter på världsmarknaden.

Låt oss fortsätta på denna väg. Tillväxt, forskning, marknadsekonomi och teknikutveckling är framtidens melodi.

Moderaterna – en grön höger. Med politik som fokuserar på resultat istället för symbolpolitik.

2 kommentarer

  1. Brorson

    När MP bildades stod både S och M för en ganska ogenomtänkt tillväxtfilosofi, som inte förstod att det finns gränser för hur mycket råvaror som kan tas ut ur naturen utan att de tar slut. Det handlar dels om förnybara råvaror, där det årliga uttaget i genomsnitt över flera år inte får överstiga den årliga tillväxten under lika många år. Och dels om ”ändliga” råvaror, som antingen kan ta slut helt, eller efter en tid blir avsevärt dyrare att utvinna, eftersom de ytliga förekomsterna tar slut. Det finns också gränser för hur mycket avfall, som kan deponeras i naturen.

    Det var i hög grad tidigare moderater, som tyckte att deras gamla parti inte tagit dessa frågor på allvar, som medförde denna kunskap till det nya partiet. För det fanns även tidigare moderater, som gick med i MP från starten. Hur har då MP förvaltat det ideologiska och kunskapsmässiga arvet från dessa f.d. moderater? Med åren bara sämre och sämre, vill jag säga. Detta samtidigt som M börjat förstå att dessa frågor måste tas på allvar.

    Nåväl, detta är en resa i rätt riktning, som M har påbörjat men inte har fullbordat och därför måste fortsätta. Nu har man kommit så långt att en majoritet av svenska folket tycker att M har en bättre miljöpolitik än MP. Men det räcker inte. Många omprövningar återstår fortfarande att göra.

    1. Det behövs forskning och teknikutveckling särskilt med sikte att
    a) utveckla nya reaktorer, som återanvänder använt kärnbränsle, som ger en restprodukt, som inte behöver slutförvaras under hundratusentals år., s.k gen 4-raktorer.
    b) utveckla teknik inte bara för att fånga in koldioxid ur atmosfären (finns redan och är relativt billig) utan också för att omvandla den infångade koldioxiden till nya motorbränslen – speciellt för flyget – och råvaror till industrin, vilka kan ersätta plasten.

    2. Besluta om ett totalstopp för fortsatt utbyggnad av vindkraften och en avvecklingsplan för merparten av befintliga vindkraftverk. De ska ersättas av små reaktorer, helst av gen 4-typen, som inte har lika långa start- och stopptider som befintliga reaktorer.

    3. Börja planera för ett nytt kärnkraftverk med flera stora reaktorer i Skåne. Jag föreslår den norra delen av Ravlunda skjutfält på den skånska östkusten. Därifrån är det lika långt till Malmö och Köpenhamn som från Forsmark till Uppsala och Stockholm. Den militära verksamheten på det 1600 ha stora skjutfältet är i dag bara en bråkdel av vad den var under kalla kriget. Skjutfältet är dessutom omgärdad av en bred byggförbudszon p.g.a. bullret, vilken kan användas som en extra säkerhetszon kring kärnkraftverket.

    4. Säga nej till nya överföringsledningar mellan norra och södra Sverige, men upprustning och effekthöjning av de befintliga.

  2. QA

    Enligt professor Söder så skulle satsning på kärnkraft i det närmsta tredubbla elpriset…

    ”Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, har räknat ut att två nya reaktorer byggda med befintlig teknik i Ringhals skulle höja elpriset med 20 öre per kilowattimme om kostnaden slogs ut på all el i Sverige, eller innebära en investering på 200 till 400 miljarder kronor. Han har gjort uträkningen genom att titta på de tre kärnkraftverk som byggs just nu i Västeuropa, i Frankrike, Storbritannien och Finland.”

    https://www.svd.se/busch-aktorer-beredda-bygga-ny-karnkraft

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.