Bekämpa antisemitismen!

I söndagens Folkbladet fick jag en insändare publicerad gällande vikten av att bekämpa och motverka antisemitismen. Läggs även upp här på bloggen.

 

Bekämpa antisemitismen!

Nyligen var det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Antisemitismen är tyvärr närvarande runt om i världen. Så också i Sverige. Så också i Umeå.

I Umeå tvingas judar hålla en låg profil för att undgå hot och hat. Judiska Föreningen tvingades år 2018 att lägga ned sin verksamhet, efter att upprepade gånger ha utsatts för trakasserier och hot från nazister. Hatet mot judar kommer dessutom från flera håll, inte bara från nazisterna. Sedan den judiska föreningen lades ned 2018 finns inget organiserat judiskt föreningsliv i Sverige norr om Uppsala.

Antisemitismen måste bekämpas. Moderaterna har bl.a. föreslagit:

– Förbjud deltagande i våldsbejakande organisationer, oavsett ideologiska motiv. Kriminalisera deltagande i såväl våldsbejakande högerextrema, vänsterextrema som islamistiska organisationer.

– Öka säkerheten för utsatta trossamfund – genom statligt stöd.

– Stoppa utbetalningar av skattepengar till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

– Öka kunskapen om hatbrott, både inom rättsväsendet och hos allmänheten.

– Staten måste genomlysa landets skolor för att kartlägga förekomsten av antisemitism och dess uttryckssätt. Lärare måste få verktyg så att de kan identifiera och motverka antisemitism. Arbetet måste drivas långsiktigt och systematiskt. Samhället måste följa upp varje enskild incident och misstänkta brott polisanmälas.

Låt oss aldrig glömma det som har hänt, men låt oss inte heller blunda för den antisemitism som växer i Sverige.

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Umeå

 

 

2 kommentarer

  1. Drutten

    Kan bara hålla med vad du skriver. Det är en stor skam för Sverige att vi tillåter att Sveriges judar trakasseras och utsätts för förföljelse i Sverige idag. De grupper som trakaserar Sveriges judiska befolkning ska sitta bakom lås o bom eller utvisas. Vi kan nog gissa att de som trakaserar är antingen till stor del nazister eller impoterade islamister. På dessa individer hjälper nog inte utbidning i alla människors lika värde och demokratiska värderingar. Kännbara straff och hot om utvisning kanska biter lite men inte säkert. Hederligt folk, stå upp för Sveriges judiska befolkning. Sveriges judiska befolkning har aldrig gjort ont i landet, däremot senaste årens invandring p g a av en alldeles åt skogen undermålig integration. Tror det var Palme som sa att vi ska inte ta emot fler än vi kan integrera i samhället, rätta mig om jag minns fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.