En politik för mer kärnkraft i Sverige!

Nu presenterar Moderaterna på nationell nivå planen för hur ny kärnkraft ska bli verklighet i Sverige. Det är dags att ge kärnkraften de politiska, juridiska och ekonomiska förutsättningarna som krävs för att nya reaktorer ska komma på plats. Det arbetet kan starta redan i höst. För klimatets och din plånboks skull.

Receptet för klimatsmart, stabil och plånboksvänlig kärnkraft:

✅ Ge ekonomiskt stöd till kärnkraften genom gröna kreditgarantier på 400 miljarder kronor

✅ Ge kärnkraften ekonomisk kompensation för att den ger stabilitet i elsystemet

✅ Gör staten skyldig att ge skadestånd om politiken stänger ned kärnkraften i förtid

✅ Staten ska ta hela kostnadsökningen under konstruktionstiden om politiken inför nya säkerhetskrav

✅ Tillåt ny kärnkraft i hela Sverige, inte bara på dagens tre tillåtna platser

✅ Ta bort förbudet mot fler än max 10 kärnkraftsreaktorer i Sverige

✅ Ändra målet om 100% förnybart till fossilfritt så att även kärnkraften får vara med

2 kommentarer

  1. brorson

    Ett mycket bra förslag, sett till förslaget i sin helhet. Ren vinst för staten. ägarna och elkonsumenterna. Det fina i kråksången är att den statliga garantin på 400 miljarder aldrig behöver betalas ut. Ägarna tar hela den ekonomiska risken, som med garantier för tio nya reaktorer kommer att vara avsevärt mindre än för industri-investeringar i allmänhet. Minst lika viktigt är att förbuden mot fler än tio reaktorer i samtidig drift tas bort, och likaså förbudet mot att bygga de nya reaktorerna på nya platser.

    Det är ju helt enkelt så att lönsamheten hos nya reaktorer faller med antalet nya reaktorer. De först byggda nya reaktorerna kommer att vara mer lönsamma än de sist byggda. Och med ett tak på 400 miljarder, kommer det inte att byggas för många nya reaktorer med statliga garantier- Sexton reaktorer i samtidig drift, inräknat de sex befintliga, kommer inte att vara för många.

    Beroende på hur efterfrågan på el utvecklas, kommer sannolikt minst tjugo reaktorer i samtidig drift att gå med vinst. Vi måste också beakta att byggkostnaderna för de sex befintliga reaktorerna är nedamorterade, varför de inte behöver ha lika många drifttimmar som nya reaktorer per år för att löna sig .Och kan då användas för tillskott under högsäsong. Detta minskar behovet av vattenkraft som reglerkraft under efterfråge-toppar.

    Dags att börja avveckla vindkraften. Sverige behöver ett nytt miljöparti, som slår vakt om Sveriges miljö i stållet för att förstöra den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.