Inför språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg!

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslog i ett gemensamt uppdrag inför budgetfullmäktige, att kommunen inför språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg för att säkerställa nödvändiga kunskaper i det svenska språket. Tyvärr avslogs förslaget av de rödgröna partierna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om att bristande kunskaper i svenska hos personal inom äldreomsorg är ett problem. I 2019 års Patientsäkerhetsberättelse stod det klart att ”den största utmaningen i verksamheten är bristen på kompetens och erfarenhet av omvårdnadsarbete, språksvårigheter och brister i dokumentation hos omsorgspersonal.”

Detta är allvarligt och ett stort hot mot patientsäkerheten, både vid delegering av medicin och vid dokumentation. Bristande språkkunskaper har också inneburit en påfallande ökad arbetsbörda för de sjuksköterskor som finns i äldreomsorgen. Av denna anledning lyftes språkproblem upp som ett särskilt fokusområde för 2020 med tillägget att: ”för att minska patientsäkerhetsriskerna så vidtas åtgärder för att öka kompetensen hos omsorgspersonal snarast under 2020.”

Det är en absolut självklarhet att arbetsgivaren säkerställer att personalen både förstår och gör sig förstådd hos dem som de är satta att hjälpa. Så är inte fallet idag inom Umeå kommun. Det finns flera exempel från Umeå där bristande kunskaper i svenska hos personalen har inneburit stora bekymmer för såväl boende som anhöriga.

Fler åtgärder måste vidtas för att öka kompetensen hos personalen och där är språket en betydande del. Kommunen har ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper redan vid rekrytering av personal. Rekryteringsbehoven i äldreomsorgen är stora, men att sänka kraven på att kunna det svenska språket är definitivt ingen lösning, då det utgör en viktig del av omvårdnaden och patientsäkerheten.

Kommunen bör därför införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg. Det handlar i grunden om respekt för de som behöver hjälp, förutsättningar för en värdig äldreomsorg och det handlar om patientsäkerhet.

S-styrda Botkyrka kommun har exempelvis infört språktester i äldreomsorgen från 1 oktober 2020. Alla som söker tjänster ska genomgå ett test. Dessutom har de infört en utbildning för dem som redan är anställda, men som anses ha otillräckliga kunskaper i svenska språket.

Moderaterna i Umeå lämnade i december 2020 in, via fullmäktigeledamot Igor Jonsson, en motion med förslag att Umeå kommun borde införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg, för att säkerställa nödvändiga kunskaper i det svenska språket. Nu är det fyra partier som har enats om att gå fram med ett liknande förslag.

Ett konkret förslag som gör skillnad.

Men det förutsätter uppenbarligen maktskifte i Umeå i valet 2022!

2 kommentarer

  1. Håkan

    Nääää,det går väl inte,på Karolinska fick en SVENSK sköterska sparken sen hon hjälpt någon från ett icke skidåkande nation som inte kunde göra sig förstådd med patienter.SVENSKEN får sparken för att den andra parten blev ”kränkt”. när patienten fick förklarat för sig vad det var frågan om.

  2. Brorson

    Det är ännu viktigare att vårdpersonal är fullvaccinerade än att de talar perfekt svenska.
    1. Personer, som vägrar visa upp intyg att de är vaccinerade, ska nekas anställning inom vård och omsorg.
    2. Redan anställda, som vägrar visa upp intyg att de är vaccinerade, ska omplaceras till andra arbetsuppgifter.
    3. Om detta leder till övertalig personal inom andra arbetsuppgifter, ska de ovaccinerade sägas upp p.g.a. arbetsbrist.

    4. Alla arbetsgivare, ska oberoende av verksamhet, ska av hänsyn till sig själva,
    andra anställda, kunder och klienter, ha rätt att neka ovaccinerade anställning, om anställningen inte gäller ett utpräglat ensamarbete utan någon som helst kontakt med andra människor.

    5. Nöjesarrangörer, restaurangägare, etc, ska ha – av hänsyn till sig själva, sina anställda och andra gäster – ha rätt att själva bestämma om personer, som vägrar visa upp vaccinationsintyg, tillträde till sina lokaler.

    6. På samma sätt ska livsmedelshandlare – av hänsyn till sig själva, sina anställda och andra kunder – ha rätt att neka ovaccinerade tillträde till sina butiker, om de erbjuder hemleverans av matvaror.

    Det får vara ett slut med det svenska daltet med personer, som utsätter andra för livsfara. Det får vara ett slut med det svenska hyckleriet, när svenska politiker kritiserar de amerikanska vapenlagarna, som tillåter i princip vem som helst att bära livsfarliga vapen.

    Vi måste motsätta oss alla försämringar av lagen om anställningsskydd (LAS), även de försämringar som Magda har gått med på för att stödjas av C i statsministeomröstningen, men ingenting av ovanstående är en försämring av LAS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.