Inför språktest inom såväl hemtjänst, funktionshinderomsorg som äldreomsorg!

Umeå kommun borde införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst, äldreomsorg och funktionshinderomsorg för att säkerställa att personalen har nödvändiga kunskaper i det svenska språket. Det har Moderaterna lagt förslag på tillsammans med C, L och KD i Umeå kommun.

Men de rödgröna partierna har tidigare röstat nej till förslaget.

Språkkunskaperna inom äldreomsorgen är bristfälliga, vilket kan leda till risker för äldre och funktionshindrade. Fler åtgärder måste vidtas för att öka kompetensen hos personalen där språket är en stor del.

Redan vid rekrytering av personal så har kommunen ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper. Rekryteringsbehoven är mycket stora, men att sänka kraven på att kunna det svenska språket är inte någon lösning när det utgör en så viktig del av god omvårdnad och patientsäkerhet.

Nu ser vi att Socialdemokraterna på nationell nivå plötsligt har ändrat uppfattning och föreslår införandet av språktester vid anställningar inom hemtjänst och äldreomsorg. Det verkar som att även S lokalt är på väg att svänga i frågan.

Med en röst på Moderaterna så behöver du inte tveka – vi vill införa språktest inom såväl hemtjänst, funktionshinderomsorg som äldreomsorg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.