Umeå kommun borde inte inleda samarbeten med städer i diktaturer

Umeå kommun ska inte inleda några samarbeten i diktaturer där mänskliga rättigheter kränks, och eventuella pågående samarbeten i diktaturer ska avslutas. Kommunen ska inte heller ha samarbeten i länder som hotar Sverige eller kränker våra territoriella gränser. Det är den huvudsakliga innebörden i det M-förslag som debatterades i Umeå fullmäktige denna vecka. Tyvärr blev motionen inte bifallen.

Även om utrikespolitik är en fråga för den nationella nivån, så väljer vi på kommunal nivå vilka vi ska samarbeta med – och våra val spelar roll.

Världens demokratier är på tillbakagång. Fred och demokrati är inte självklarheter.

Vi moderater i Umeå anser att Umeå kommun gör mest nytta med att i första hand samarbeta med städer i andra demokratier. Så stärker vi de demokratiska nationerna och institutionerna. Det är också den absolut vanligaste strategin bland svenska kommuner och regioner.

Den förkärlek som Umeå kommun haft till samarbeten i diktaturer som Ryssland, Kina och Vietnam sticker ut i en svensk kontext. Och tron på att det på något sätt ska stärka världens demokratier. Nu påstås de konkreta samarbetena i Ryssland och Kina vara avslutade och det är i så fall positivt.

Det som har hänt, är historia. Frågan är nu hur Umeå kommun agerar framöver. Vi borde kunna enas om att diktaturer som exempelvis Ryssland, Kina och Iran är länder som kommunens verksamheter inte ska inleda samarbeten med.

Tyvärr fick vi inte bifall till vår motion, så frågan kommer att komma upp till förnyad debatt längre fram.

En kommentar

  1. Basic Rules

    Klokt beslut av Kommunfullmäktige!
    Är Israel, Ukraina eller för den delen Förenta Staterna demokratier ?
    7/8 av världens befolkning bor i länder som distansera sig mer och mer från Väst…!
    Ger lackmustestets resultat rätt svar ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.