Intervjuad av P4 idag – Umeå kommun borde upphöra med vänorter/samarbetsorter i diktaturer

Intervjuad av P4 Västerbotten.

Det är viktigt med internationellt samarbete på kommunal och regional nivå. Det är också självfallet så att det måste bidra till något positivt för Umeå, vårt näringsliv, akademi eller kommunala verksamheter.

SD vill i sin motion, som behandlades av KF idag, avsluta alla samarbeten med vänorter och samarbetsorter. Det är olämpligt, och att gå för långt. SD vill de facto avsluta vänortssamarbetet med Vasa. Det blir konsekvensen om deras motion bifalls.

Moderaterna yrkade avslag på motionen.

Med det sagt, så finns det mycket i övrigt att önska när det gäller Umeå kommuns samarbeten och principerna för detta.

Umeå kommunfullmäktige antog 2018-03-26 ett internationellt program. Programmet anger övergripande mål och principer för hur det internationella arbetet ska bedrivas i Umeå kommun. Det ska omprövas i början av varje mandatperiod. Programmet borde således komma upp snart.

Från Moderaternas sida, så vill vi dra en gräns mot samarbetsprojekt i länder som utgörs av diktaturer och länder som hotar vår säkerhet. Sådana kommunala samarbeten ska inte få inledas, och de som redan finns måste avbrytas. Däribland existerande vänorter/samarbetsorter i Ryssland och Kina.

Inslaget kommer senare under dagen. Lyssna gärna på radion, eller håll koll på P4:s hemsida!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.