Mycket ska man höra. Aftonbladets ledarsida tycker att det är äckligt att dricka mjölk….

Jag ser ibland att mjölken ifrågasätts i massmedia, av vissa politiker och även på skolor och andra offentliga kök.

Nu senast var det Aftonbladets ledarsida, som hade en märklig ledartext igår.

 

LRF listade för två-tre år sedan tio punkter om fördelarna med svensk mjölkproduktion. Dessa är värda att spridas:

1. Tack vare friska kor och skickliga mjölkbönder har svensk mjölk låg klimatpåverkan (44 procent lägre än världsgenomsnittet). Friska kor mjölkar mer och mer mjölk ger lägre påverkan per kilo mjölk.

2. Svenska mjölkbönder bidrar till ekosystemtjänster som kolinlagring och pollinering som är värda miljarder för samhället.

3. Sverige behöver fler betande djur. Naturbetesmarkerna är en av de mest artrika miljöerna i odlingslandskapet. En tredjedel av dessa marker betas av djur från våra mjölkgårdar.

4. Svenska mjölkkor är bland de friskaste i världen och användning av antibiotika på svenska mjölkgårdar är noga kontrollerad och världsunikt låg.

5. Kor omvandlar gräs, som vi människor inte kan äta, till näringsrik mjölk som är bra både för hälsan och miljön.

6. Svenska mjölkprodukter är gott, näringsrikt och mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.

7. Mjölk och mjölkprodukter är bra för hälsan och kopplat till en minskad risk för några av våra vanligaste folksjukdomar, t.ex. diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom.

8. Mjölkbönderna är motorn på landsbygden och varje mjölkbonde genererar i snitt ytterligare fem jobb.

9. Mjölkproduktionen skapar arbetstillfällen och är en förutsättning för en levande landsbygd med skola och livsmedelsbutiker.

10. Sverige behöver 120 000 fler mjölkkor för att uppnå 100 procent självförsörjning (dvs 38 procent fler kor). Detta skulle skapa 6 665 nya arbetstillfällen.

Det skadar inte att dela med sig av dessa fakta.

Drick mer svensk mjölk!

4 kommentarer

  1. Drutten

    Jo men detta begriper dom inte i Stockholm att vi behöver fler bönder. Mobilen och ”paddorna” kan dom ju tugga i sig det modeeerna och allomvetande folket på dagsblaskorna.

  2. brorson

    Bränna böcker vid offentliga möten är ingen gammal svensk tradition. Eller brukar ni bränna Kommunistiska manifestet indränkt i grisfett vid Moderatmötena? Detta är inte yttrandefrihet, utan dåligt uppförande. Men jag tror inte att Erdogan kommer att nöja sig med förbud mot koranbränningar. Han vil även ha förbud mot PKK-flaggor i Vänsterpartiets demonstrationståg. Och jag tror ej heller att extrema islamister nöjer sig med förbud mot koranbränningar. De kommer inte att nöja sig med förbud mot all kritik mot Koranen och islam. De vill även ha förbud mot ifrågasättande av deras egen tolkning av den heliga skriften – inte minst från andra muslimer.

    Regeringen har hittills gjort helt rätt. I Sverige har vi rätt att framföra åsktikter som ogillas av regeringen, som naturligtvis har både rätt och skyldighet att förklara för omvärlden att den ints stödjer allting som med stöd av yttrandefrijheten får framföras i Sverige. Regeringen gör också rätt, när den har beslutat om en översyn av Ordningslagen. Polisen måste få både utökade möjligheter att neka tillstånd och att omedelbart stoppa manifestationer, som går över gränsen för vad som kam tillåtas. Det bör enligt min mening också göras en översyn av utlänningars rättigheter i Sverige – genom tillämpning av Europakonventionen arft. 16 och svensk grundlag, RF 2 kap 25 §.

    Att s.k. motdemonstranter uppför sig ännu sämre än den, som de protestgerar mot, rättfärdigar inte deras våld och skadegörelse. Bilister har självfallet ingen rätt att misshandla klimataktivister, som hindrar trafiken, Men om bilister skulle göra det, hade det inte rättfärdigat klimataktivisternas tilltag. Det värsta är kanske inte att de hindrar trafiken, utan att stora polis-resurser, som sannerligen behövs till annan brottsbekämpning, slösas bort.Dessutom begår vissa klimataktivister värre brott, genom att hota och trakassera livsmedelsprpocucerande bönder och deras barn,

    När koranbrännare försvarar sig med att de vill visa på ”problem med islam” visa på konflikter mellan islam och västerändska värderingar om tolerans, och ”motdemonstranterna” påstår sig försvara det heliga, och klimataktivister rättfärdigar brottsliga handlingar med klimatet, har de en sak gemensamt. De gömmer sig bakom högre ideal. Det gör Aftonbladets ledarskribent också, men med den högst väsentliga skillnaden. att hon yttnyttjar yttrandefrihetens rätt att framföra åsikter, tankar och känslor i tal eller skrift, Den rätten har man, även om man har fel i sak, vilket jag anser att hon har.

    Vi behöver animalisk föda. Behovet av animalisk föda är dessutom större på nordliga breddgrader än i tropikerna, där det finns fler växtsorter, som människor kan tillgodgöra sig, Jag är tveksam till om människor på våra breddgrader, skärslilt i Norrland kan överleva som veganer på enbart lokalproducerade väster, d.v.s utan importerat växtprotein. Chanserna därtill torde inte vara mycket större i övriga Nord- och Centraleuropa. Varför vill då EU minska animalieproduktionen inom unionen (det har talats om halverad mjölkprduktion) och varför ska vi nordbor rätta oss efter det?

    Svenska klimataktivister har fått ett ”bra argument av EU. utan att analysera vare sig följderna för folkhålsan eller om det kan motiveras med faktiskta förhåällanden inom unionen som helhet eller om dessa faktska förhållanden råder även på skandinaviska halvön. Mig veterligt importeras stoa mängder växtprotein, särskilt soja, till EU. där det används som kraftfoder till bl.a. mjölkkor. Jag tror att detta beror på att bönder i EU. särskilt i små länder med stor livsmedelsexport till bl.a Sverige, har mycket större djurbesättningar än vad som kan försörjas med både kraft- och grovoder, som kan oldlas på dessa bönders åkrar.Att dessa bänder protestgerar – med stöd av dessa länders övriga befolkning – är förståeligt.

    Men varför protesterar svenska klimataktivister, om inte för si

    • brorson

      forts
      Men varför protesterar svenska klimataktivister, om inte för sitt eget nöjes skull. Denna EU-politik borde ju vara en jättechans för Sverige som animlieproducerande nation. För här har vi de åkerarealer som behövs för t.o.m en kraftigt ökad produktion av kraftfoder till kor. Om franska bönder tvingas halvera mjölkproduktionen. kan svenska bönder ta över prudukionen av mjölk till franska ostar. Välkända franska ostsorter made in Västerbotten?

      Förutom att vi har stora åkerarealer som inte odlas, har den s.k. klimatförsämringen givit chans till större skördar. Men till det behövs vatten, Och därför måste något göras åt den för normalt svensk klimat typiska försommartorkan. Vi har ingen brist på nederbörd i Sverige, men fördelningen mellan årstiderna är inte optimal för landbruket.

  3. brorson

    Science fiction är en litterär genre. Det finns visserligen olika definitioner av begreppets innebörd, men bra sience fiction är fantasier, som ehuru ytterst osannolika inte direkt eller uppenbart motsägs av kända vetenskapliga fakta vid tidpunkten när den skrev. Någon har saft 75 % vetenskap och 25 % fantasier. Jag tycker att det är en bra beskrivning av den nutida klimatalarmismen, som lurar politiker i båda blocken att spekulera miljarder av skattemedel på ”gröna” fantasiprojekt. Det handlar inte om jordbruk. Vi som är gamla nog, minns fantaskerna under 1950-taletom stora stöder på månens baksida, som ingen dittills hade sett. eftersom den alltid är vänd från jorden.

    Och kanalerna på planeten mars, som även vanligtvis förnuftiga människor trodde var byggda av små gröna människor. Jag minns särskilt atronauten Buck Rogers, som var en serie i flera årgångar av Teknik för alla. Han åkte mellan solsystemen och besökte bl.a. en planet, som hade bebotts av människor, som hade dött ut för flera miljoner år sedan .En skrämmande bild av det kommande Dödsriket? Lilla Greta får ursäkta, men jag har sett allt det där och sett det falsifieras av nya vetenskapliga upptäckter.

    Just nu falsifieras mängder med vetenskapliga teorier, spekulationer, av det nya rymdteleskopet James Webb. Andra teorier verifieras faktiskt. Men det har bara början. Det kommer att ta många är för astronomerna att analysera alla data, som redan har samlats in. Jag tror att klimatet på jorden är mycket mer styrt av händelser mycket lång borta, på miljoner eller miljarder ljusår från solen, men också av kända, men förbisedda krafter i vårt eget solsystem, såsom jordens varierande avstånd till solen, samt av hittills okända krafter i jordens inre. Hur kan man påstå att den globala temperaturen för bara ett par dagar sedan var högre än någonsin tidigare? Det är ju science fiction. Spekulationer, som inte motsägs av kända vetenskapliga fakta. Även om sådana fakta finns, är de okända – eller förtigs – av dem, som uttalar sig.

    Går vi mot en ny värmeperiod? Såvitt jag vet, finns inga kända vetenskapliga fakta som motsäger den teorin. Den är dessutom mycket sannolik eftersom köldperioder har avlösts av värmeperioder som har avlösts av nya köldperioder ungefär vart 500:e år. Förra gången var under Gustav Vasas tid.,Och det var för 500 ör sedan-. Frågan är om vi ska kämpa enot eller anpassa vår civilisation. MP har förklarat krig mot naturen, mot krafter som ingen människa kan påverka. Vore det inte bättre att dra nytta av den värmeperiod, som troligen är på gång och kommer att gynna Sverige med ett bättre klimat för odling?

    Både nya grödor, som inte tidigare har odlats på våra breddgrader och större skördar av befintliga grödor. En fjärde höskörd i södra Sverige och en andra höskörd i Norrland,. där man hittills bara kunnat få en höskörd. Både här och där kommer man att få bättre avkastning av maskinkapitalet och därmed ökad lönsamhet inom jordbruket.. Men jag måste också peka på en del problem som måste lösas. Med nya möjligheter följer nya problem. Sverige har en läng utsträckning i nord-sydlig riktning

    Trots en generellt längre odlingssäsong kommer Norrland att ha en kortares väsxtsäsong än södra Sverige,. men fler soltimmar under högsommaren. Detta talar för en ökad animalieproduktion med gräsätande djur i Norrland. Det behövs ett avelsprogram för att åteskapa den nu nästan helt utdöda fjällkon. I sydliga lägen i södra Sverige, såsom södra Skåne och Blekingekusten, där odlade palmer rdan kan beskådas, bör man introducera västslag, som hittils bara har odlats i Sydeuropa. Men gäller det fruktträd,. handlar det om mycket långsikiga investeringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.