Trafikverkets underlag för infrastrukturplaneringen har helt missat den positiva utvecklingen i norra Sverige. Bakläxa!

Trafikverket presenterade tidigare i veckan sitt underlag för infrastrukturplaneringen 2026-2037. Ett mycket viktigt dokument då deras beräkningar och bedömningar ska ligga till grund för när regeringen och riksdagen sedan ska besluta om de ekonomsia ramarna för Sveriges infrasttruktur för den kommande planeringsperioden. Hur mycket behöver satsas på järnvägar och vägar, nyinvesteringar, underhål etc etc.

Då är det ju minst sagt märkligt att Trafikverkets i sitt underlag för den kommande infrastrukturpropositionen, nu gör bedömningen att sysselsättningen och befolkningen kommer minska (!) i Norrland, och produktionen från basnäringarna i norra Sverige bedöms också minska jämfört med tidigare prognos fram till 2040.

Detta är mycket allvarligt! Underlaget ska alltså ligga till grund för regeringens och riksdagens bedömning av behovet av investeringar och underhåll i bl.a. vägar och järnväg.

Trafikverkets har alltså helt missat hela den pågående boomen i de nordliga länen, och tar inte in de pågående och planerade industriinvesteringarna i Norrland. Utan har räknat fram en vikande sysselsättning och befolkning i Norrland……..

Här kommer vi att få vara mycket aktiva när detta underlag skickas ut på remiss till myndigheter, regioner och kommuner.

Trafikverket måste få bakläxa!

En kommentar

  1. brorson

    Förra gången Socialdemokraterna ville bygg luftslott vid övre Norrlandskusten, kritiserades planerna av de borgerliga partierna, som lyckades stoppa projektet. Det finns gott om järnmalm i jordskorpan, varför ett ökat utbud från övre Norrland inte leder till ökad efterfrågan, möjligen marginellt beroende på fallande priser. Som dessvärre också medför minskad lönsamhet för både nya och befintliga leverantörer. Magnus Henreksson, som är professor i nationalekonomi, har varnat för riskerna med att lägga alla ägg i samma korg. Trafikverket ska naturligtvis inte bygga sina planer på luftslott.

    I stället för att vara lika framsynta som för 50 år sedan deltar dagens borgerliga partier i dansen kring guldkalven, anförda av den f.d. Livets ord-eleven Ebba Busch, som verkar ha bytt ut kristendomen mot den nya klimatreligionen, som lär ut att koldioxiden är synden och att elktri
    citen är frälsningen. Det fossilfria stålet är den nya guldkalven, vars enda likhet med den bibliska guldkalven är att det är dyrt som guld. Allt stål är väl f.ö. fossilfritt? Fossil är ju gamla döskallar och det låter ju hemskt.

    Spekulationerna om stora vinster på ”den gröna omställningen” bygger på förväntade poliska beslut om förbud mot konventionellt tillverkat stål samt mot bilar med förbränningsmotorer, d.v.s att klimathysterin ska fortsätta att styra politiken om tio och femton år. Men det är ju rena självskadebeteendet hos de först industrialiserade länderna. Marknaderna kommer att tas över av Kina, indien och Brasilien -och kanske Ryssland som har vunnit Ukraina-kriget mot ett försvagat Europa.

    Koldioxiden har ytterst ringa, om ens någon, påverkan på klimatet. Detta bestäms av den föränderliga solaktiviteten, jordens föränderliga avstånd till solen, jordaxelns föränderliga lutning, kontinentalplattornas rörelser på jorden, samt energier från yttre rymden – alltsammans faktorer som inte kan påverkas av människor.

    96 % av jordens koldioxid är löst i världshaven, men det sker ett ständigt utbyte av koldioxid mellan haven och luften ovanför, vilket leder till att CO2-halten i atmosfären också är föränderlig. När haven värms upp till följd av stark solinstrålning avges koldioxid till luften och när haven kyls ner infångas koldioxid från luften. Och hur är det med växterna?

    Som Korpelarörelsen (de sista överlevande efter jordens undergång) och andra spekulativa religiösa rörelser visar, är norrlänningar särskilt lätt att påverka med frälsningsläror. Men nu verkar de norrländska politikerna och inte deras väljare vara de mest lättpåverkade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.