Moderaterna framåt i opinionen! 23,6 procent i Demoskop.

Idag publicerades en ny mätning från Demoskop/Aftonbladet. I mätningen når vi 23,6 procent. Samtidigt ligger både Miljöpartiet och Liberalerna under spärren.

Med dagens siffror skulle det bli maktskifte, en borgerlig regering och Ulf Kristersson (M) som ny statsminister.

Men det är som sagt en mätning. Opinionsmätningar går upp och ner. Så vi har 302 dagar på oss att övertyga ännu fler om vikten av att Sverige får en ny regering.

Sju katastrofala år med S/MP-regeringen förskräcker.

Sverige förtjänar en ny regering!

 

(Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER)

4 kommentarer

  1. Brorson

    S har ökat med 0,3 procentenheter tack vare Magdalena-effekten. Tror inte att den kommer att vara särskilt länge. Ökningen hade kanske varit större om S i stället hade valt Mikael Damberg till ny partiledare. Han lyfts ju fram som realistisk, kompetent och handlingskraftig av Aftonbladets ledarsida, med följande berömmande ord:

    ”Inrikesminister Damberg har varit i farten igen. Gängvåldet är i skottgluggen. Inte nog med att han ska plocka bilar, klockor och guldkedjor av folk, nu vill han även avlyssna dem och bryta sig in i deras hem utan brottsmisstanke.”

    Tja. För några dagar sedan skrev jag att det behövs ett avhopparprogram för poliser som vill lämna yrket efter fem år i yttre tjänst. För att fler ska vilja bli poliser och söka sig till polisutbildningen. Jag menar att polisens numerär ska följa brottsutvecklingen. När brotten ökar, behövs fler poliser. När brotten minskar, behövs färre poliser.

    Nu föreslår jag att straffet dagsböter avskaffas. Alla straff ska utdömas som veckor, månader eller år i fängelse. Morgan Johansson har genomfört en ”reform” som innebär att den, som inte betalar – eller inte ens kan betala – sina böter, ska kunna avtjäna straffet i fängelse. Det låter ju bra, men kräver att initiativet ska tas av en åklagare. Alltså en ny uppgift för landets åklagare, att bevaka vilka dömda som inte betalar sina böter. Ännu fler brottslingar kommer alltså att gå fria från åtal, eftersom åklagarna har annat att göra.

    Det borde ju vara omvänt, och det är vad jag föreslår. Att alla ska dömas till fängelse, men att dömda, som KAN betala och GÖR det, ska kunna få korta fängelsestraff omvandlade till dagsböter. Jag föreslår följande:

    1. Utredning av betalningsförmåga ska göras för alla, som döms till fängelse under högst tre månader.

    2. Fängelsestraffet ska ”automatiskt” omvandlas till dagsböter, om den dömde kan antas komma att betala böterna med egna, hederligt förvärvade pengar. Någon omvandling till böter ska alltså inte ske, om den dömde saknar inkomst..

    3. Fängelsestraff på mer än tre månader men högst sex månader ska kunna omvandlas till dagsböter, efter ansökan av den dömde, om det står klart (en skärpning jämfört med ”kan antas”) att den dömde kommer att betala böterna med egna, hederligt förvärvade pengar.

  2. Brorson

    I föregående kommentar har jag föreslagit att alla straff ska utdömas som veckor, månader eller år i fängelse, men att korta fängelsestraff ska kunna omvandlas till dagsböter, om vissa villkor är uppfyllda. Detta betyder att fängelsedomen står fast, tills böterna är betalda. Om böterna inte alls, eller bara delvis, har betalats under föreskriven tid, ska den dömde avtjäna resten av straffet i fängelse. Jag föreslår:
    1. För att underlätta för den dömde att betala böterna, ska han ha en avbetalningsplan under lika många månader som det ursprungliga fängelsestraffet.
    2. Om en betalning inte har inkommit i rätt tid, ska en betalningspåminnelse skickas ut, med datum angivet när betalning senast ska ha inkommit för att den dömde ska slippa fängelse.
    3. Om betalning ej heller har inkommit vid detta datum, skickas en kallelse med ett nytt datum, som anger när den dömde att inställa sig i fängelset.
    4. Om den dömde ej har inställt sig i fängelset vid den tidpunkten, överlämnas ärendet till polisen, som hämtar den dömde.

    Detta förslag medför att fler straff för lindriga brott kommer att avtjänas i fängelse. För att inte behovet av fängelseplatser ska öka, har jag föreslagit att även fängelsestraff mellan 3 och 6 månader ska kunna omvandlas till dagsböter, men efter ansökan av den dömde.

    Vad jag menar med att böterna ska betalas med egna ärligt förvärvade pengar är att varken pengar med okänt ursprung eller pengar som har betalats av någon annan. ska godtas.

  3. Brorson

    1) I Morgans Sverige måste åklagare kopplas in på nytt för att bötesdömda, som inte har betalat sina böter, ska få fängelse i stället.
    2) I Morgans Sverige släpps farliga förbrytare, som har suttit häktade för att hindra dem att begå nya brott, ut ur häktena i väntan på en ledig fängelseplats, när de väl har blivit dömda.
    2) I Morgans Sverige får personer, som har dömts till korta fängelsestraff vänta flera månader på en ledig fängelseplats.
    3) I Morgans Sverige inställer sig många, som har dömts till fängelse, ö.h.t. inte i fängelset, när det är dags att avtjäna straffet. Det har jag full förståelse för, om de ska gå i fängelse först när de redan hade varit frisläppta från fängelset, om de börjat avtjäna fängelsestraffet i när anslutning till domen.

    Detta är inte rättvist, Morgan. Det är fruktansvärt fel mot de dömda, som vill börja om och leva laglydigt, efter avtjänat fängelsestraff. Du, Morgan, har förstört dessa personers framtid, genom din senfärdighet. Även kriminella har mänskliga rättigheter, och en av de rättigheterna bör vara att få avtjäna straffet i rimlig tid efter brottet. Jag föreslår att:

    1. Alla som har dömts till längre fängelsestraff och har varit häktade hela tiden i väntan på dom, ska skickas till fängelset direkt efter domen.

    2. De, som har dömts till korta fängelsestraff, och har varit fria i väntan på domen, ska enligt huvudregeln inställa sig i fängelset inom 1 – 2 veckor efter det att de fått domen. Den tiden kan bl.a. annat användas till utredning om det finns förutsättningar för omvandling av fängelsedomen till dagsböter. (Se ovanstående kommentarer.)

    3. Om det uppenbarligen saknas förutsättningar för omvandling av fängelsedomen till dagsböter, och den dömde så begär, ska han ha rätt att gå i fängelse samma dag som han fått domen.

    Det måste bli ett slut på tjafset. En dom till fängelse ska inte innebära att dömda ska sitta i fängelse mer en ett par veckor utöver den strafftid, som de är dömda till. Och den tiden, ska räknas från det de har fått domen, och inte från det att det finns en ledig fängelseplats. Det ska alltid finnas tillräckligt med fängelser för att uppfylla detta högst rimliga krav: Rätten för dömda, som inte har begått nya brott under fängelsetiden, att bli frigivna senast vid en i förväg – i domen – fastställd tidpunkt.

    Förvaring behövs som en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff för särskilt farliga återfallsförbrytare. Men även för dem, ska det finnas en i förväg bestämd tidpunkt, när de senast ska friges, om de inte har dömts till förvaring på livstid.

    Morgans inkompetens och senfärdighet är inte ens bra för de kriminella själva. Det bästa vore förstås att byta ut hela regeringen. Men om det misslyckas måste i varje fall justitieministern bytas ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.