Minnesdagen för Förintelsens offer den 27/1

Idag den 27 januari hedrar vi minnet av alla som mördades och förföljdes under Förintelsen – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Låt oss aldrig glömma och låt oss inte heller blunda för den antisemitism som finns i Sverige.

Efter terrorgruppen Hamas blodiga attack på Israel den 7/10, så har antisemitismen exploderat i omfattning runt om i världen, så också i Sverige. Denna ondska måste motverkas på alla plan.

Judar i Sverige ska kunna leva i trygghet och frihet. I går presenterade för övrigt den moderatledda regeringen två nya satsningar för att öka kunskapen om de fruktansvärda brott mot mänskligheten som begicks under Förintelsen.

  1. Fler unga ska besöka förintelsens minnesplatser

En miljon kronor öronmärks nu till hågkomstresor för skolor i områden med socioekonomiska utmaningar. Totalt finns nu sju miljoner kronor avsatta för hågkomstresor i år. Arbetet måste fortsätta på varje skola i hela vårt land. Men vi vet att deltagandet är ojämnt fördelat. Vi vill därmed jämna ut spelplanen så att barn från hela Sverige får möjlighet att besöka Förintelsens minnesplatser.

  1. Forum för levande historia ska utveckla budskapet i boken ”Om detta må ni berätta”

Sedan boken gavs ut för första gången har både kunskapsläget och sättet vi tar till oss kunskap på förändrats. Vi måste säkerställa att bildningen om Förintelsen fortsätter att vara aktuell och uppdaterad för vår tid. Boken som togs fram på tidigare statsminister Göran Perssons initiativ, har varit viktig för att öka kunskapen om Förintelsens fruktansvärda brott mot mänskligheten.

Sedan den moderatledda regeringen tillträdde har vi stärkt arbetet mot antisemitism på flera sätt.

Regeringen har bland annat byggt ut stödet till Judiska Centralrådet och deras trygghetshöjande åtgärder, skärpt straffen för brott med antisemitiska motiv, och nu satsar vi ytterligare på hågkomstresor till förintelsens minnesplatser.

Vi menar allvar: antisemitism ska bort från Sverige.

3 kommentarer

  1. brorson

    Flyktingar och andra invandrare, som kommer till Sverige, ska inte ägna sig åt hets, trakasserier och förföljelse mot tidigare hitkomna flyktingar och deras ättlingar. Hela skalan av konsekvenser ska finnas med, t.o.m. återkallande av flyktingstatus, d.v.s. utvisning. De personer, som åkte i kilometerlånga bilkaravaner med palestinska flaggor dagarna efter 7 okt för att fira morden på judar, borde ha bötfällts för trafikbrott och fråntagits både körkort och bilar. Och kanske också blivit utvisade.

    Yttrande- och demonstrationsrätterna ska vara yttranden i tal och skrift, som inte är hets mot folkgrupp. Demonstrationer ska ske gående eller åkande i fordon för handikappade. Koranbränningar ska vara straffbart som förargelseväckande beteende med fängelse i upp till tre år.

  2. brorson

    Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling säger att man inte kan straffa ett helt folk för vad ett fåtal människor gjort – även om det de gjort är fruktansvärt. Apropå uppgifterna att FN-personal hjälp Hamas med massakrerna på civila judar 7 okt. Men det här handlar inte om ”ett fåtal människor” utan om rötan i hela FN, ända upp i toppen, med FN-chefen Guterres svek mot Israel.

    Man kan tycka att S-debattören Kajsa Ekis Ekmans uttalande att Hamas är en välgörenhetsorganisation är beklämmande. Men det är så de arbetar, extremisterna. Sköter lokaldistributionen av den internationella hjälpen, sedan de försett sig själva, för att framstå som just en hjälporganisation för lokalbefolkningen. Så har man vunnit deras sympatier – och också sympatier hos deras släktingar i Sverige.
    Som förmodligen har givit Kajsa Ekis den felaktiga informationen att Hamas skulle vara inget annat än en välgörenhetsorganisation.

    Hur den svenska regeringen ska hantera det här, är inte lätt att besvara. Men Svennelings alltför förenklade analys måste avvisas. En terrororganisations propaganda ska inte finansieras med svenska skattemedel. Det gäller naturligtvis också deras svenska verksamhet. Jag menar inte att partistödet till V ska dras in, däremot till en del s.k. ideella organisationer, inkl. en del s.k. studieförbund.

    Läste för resten att Södertälje tingsrätt är hyresgäst hos ett kriminellt nätverk, som alltså äger tingsrättens lokaler. Ägarna lär vara flitiga gäster i tingsrättens lokaler, där de döms för diverse brott – och sedan för fortsätta den legala delen av sin affärsverksamhet som om ingenting hänt. Kan man tala om att Sverige håller på att tas över av ”femtekolonnare”, som är ett värre hot mot Sveriges säkerhet och demokrati än den ständigt utpekade yttre fienden?

    Svåra frågor, som kan få olika svar, beroende på den svarandes politiska hemvist. Därmed vill jag ha sagt att försvaret av Israels rätt att existera – som inte bara handlar om den israeliska statens rätt att existera utan även om de israeliska judarnas rätt att existera som levande människor – inte får reduceras till en höger- vänsterfråga. Detta borde den demokratiska högern och den demokratiska vänstern vara överens om. Oavsett skilda åsikter i andra världspolitiska frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.