En nödvändig omläggning av svensk rättspolitik!

Regeringen har nu beslutat om tilläggsdirektiv till en pågående utredning för att stärka samhällets skydd mot grov brottslighet och brottsoffers rätt till upprättelse.

Den borgerliga regeringen fortsätter därmed steg för steg vårt reformarbete för att göra Sverige till ett tryggare och friare land. Utredningen får nu i uppdrag att lämna förslag på följande punkter:

  1. Skärpa reglerna för villkorlig frigivning – det ska tidigast kunna ske efter tre fjärdedelar av strafftiden, inte två tredjedelar som idag.
  2. Kriminalisera rymningar från fängelse, från sluten ungdomsvård på SiS-hem, från häkte och från Migrations­verkets förvar.
  3. Införa en ny tidsbestämd påföljd – förvaring – för de mest samhällsfarliga kriminella, t.ex. väldigt återfallsbenägna grova sexualbrottslingar.
  4. Ändra regler om prövotid efter villkorlig frigivning så att dömda kan få övervakning och återfallsförebyggande insatser under en tillräckligt lång tid.
  5. Skärpa straffen vid återfall i brott för att fånga in de brottslingar som står för en stor del av den samlade brottsligheten.
  6. Begränsa möjligheten till permission t.ex när det gäller personer som är aktiva i kriminella nätverk.
  7. Införa en ny påföljd – vistelseförbud – så att den som döms för ett brott ska kunna förbjudas att vistas i ett visst område, och få ett tydligt straff om man bryter mot det.

Den grundläggande omläggningen av rättspolitiken som vi nu genomför hade behövt göras för länge sedan. Men det är inte för sent att skapa ett tryggare och friare Sverige, med mer rättvisa straff. Det kommer att ta tid att vända utvecklingen, men det kommer att gå.

2 kommentarer

  1. brorson

    Har du slutat publicera kommentarer? Jag skrev kommentarer till inlägget om nationell folkräkning. Sådana behövs verkligen. Inte bara en enda.

    Så till dagens inlägg. Att förvaring ska vara en ny tidsbestämd påföljd är väl en felskrivning? Om du inte menar att domstolen kan bestämma om en lägsta tid, som förvaringen får pågå. I så fall ska väl livstid inte vara uteslutet?

    Varför – om förvaring kan vara på livstid – inte avskaffa livstid som straff för ett enskilt brott? Detta ter sig i så fall logiskt, om straffvärdet för flera brott ska räknas ihop vid bestämmandet av det tidsbestämda straffet. Förvaring kan då bli aktuell om den sammanlagda strafftiden för de begångna brotten inte räcker till för en särskilt farlig återfallsförbrytare.

    Vidare anser jag att straffbarhetsåldern ska sänkas till tio år, vilket inte hindrar att påföljden för den unga brottslingen bestäms efter dennes ålder och mognad,.

  2. brorson

    Tack för att du har publicerat mina kommentarer till inlägget om nationell folkräkning, vilka syftar till att:
    – det ö.h.t inte ska vara möjligt att skriva sig på en falsk adress, som man aldrig har bott på.
    .- det inte ska vara möjligt att förbli skriven på en adress, som man tidigare har bott på under en längre tid efter avflyttning.

    – – –

    Apropå det aktuella inlägget undrar jag hur lång tid 3 / 4-delar av livstid är. Varför inte avskaffa villkorlig frigivning och ersätta detsamma med benådning i särskilt ömmande fall?

    Ett av mina egna förslag är att ersätta villkorlig frigivning med omvandling av straffet till frivård under 2 / 10-delar av den utdömda strafftiden till frivård, när 1 / t0-del av det utdömda straffet har avtjänats i fängelse. Den totala strafftiden (fängelse + övervakning) blir då 11 år, när det utdömda straffet är fångelse under 10 år. Syftet är att steg för steg underlätta övergången från livet som fånge till ett liv i frihet, och alltså inte att vara ”snäll”.

    Denna omvandling kan förberedas genom ett antal relativt generösa permissioner under slutet av fängelsetiden. Jag tror nämligen att en övergång tvärt till ett liv i frihet kan vara en skrämmande upplevelse, som ökar risen för återfall i brott, för en person som har tillbringat en stor del av sitt liv bakom galler. Jag tror också att kamratstöd. från personer som själva har klarat den första, svåra tiden i frihet, kan vara till hjälp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.