Ny kärnkraft

Med en borgerlig regering efter valet, så kommer det att bli en ny energipolitik och ny kärnkraft. Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp, som nu ser över all lagstiftning och reglering, för att skapa förutsättningar för att bygga ny kärnkraft under nästa mandatperiod. Viktigt att också avskaffa förbudet mot fler än tio kärnkraftsreaktorer i landet, och göra det tillåtet att att bygga ny kärnkraft på fler än de tre platser i Sverige där kärnkraft är tillåtet idag. Sverige behöver mer kärnkraft!

4 kommentarer

  1. brorson

    Detta var efterlängtat och välkommet. Måste erkänna att jag varit smått irriterad för att det dröjt så länge. Vill också upprepa mitt förslag till Ulf Kristersson, M, att bjuda in Nooshi Dadgostar, V, till ett möte för ett ömsesidigt idé- och kunskapsutbyte om den framtida energipolitiken och särsilt kärnkraften. Och hoppas att mina avsikter med detta inte missförstås.

    Jag kommer inte själv att rösta på V, om det partiet ändrar sig och säger ja till kärnkraft. Så förtjust i V:s övriga politik är jag inte, men kanske en del andra, som ändå inte kan tänka sig att rösta på något av de idag kärnkraft-positiva partierna. Och vi behöver ju kärnkraft. även om det inte blir ett regeringsskifte efter höstens val. Det är bra om motståndarfronten försvagas. Och ett möte för idé- och kunskapsutbyte behöver ju inte utmynna i något slags avtal.

    Jag tycker att vi ska ta människors rädsla för kärnkraften på allvar, inte så till vida att denna rädsla får stoppa ny kärnkraft, men så till vida att vi räknar med denna rädsla som något reellt existerande, som man bör ta hänsyn till. Ingen ska mot sin vilja tvingas bo granne med ett kärnkraftverk. Därför bör platserna för nya kärnkraftverk väljas med omsorg, med gles bebyggelse i närområdet och goda evakueringsmöjligheter av all befolkning inom ett större område.

    1. Ingen bebyggelse ska tillåtas inom 1,5 – 2 km, vilket innebär att befintlig bebyggelse ska flyttas eller tvångsinlösas och rivas.

    2. Befintliga bostadshus inom 3 – 5 km ska flyttas eller inlösas och rivas, om ägaren så begär.

    3. Inom 8 – 10 km införs förbud mot ny bebyggelse.

    De framtida kärnkraftverken ska dock vara väl spridda över landet, så att överföringsförlusterna till större städer och andra storförbukare minimeras. Både Oskarskhamnn och Ringhals ligger i detta avseende för långt norrut för elförsörjningen av Skåne / Blekingen och Malmö / Köpenhamn.

    Jag har tidigare föreslagit att en stort kärnkraftverk med 4 – 6 byggd på norra delen av Ravlundafältet vid den skånskaostkusten, 7 mil från Malmö (lika långt som Forsmark – Uppsala) och 11 mil från Köprnhamn.

  2. brorson

    I mitt förslag till villkorslag för nya kärnkraftverk (se föregåede kommentar) skrev jag att ”Befintliga bostadshus inom 3 – 5 km ska flyttas eller inlösas och rivas, om ägaren så begär.” Detta ska givetvis bekostas av kärnkraftverkets ägare och kommer således att ekonomiskt belasta driften av kärnkraftverket. Observera att det inte ska ställas något som helst krav på husägaren att bevisa att han haft obehag av närheten till kärnkraftverket.

    Denna lag bör träda i kraft under hösten 2022 och ska naturligtvis också gälla för vindkraftverk. Ägaren till ett vindkraftverk. ska på begäran av husägare var skyldig att flytta eller lösa in ett hus som ligger upp till 5 km från vindkraftverket – eller ta bort vindkraftverket. Den, som har byggt vindkraftverk får helt enkelt skylla sig själv. Det ska inte tas någon hänsyn till vindkraftens dåliga lönsamhet. Naturvårdsverket och naturskyddsföreningar ska ha rätt att begära att vindkraftverk tas bort av hänsyn till fåglar och andra vilda djur. Så även samer och andra djurägare.

    Det måste vara ett slut på den närmast koloniala exploatering av Sveriges natur, som i synnerhet Per Bolund. MP, har släppt loss under sin tid som miljö- och klimatminister. i bl.a. tyska och kinesiska bolags tjänst. Han bör utredas för korruption. Av en ny regering krävs att densamma sätter stopp för fortsatt utbyggnad av vindkraten redan under hösten 2022. Det räcker nu. Dessutom bör en avvecklingsplan för kvarvarande vindkratverk tas fram, vilken ska gälla fr.o.m. den tidpunkt då tio kärnkraftreaktorer åter är i drift, d.v.s. fr.o.m. årskiftet 2028 / 2029.

    Det får vara slut nu på fantassier om att det tar 15 – 20 år att bygga en ny reaktor. Det tar högst sju år från beslut til driftstart, varav två år för den byråkratiska processen med alla tillstånd och fem år för själva bygget. För nya reaktorer, som byggs där det redan finna kärnkraft, torde tillståndsprocessen kunna kortas ner till högst ett år. Att starta en av de båda nyligen stängda reaktorerna i Ringhals beräkna ta två år och den andra uppskattningsvis tre år, vilket betyder att de båda reaktorerna är i drift höste 2024 resp-.. 2025.

    Det har talats för lite om infångning av atmosfäriskt koldioxid och omvandling av densamma till nya motorbränslen – eller nya råvaror, som an ersätta plasten. Detta sker ju i naturen genom fotosyntesen och borde därför vara möjligt till en överkomlig kostnad med energi från kärnkraft. Till dess bör vi minska använgningen av fossila bränslen (kol ovh ollja) så mycket som möjligt – utan dagens extrema prishöjningar .på bensin och diesel.

    Alla nya personbilar bör vara av elhybrid-typen, varken enbart förbränningsmotor eller enbart elmotor. Järnvägen måste användas för godstransporter i mycket större utsträckning än idag. Men för att det ska fungera måste Trafikverket fråntas ansvaret för tåglrfningen. så att godstågen kommer fram tid.

  3. brorson

    M har alltså tillsatt en arbetsgrupp, som ska se över all lagstiftning mm, som hindrar byggandet av ny kärnkraft. Vad den kommer att komma fram till, återstår att se, men Ågren nämner särskilt två punkter, som jag också tycker är viktiga.

    1. Att förbudet mot fler än tio reaktorer i hela landet avskaffas. Därmed har han inte sagt om det ska vara ett nytt maxantal eller tillåtet att bygga hur många som helst .Jag har tidigare skrivit att det bör vara ett mål att bygga fjorton nya reaktorer av samma storlek som de nuvarande sex, som är i drift idag, före 2060.Jag representerar dock inte M eller något annat parti. Denna målsättning bör enligt min mening beslutas av riksdagen, som dock ska kunna ändra beslutet till fler eller färre under de knappt fyrtio år som återstår till 2060.

    2. Att det ska bli tillåtet att bygga nu kärnkraft på fler än de tre platser, där kärnkraft är tillåtet idag. Han nämner inte hur många nya platser, och var de ska ligga, eller vilka krav de ska uppfylla. Jag har däremot framfört mycket bestämda krav, som ska uppfyllas, vilket inte många platser i landet gör. Stadsdelen Västerslätt i Umeå kommer därmed, om jag får bestämma, att vara helt utesluten.

    Jag har även föreslagit två platser söder om Forsmark i Norduppland, och en plats norr om Forsmark. om ny kärnkraft ska byggas även i Norrland, vilket gör maximalt tre nya platser i hela landet för stora stationära reaktorer, samtliga vid kust. Vilket tillsammans med de platser, där karnkräft tillåts idag, gör fem – sex platser med kärnkraft i hela landet år 2060, avseende stora, stationära reaktorer av samma typ som de nuvarande.

    Emellertid diskuteras även en helt ny typ av reaktorer, små, mobila reaktorer, som skulle kunna placeras var som helst, vilket skulle möjliggöra en starkt decentraliserad elproduktion. Detta är enligt min mening ett felaktigt resonemang. då dessa reaktorer skulle vara svåra att skydda mot sabotage. Mitt motförslag har varit att dessa SMR-reaktorer aningen placeras inom samma områden som de stora stationära reaktorerna, eller på platser där det idag finns omformarstationer för den elektriska tågdriften. Detta skulle sammantaget göra ett tiotal platser med kärnkraft i hela landet.

    Jag hoppas att den moderata arbetsgruppen tittar även på detta och presenterar ett slutgitigt förslag på platser för den framtida kärnkraften, om möjligt före valet. De, som kan komma att bo nära ett kärnkraftverk, bör få veta detta på ett tidigt planeringsstadium. Och ska naturligtvis ha rätt att överklaga alla beslut. .Därmed undviks också att personer, som inte berörs, skräms upp i onödan.

    Vindkraften är det verkliga hotet mot närboendes trivsel och hälsa. Och mot själva den demokratiska samhällsordningen. Värre än Putin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.