Från gårdagens budgetfullmäktige

Anförande nummer två, från gårdagens budgetfullmäktige.

 

Ordförande, ledamöter, åhörare!

Jag tänkte i mitt andra anförande beröra några av Alliansens gemensamma förslag. Våra fyra borgerliga partier har ju detta år, liksom större delen av förra mandatperioden, valt att gå fram med egna budgetförslag för att tydligare profilera det egna partiet. Samtidigt är vi överens på en lång rad områden, och har därför lagt 24 gemensamma uppdrag som ingår i våra budgetförslag.

Det handlar om ökad trygghet, ökat bostadsbyggande, utökad valfrihet, förbättrat företagsklimatet och fokus på kvalitet istället för aktör i kommunens verksamhet.

Som jag nämnde i mitt första inlägg, så har otryggheten bland unga tjejer – i det offentliga rummet – ökat dramatiskt i Umeå på åtta år. Varannan tjej i åldern 13-18 år är numera otrygga när de går hem ensamma på kvällarna. Varannan tjej. Sedan 2014 har andelen otrygga tjejer mer än fördubblats i Umeå. Otryggheten är påtaglig även bland kvinnor i allmänhet i Umeå. Otrygga när det gäller att gå ensamma ute på kvällen.

Jag är mycket nöjd att vi nu är fyra partier i Umeå – Alliansen – som föreslår att kamerabevakning införs på särskilt brottsutsatta platser i Umeå. Det är en viktig del, i att återupprätta tryggheten i Umeå.

Kamerabevakning behövs i det offentliga rummet, och 9 av 10 svenskar vill se ökad kamerabevakning på offentliga platser. I Umeå är det 7 av 10 umeåbor som är positiva till bevakningskameror på brottsutsatta platser.

Polisen har tidigare satt upp bevakningskameror i Umeå centrum, på Ålidhem och på Ersboda. Med goda resultat. Vi vill nu att Umeå kommun kompletterar med kameror på brottsutsatta platser i övrigt. Vi lyssnar på umeåborna. Och detta arbete ska självklart ske i samarbete med Polisen.

Vi måste också bidra i att få fart på bostadsbyggandet. Det handlar om att fortsätta avyttra delar av AB Bostadens bestånd. Fortsätta efter samma linje som det beslut som togs i fullmäktige år 2017. Det är fortsatt viktigt för att möjliggöra för AB Bostaden dels att öka underhållsinsatserna för befintligt bestånd, dels att öka takten på nyproduktion av hyresrätter.

En betydande försäljning av Bostadens bestånd är en nödvändighet för att framöver skapa utrymme för renoveringar, nybyggnationer och minska skuldbördan. Avyttringen bör vara mer omfattande är den som genomfördes 2017.

Det handlar också om att öppna upp fler områden för byggnation av bostäder. Under förra året lyckades vi exempelvis i byggnadsnämnden få bifall till ett initiativ om att inleda planarbete för Röbäcksliden och Tegelbruksberget. Detta för att tillskapa fler bostäder. Vi behöver också ett ökat byggande av småhus, och den kommunala planeringen måste möjliggöra detta.

Vidare handlar det om att möjliggöra ett bättre företagsklimat, genom att införa utmaningsrätt och utreda förekomsten av osund konkurrens. Vi måste också skapa en bättre planberedskap för handels- och företagsetableringar.

Det handlar om att fortsätta att stärka människors valfrihet. Vi vill införa LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom fler områden: särskilt boende, funktionshinderomsorg och daglig verksamhet.

Vi vill också uppdra till äldrenämnden att införa vårdnära serviceteam brett på kommunens alla vård- och omsorgsboenden för att frigöra arbetsuppgifter från ordinarie personal samtidigt som det ger mer tid till brukarna vilka personalen i första hand är till för.

Det handlar om att återinföra köp/sälj-systemet i kommunens verksamheter.

Det handlar om att möjliggöra bildandet av intraprenader inom såväl kommunens skolor som kommunens äldreomsorg. Intraprenader ökar friheten och inflytandet för personal och ledning inom respektive verksamhet, och bidrar till bättre ekonomi, ökad nöjdhet med arbetssituationen och lägre sjukfrånvaro. Det skulle vara en viktig del i att få ned sjukfrånvaron bland personalen.

Det handlar också om att konkurrensutsätta den kommunala badverksamheten, däribland Navet och Umelagun.

Det här kommer sannolikt bli en lång debatt. Det brukar bli så. Men jag vill ännu en gång påminna.

Två kr högre skatt motsvarar 686 miljoner kr mer per år, än andra kommuner i Sverige. Plus nettointäkter från vattenkraften som för nästa år är budgeterat till 189 miljoner kr. Umeås politiker har alltså nästan 900 miljoner kr MER PER ÅR, att röra sig med för att klara verksamheten, än politiker i landets övriga kommuner. Och ändå menar ni att pengarna inte räcker till?

Problemet i Umeå är helt uppenbart bristande prioritering, styrning och ledning.

Ordförande, tack för ordet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.