Fortsätt att avyttra delar av AB Bostadens fastighetsbestånd

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslog i ett gemensamt uppdrag inför budgetfullmäktige, att fortsätta avyttra delar av AB Bostadens bestånd. Tyvärr avslogs förslaget av de rödgröna partierna i Umeå.

Ett av våra 19 gemensamma borgerliga uppdrag är alltså att fortsätta avyttra delar av det kommunala bostadsbolaget AB Bostadens bestånd: ”Möjliggör ökad nyproduktion och upprustning av befintligt bestånd genom att avyttra delar av AB Bostadens fastighetsbestånd.”

Vi anser att det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden har en central roll att spela, när det gäller nyproduktion av hyresrätter. AB Bostaden har idag en dominerande andel – omkring 45 procent – av hyresrättsbeståndet i Umeå.

Vi vill successivt avyttra ytterligare delar av fastighetsbeståndet för att möjliggöra dels ökade underhållsinsatser, dels ökad nyproduktion.

AB Bostaden står inför stora utmaningar trots tidigare genomförd avyttring – ökad takt av nyproduktion men framförallt gällande ett stort upprustningsbehov av miljonprogrammet, vilket kräver kapitaltillskott. Fortsatt avyttring av Bostadens bestånd är därför en nödvändighet för att skapa utrymme för renoveringar och nybyggnationer. Det minskar samtidigt Bostadens dominerande roll på marknaden och släpper in fler förvaltande aktörer som kan dra sitt strå till stacken avseende nyproduktion av hyreslägenheter.

Det var välkommet att vi tillsammans med Socialdemokraterna under 2017 kunde enas om en avyttring av 8 procent av beståendet till Heimstaden: 1 601 lägenheter på Mariehem och Carlshem för ca 1,1 miljarder kr.

Tio bostadsbolag var då intresserade att lägga bud, så det visar vilka goda möjligheter som ändå finns för att fortsätta en sådan politik.

6 kommentarer

  1. Lilla

    Hej, har Bostaden bränt alla pengar som de fick efter förra försäljningen? De genomförde även hyreshöjningar den perioden. Som jag förstod det var det iallafall inför den försäljningen långt ifrån ett bolag i kris. Blev det höga kostnader i våras när studentkorridorer stod tomma? Önskar Bostaden detta själva? Vilka områden där Bostaden har bostäder är aktuella att sälja bort?
    Det är nog många av väljarna i Umeå som gärna skulle vilja ha lite mer kött på benen kring er argumentation här och inte bara argumentet att Bostaden fick en del slantar vid förra försäljningen och att det var roligt.

    • Jan Sjöström

      Hej Lilla!

      Umeå växer, därav behovet av den nödvändiga och generella
      infrastruktur fler medborgare genererar.

      Bostaden är ett kommunägt företag och av detta skäl i stort
      osårbart mot skadlig omständighet. (du och jag betalar alltid)

      Att tillse nödvändig infrastruktur är ett kommunalt ansvar, det
      finns liksom ingen annan än medborgarkollektivet i sin helhet
      som kan bära det ansvaret.

      Av b l a dessa skäl måste vi förstå att ta hela vårt ansvar. ”Vi
      ingen annan” måste tillse att skapa de förutsättningar funktion
      alltid kräver. Att sitta still i båten av skäl som ”det är väl bra
      som det är” ger slutligt och oåterkalleligt ” än större kostnader
      för kollektivet.

      I en avyttring ligger hela vinsten – d v s bolaget bostaden (vi)
      ges de muskler som byggandet av nya funktionella boenden
      kräver. Att byta äldre kostsamma renoveringsobjekt mot en i
      alla delar mindre belastande (nyare) bestånd är för alla en bra
      affär.

      M v h / Jan

    • jonas

      Nej, Lilla, det är inte så att Bostaden har bränt alla pengar. Bostaden har en god ekonomi. Det är istället så att högerns ideologi, som består att allt vi äger gemensamt, skall säljas ut och privatiseras. Enbart de kapitalistiska marknadskrafterna vill dom ska vara alena rådande.

  2. Jonad

    Du svarade inte tidigare varför privata vill köpa av Bostaden för att istället låta Bostaden bygga nytt och dyrt, eller har jag missat ett tidigare svar?

  3. Ulf Parde

    Mjae. Det har ju förekommit kritik också mot dem som köpte av Bostaden för några år sedan på Mariehem. Den där påtvingade renoveringen gav chockhöjda hyror.

  4. Kim

    Bostadens dominerande roll minskar ändå succesivt sett över tid eftersom det numera finns gott om privata aktörer som vill äga hyresbostäder i Umeå. Umeå kommun tilldelar dessutom flera av dessa mark att bygga på, men inte till Bostaden. Dessutom ökar antalet bostadsrätter markant. Bostadens andel av bostadsmarknaden krymper alltså ganska snabbt.

    Då kommunen väljer att inte tilldela Bostaden någon mark för att kunna bygga nya Bostäder blir ju argumenten lite märkliga. Hur ska nyproduktionen öka om det inte finns någonstans att bygga?

    Även om argumenten är märkliga så är det bra att (m) är tydliga med vad man vill göra. Utdelning av gemensamma tillgångar. Om man sedan tycker det är bra eller dåligt är ju upp till var och en.

    Det vore även intressant att få en utvikning om hur Bostaden ska kunna bygga mer utan byggbar mark?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.