Handla lokalproducerat!

Svensk mjölk- och köttproduktion har betydligt lägre klimatpåverkan än andra länders produktion. Svensk mat är klimatsmart!

I Västerbotten finns det goda förutsättningar att producera ännu mer livsmedel än vad som görs idag. För att stärka böndernas konkurrenskraft och öka livsmedelsproduktionen finns det mycket att göra.

Att kriterierna vid offentlig upphandling av livsmedel är i linje med miljö- och djurhållningsreglerna, är ett krav som vi moderater sedan flera år tillbaka lyckats få in i Umeå kommuns upphandlingsregler. Vårt fokus är att uppmuntra lokalproducerade livsmedel och ett av våra uttalade mål är att köttet som serveras på våra skolor och äldreboenden till 100 procent ska vara lokalproducerade.

Moderaterna på nationell nivå driver på för att minska antalet regler och den administrativa bördan för jordbrukare. Moderaterna har både i opposition och i regeringsställning drivit igenom sänkningar av drivsmedelsskatterna och vi vill fortsätta att sänka priset på både bensin och diesel, bl.a. genom sänkt reduktionsplikt från den 1 januari 2024.

Nyckeln till att öka livsmedelsproduktionen i Sverige är en ökad efterfrågan på svenska produkter. Där har politiker ett stort ansvar, men konsumenter kan också göra skillnad när det handlar om att välja svensk mat i butiker och på restauranger.

Stötta våra bönder genom att handla lokalproducerat!

En kommentar

  1. caanita

    Visst ska vi köpa och äta svenskt och lokalproducerat.
    Men som ett mantra, ställer jag än en gång frågan, varför är ex vis Norrmejeriers grädde och creme fresh dyrare än ICAs eget märke? Transportkostnaden bör väl vara en bråkdel?
    Varför är svenska äpplen ibland nästan dubbelt så dyra som importerade?
    När dessutom kilopriset på mjölk sänks till bönderna, men vi konsumenter får betala samma pris som innan, då undrar man var lojaliteten mot våra bönder finns?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.