Förr prioriterade Socialdemokraterna industrin före glada miljöpartister. Nu är det tvärtom.

Socialdemokraterna måste prioritera om – cementbristen hotar hundratusentals jobb. Det är bråttom att lösa frågan om tillgången till cement. Efter domen mot Cementa riskeras nu inte bara jobben i Slite utan hundratusentals jobb inom bygg- och anläggningsbranschen, eftersom tillgången på cement i Sverige kommer att minska dramatiskt om bara några månader.

Det värsta scenariot innefattar uppemot 280 000 uppsägningar, ett investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden och stoppad klimatomställning.

Regeringen måste omedelbart vidta de åtgärder som krävs för att säkra tillgången till cement.

4 kommentarer

 1. Brorson

  Nej, det här har inget att göra med miljöpartiet, bortsett från att MP är ett regeringsparti. Det handlar om ett antal EU-direktiv, som syftar till att skydda särskilt värdefull natur .djur- och växtarter. ur ett europeiskt perspektiv.

  Svenska Natura 2000-ommråden har föreslagits av länsstyrelserna, granskats av Naturvårdsverket som har lämnat ärendet vidare till regeringen, som beslutat föreslå områdena till europakommissionen (EU-kommissionen?), som efter vetenskaplig granskning har beslutat om områdena i de enskilda länderna -detta alltså ur ett europeiskt perspektiv. Det är väl inte Moderaternas mening att vi ska går ur EU varje gång något svenskt särintresse gnäller och jämrar sig?

  Såvitt jag vet, är EU i grunden ett frihandelsområde, som syftar till att alla länder ska ha tillgång till de naturresurser (råvaror m.m. som finns i de enskilda EU- (och EES-) länderna. Om Sverige skulle drabbas av brist på kalkråvara för cementframställning (vilket bara skulle bli tillfälligt eftersom gott om kalkråvara finns både på Gotland och det svenska fastlandet) får inga hinder finnas för Sverige att köpa kalk eller färdig cement från andra EU-länder.

  Om inte Moderaterna vill framstå som ett ultra-protektionistiskt EU-motståndarparti av den värsta sorten, måste partiet söka en europeisk lösning på problemet, som EU ytterst är skuld till. Det må vara rötmånad, men Sverige får inte styras skrämselproganda, som hör hemma i ett svunnet århundrade.

  • Brorson

   Naturligtvis håller jag med om slutklämmen ”Regeringen måste omedelbart vidta de åtgärder som krävs för att säkra tillgången till cement.” Har vi inte en EU-minister?a

 2. Sixten Jonsson

  Vi saknar ansvariga ministrar och främst statsministern kan regera eller gömmer man sig bakom det svenska myndighetsmissbruket som leder fram till den här absurda situationen som i sämsta scenario triggar igång en lågkonjuktur..Det mest allvarliga är ändå att man skyller på Cementa och undermåliga underlag när det är myndighetens uppgift att ta fram underlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.