Vi måste få fart på bostadsbyggandet i Umeå!

Det råder brist på bostäder i Umeå och det är ett stort bekymmer. Detta faktum har vi från moderat sida påtalat under lång tid. Enligt en enkät som VK presenterat, så är bostadssituationen den viktigaste lokala frågan inför höstens val i Umeå.

Från Moderaterna så har vi presenterat olika förslag för att kunna öka takten på bostadsbyggandet, däribland att öppna upp fler områden för byggnation av bostäder. Nyligen lyckades vi i byggnadsnämnden få bifall till ett initiativ, tillsammans med andra partier, om att inleda planarbete för Röbäcksliden och Tegelbruksberget. Detta för att tillskapa fler bostäder.

Det är viktigt att vi uppmuntrar byggande i hela kommunen. Från moderat sida så lyckades vi få igenom ett viktigt uppdrag till AB Bostaden, i samband med budgetfullmäktige i juni förra året. AB Bostaden ges nu i uppdrag att i alla lägen beakta möjligheten till nyproduktion och bygga lägenheter utanför de centrala stadsdelarna. Det kan handla om kommundelscentra som Sävar, Holmsund/Obbola och Hörnefors, men även i byar med omland som exempelvis Tavelsjö, Sörmjöle, Bullmark, Botsmark, Yttersjö, Hissjö m.fl.

Från Moderaterna i Umeå, så lade vi även ett förslag i fullmäktige om att uppdra till kommunstyrelsen att skyndsamt möjliggöra en högre takt på byggande av fler småhus (villor, radhus). Detta röstades tyvärr ned. Men behovet av detta kvarstår alltså.

Vi behöver fler hyreslägenheter, fler bostadsrätter och fler småhus i Umeå!

5 kommentarer

  1. leif

    Fast ni har ju en jävla susning om vilka bostäder som man behöver bygga. Ni tror ju att radhus på Utopia är det som behövs.

    Newsflash, det är det inte!

  2. Kim

    Du har ju rätt i mycket, men kan du utveckla hur du ska finansiera hyresrätterna i ytterområden?

    Pga avkastningskrav och ”affärsmässighet” för Bostaden ((m) drev ju igenom de kraven) så kommer hyran i ytterområdet landa något HÖGRE än i Umeå centralort.

    Det innebär omkring 7-11′ i månaden för en 2a. 10-15′ för en 3a. 13-18′ för en 4a. Ett radhus lär landa på 15-20′ i månaden.
    Vilka tänker (m) ska hyra till de pengarna i Botsmark, Sävar, Tavelsjö eller Holmsund?????? Som marknadsinriktad borde ju den frågan ha ställts.

    Eller är tanken att övriga hyresgäster ska betala för att de i ytterområden ska få en lägre hyra för sin nyproduktion?

  3. Drutten

    Ja jag håller med om att bostadsbyggandet måste öka men då ska det vara rimliga hyror så folk har råd att bo utan en massa bidrag.

    • Kim

      Sorry Drutten. Alliansens fjolårsbudget tog ifjol bort investeringsstödet. Det gör att hyresrätterna blir omkring 15-20% dyrare i hyra för bl.a Bostadens hyresgäster. Obegripligt tyst om det.

      Men skatten har iaf sänkts. Eftersom det oftast sker med en rak procentsats så tjänar iofs de mest bemedlade mest på det. Om det inte är som då förmögenhetsskatt, gåvoskatt, fastighetsskatt och arvsskatt togs bort. Då tjänar BARA de som har mest.

      Bra eller dåligt? Ditt val om det är definitionen av att ”få Sverige på fötter igen”.

      Alla har sina för och nackdelar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.