En kraftig omläggning av Sveriges migrations-, arbetsmarknads- och bidragspolitik!

I dagens VK skriver jag på insändarplats tillsammans med Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

 

Kvalificering till välfärden för nyanlända och icke-medborgare

Resultatet av en stor invandring tillsammans med en nästan kravlös integrationspolitik har lett till segregation, arbetslöshet och dåliga skolresultat i Sverige. Därför genomför Moderaterna nu en omläggning av politiken för att stärka drivkrafterna till arbete, egen försörjning och ökad sammanhållning i samhället.

En omfattande invandring kombinerat med en nedmontering av arbetslinjen under det socialdemokratiska styret har skapat en ohållbar situation. När vi fick väljarnas förtroende att vända utvecklingen hade Sverige lägst tillväxt i hela EU, den fjärde högsta arbetslösheten och den sämsta ekonomiska utvecklingen sedan 90-talet. För att värna vår välfärdsmodell är Sverige i stort behov av strukturreformer som gör det mer lönsamt att arbeta. Ett arbete är mer än bara en försörjning, det är arbetsgemenskap, egenmakt och världens bästa integrationsåtgärd. Men det är också grunden för att finansiera vår gemensamma välfärd.

En viktig del handlar om att införa en kravbaserad integrationspolitik, där den som långvarigt befinner sig i Sverige ska ta ansvar för att bli en del av det svenska samhället.

Den bärande idén för Moderaterna är att det alltid ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Ytterligare en punkt i Tidöavtalet uppfylldes när regeringen beslutade att se över kvalificeringen till välfärden.

Kvalificeringen innebär skärpta villkor för personer som kommer till Sverige som nyanlända, samt icke-medborgare som redan befinner sig i Sverige. Vår utgångspunkt är att den som kommer till Sverige inte omedelbart ska få tillgång till förmåner och ekonomiskt bistånd utan att först jobba och göra rätt för sig.

Syftet är dels att minska risken för att migranter väljer Sverige på grund av generösa bidragssystem, dels att stärka drivkrafterna att snabbt komma i arbete och få egen försörjning för att motverka utanförskap och långvarigt bidragsberoende.

Att upprätthålla arbetslinjen är en ödesfråga för Sverige. Utanförskapet ser annorlunda idag jämfört med tidigare. I dag är allt fler arbetslösa födda utanför Europa, allt fler saknar utbildning. Under 2022 fick cirka 300 000 personer ekonomiskt bistånd. Av dessa fick nästan hälften långvarigt bistånd och arbetslöshet var den vanligast förekommande orsaken. Detta ställer höga krav på dagens politik och lösningar för att bryta utanförskapet. Lösningar som Socialdemokraterna varit helt oförmögna att leverera de senaste åtta åren. För samtidigt som vi nu återupprättar arbetslinjen är det påtagligt tyst från socialdemokratin. Vet ens de socialdemokratiska valarbetarna vad Magdalena Anderssons syn på bidragstak och kvalificering till välfärden är?

För att stärka drivkrafterna till arbete ytterligare vill vi införa krav på aktiviteter för att få ekonomiskt bistånd så att man inte längre passivt kommer kunna försörja sig genom bistånd. Vi vill också införa ett bidragstak för hur mycket bidrag en enskild eller familj kan få utbetalt från bidragssystemen.

Tillsammans utgör detta en kraftig omläggning av Sveriges migrations-, arbetsmarknads- och bidragspolitik. Det skapar vår tids arbetslinje med ett tydligt fokus på att bryta utanförskapet och ett återupprättande av det gamla svenska samhällskontraktet; gör din plikt, kräv din rätt – i den ordningen.

 

Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M)

Anders Ågren, kommunalråd (M), Umeå.

2 kommentarer

  1. Villy Hansen

    Det borde väl ha gått att ordna utan att hänge sig politiskt och strategiskt till Sverigedemokraterna? Inte? Naturligtvis inte för då hade det inte blivit någon statsministerpost för Ulf Kristersson. Men förhoppningsvis kan regeringspartierna M., KD och L se till att det inte upprepas vad som inträffat i andra länder när ett litet högernationalistiskt parti fått hålla i taktpinnen. Jag kommer i så fall att på minna om det.

  2. brorson

    Detta är bra M-politik. Jag vill särskilt nämna två saker: ”En viktig del handlar om att införa en kravbaserad integrationspolitik, där den som långvarigt befinner sig i Sverige ska ta ansvar för att bli en del av det svenska samhället.” Samt: ”Syftet är dels att minska risken för att migranter väljer Sverige på grund av generösa bidragssystem,”

    Det måste bli ett slut på oskicket, som förespråkas av speciellt Centerpartiet, att importera mer arbetskraft, som dessutom saknar asylskäl, än det finns jobb till i syfte att pressa ner löner genom ökad konkurrens om jobben genom ökad arbetslöshet, vilket leder till ökat bidragsberoende hos i Sverige boende.Orsken kan vara att situationen i hemlandet inte har förbättrats och att den enskilde har givit upp hoppet om att någonsin kunna återvända hem. Eller av någon anledning fått en stark anknytning till Sverige, utan att detta har påtvingats av integrationspolitiken.

    För att arbetslinjen ska lyckas, måste någorlunda balans råda mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft., högst 3 % arbetslöshet. Hur många gånger har vi inte hört flyktingaktivister säga att alla asylsökande har flytt hals över huvudet och inte alls velat fly, Om detta stämmer har de innga höga anspråk på ekonomiska förmåner i asyllandet och vill inget hellre än återvända till hemlandet så snart som möjligt. Återvandring ska stödjas och inte motarbetas genom att redan första dagenn påbörja konverteringen av flyktingarna till helyllesvenskar. Det får komma efter en längre tids vistelse i Sverige.

    Helt klart finns en målkonflikt, som måste erkännas, mellan integrationen i Sverige och bibehållen möjlighet till återanpassning till hemlandet, dess kultur, seder och bruk. Nyanlända ska informeras om vilka lagar och regler, som de MÅSTE följa under vistelsen i Sverige. Inte undervisas om hur de kan utnyttja systemen och lära sig att begå brott med svenska myndigheters hjälp. Har någon tänkt på att både svenska språket och offentlighetsprincipen är utmärkta brottsverktyg? Har någon tänkt på att utländska brottslingar väljer Sverige som brottsplats framför hemlandet och även framför andra EU-länder p.g.a. detta? Samt alla andra förmåner man har som brottsling i Sverige.

    När det kommer till de utlänningar som vill försörja sig genom hederligt arbete och kanske tjäna mer än de hade gjort i hemlandet, så ska de inte tränga undan den arbetskraft som redan finns i Sverige. Andelen jobb, som kräver ingen eller låg utbildning har inte ökat utan snarare minskat samtidigt som andelen lågutbildade inom befolkningen har ökat genom invandringen,. Dessutom har vi p.g.a. den ökade tillgången till högre utbildning fått ett ”akademikerproletariat” som inte kan få jobb som de är utbildade för, utan konkurrerar med de lågutbildade om de jobb, som de klarar av.

    Inget annat land i världen torde ha så många akademiker i typiska arbetaryrken som Sverige Vilket f.ö. i hög grad drabbar andra generationen invandrare, som trängs ut från arbetsmarknaden. Samtidigt härmed har anstormningen till universitet och högskolor och deras satsningar på kvanitet i stället för kvalitet lett till brist på akademiker med spetskompetens. Att som regeringen har gjort. sätta ett lönegolv för den importerade arbetskraften är därför helt riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.