Kalla Faktas avslöjande att Umeå kommun använder sig av kinesiska kommunistpartiets propaganda i undervisningen blir fullmäktigefråga

Kalla Fakta i TV4 avslöjade tidigare i veckan att flera svenska kommuner använder böcker från det kinesiska kommunistpartiet för att undervisa barn i modersmål. En av kommunerna är Umeå.

Kinas påverkansarbete i Sverige pågår på olika plan. Detta är ännu ett exempel. Riktigt illa. Moderaterna i Umeå har via ledamoten Madelene Nord lämnat in en interpellation för att få upp frågan på kommunfullmäktiges bord.

 

Interpellation till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S)

 

Barn ska inte ta del av propaganda i sin undervisning

Flera svenska kommuner använder böcker från det kinesiska kommunistpartiet för att undervisa barn i modersmål – däribland Umeå. Det avslöjade Kalla fakta i TV4. Avslöjandet är mycket allvarligt. Det är en del av kinesiska kommunistpartiets påverkansoperation, som kallas Enhetsfronten, att sprida sina budskap till andra länder. Nu har Umeå kommun hjälpt till att sprida det kinesiska kommunistpartiets idéer genom att använda sig av läromedlet.

På Skolverkets hemsida går det att läsa följande om modersmålsundervisning:

 ”Syftet med undervisningen är att ge eleven möjlighet att utveckla kunskaper i och om sitt språk. Modersmålet har stor betydelse för barns språk, identitets-, personlighets- och tankeutveckling.”

Att elever har tagit del av läromedel där det är kommunistpartiet som dikterat den bild som målas upp av Kina, är djupt oroande. Det riskerar att ha en påverkan på hur eleverna uppfattar Kina och kommunistpartiet.

I några av böckerna ska bland annat Taiwan ha beskrivits som en del av Kina och Xinjiangprovinsen har framställts som ett vackert paradis där människorna spelar musik och ”sjunger sånger om sitt lyckliga liv”. I verkligheten utsätts folkgruppen uigurer för ett brutalt förtryck, tortyr och massfängslande i interneringsläger.

Umeå kommun ska givetvis inte använda sig av läromedel som innehåller propaganda. Enligt en artikel i VK ska modersmålslärarna i Umeå byta ut den utpekade litteraturen, men kommunen behöver arbeta aktivt med att säkerställa att det här aldrig kommer att upprepas igen.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande frågor:

  1. Kan Umeå kommun garantera att modersmålsundervisningen håller en hög kvalitet?
  2. Kommer några förändringar att vidtas för att se till att läromedel inte innehåller propaganda eller på andra sätt är direkt olämpliga?

 

Umeå 2023-09-26

Madelene Nord

Kommunfullmäktigeledamot (M)

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.