Brott som begås i skolan ska alltid polisanmälas!

Vi ser en mycket allvarlig ökning av både hot och våld i Umeås skolor. En fördubbling sedan 2018. Det var ett av ämnena vid måndagens kommunfullmäktige, utifrån en interpellation ställd av Elmer Eriksson (M).

Moderaterna i Umeå har under de senaste fyra åren väckt ärenden i både för- och grundskolenämnden och fullmäktige, som syftar till att motverka den här utvecklingen med hot och våld i skolan.

Vi har t.ex. föreslagit att:

  • Alla brott på skoltid eller i anslutning till skoldagen ska polisanmälas, oavsett ålder på förövaren.
  • Ge för- och grundskolenämnden i uppdrag att ta fram konkreta förslag på hur tryggheten på Umeå grundskolor kan öka.
  • Öka insatserna med kamerabevakning, m.m.

Tyvärr har våra förslag blivit nedröstade. Allt medan arbetsmiljön i Umeås skolor fortsätter att försämras för både elever och lärare.

Vi moderater har förvisso lagt mer pengar i Umeå på för- och grundskolenämnden i vårt budgetförslag, än de styrande S/MP. Men det är inte i första hand mer pengar som krävs för denna del. Det måste också till en kulturförändring. Hur kan det ha gått så långt att elever hotar och attackerar lärare och för den delen andra elever, utan minsta oro för eventuella konsekvenser från vuxenvärldens sida?

Vi kan inte tillåta att det fortsätter så här. Vuxenvärlden måste återta kontrollen i skolan. Och lärarna måste få det stöd som krävs – av lagstiftare, arbetsgivare och det omkringliggande samhället – för att kunna upprätthålla ordningen i skolan.

3 kommentarer

  1. brorson

    Vuxenvärlden måste återta kontrollen. Barn måste ha tillbörlig respekt för lärare, föräldrar och andra legitima vuxna. Å andra sidan måste barn varnas för risken att utnyttjas av såväl äldre kamrater som av vuxna med dåliga avsikter. Men med ett ständigt och onyanserat tjat om ”barns rättigheter” kan barn få för sig att de inte ska lyda några vuxna. Sverige är inte landet Lagom, utan ett land som rusar från den ena till den andra ytterligheten utan att stanna upp, när det räcker.

    Håller med om att alla brott under skoltid och i anslutning till skoldagen ska polisanmälas, oavsett ålder på förövaren. Men det bör väl även gälla brott under övrig tid, även om det inte är skolans ansvar? Men sedan är ju frågan vad som händer sedan polisanmälan har gjorts. Saft och bullar på polisstationen? Det måste väl få konsekvenser, som barnet vill undvika i fortsättningen? Sänkning av straffbarhetsåldern till 13 år ser jag som en halvmessyr, vargör jag upprepar tidigare förslag:

    Sänk straffbarhetsåldern till 10 år, som också ska vara lägsta ålder för att avtjäna straff i ungdomsfängelse, därmed inte sagt att fängelse ska vara en vanlig påföljd för så unga personer. Mitt förslag till strafftider, i procent av strafftiden för vuxna som begått samma brott, för den som fyllt:
    – tio och elva år: 0 – 25 %,
    – tolv och tretton år: 25 – 50 %
    – fjorton och femton år: 50 – 75 %
    – sexton och sjutton år: 75 – 100 %

    Detta innebär i praktiken en flytande straffbarhetsålder för dem, som inte fyllt tolv år. Vid val av strafftid inom intervallet bör domstolen välja den högre siffran vid högre ålder inom intervallet när straffet börjar avtjänas (ev. häkningstid ska medräknas). Ett argument för möjlogheten att kunna dåma tio-åringar till ungdomsfängele. är att ungdomsfängelser redan finns, men kallas något annat och inte har tillfredställande säkerhet mot rymningar och fritagningar.

    Undomsfängelserna måste nu snabbt komma på plats, och det sker enklast genom att de Sis-hem. som är lämpliga härför p.g.a byggnadernas utformning och personalens utbildning och erfarenhet omvandlas till ungdomsfängelser och huvudmannaskapet överförs till Kriminalvården.

    En utmärkt lag. som just trätt i kraft, att personer som inte har något legitimt ärende till en skolgård och / eller andra platser där främmande personer med onda avsikter kan ta kontakt med skolbarn kan dömas till vistelseförbud, även om de inte har begått något brott. Skolbarn dras in i kriminella gäng genom att bjudas på knark eller får saker som de gärna vill ha, varefter givaren i ett senare skede kräver gentjänster.

  2. brorson

    Och nu ska Sverige rustas för krig, när vi inte ens är rustade för fred, de påfrestningar som förekommer även under fred. Var finns lägren för krigsfångar? Ska de byggas i all hast under pågående krig, när vi inte ens kan improvisera under fred? Det är inte hela havet stormar, om fångar, som inte är farliga för andra människor, råkar befinna sig på fri fot, d.v.s. lyckas rymma. Det råder ingen brist på byggnader, som kan användas som fängelser med låg säkerhetsklass.

    Straff (fängelse i upp till ett år, som adderas till den tidigare utdömda strafftiden) införs för rymningar. Detta kommer att fungera som en mental mur kring anstalter med låg säkerhetsklass, inklusive öppna anstalter, som därigenom kan bli fler.

    Jag har tidigare föreslagit att förvaring införs som en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff för särskilt farliga återfallsförbrytare, Klientgruppen bör kanske utvidgas till att även omfatta gängkriminella i de fall då dubbla straff för de senast begångna brotten inte räcker.

    För att motverka personalbrist bör utländska fängelsebolag anlitas som entreprenörer, med rätt att använda egen, redan erfaren personal. Förstår inte rädslan för privata företag inom kriminalvården. när privata företag får driva skolor för elever, som inte har begått brott eller vård och omsorg för oskyldiga vårdtagare. När slutade Moderaterna tro på privat drift av offentliga verksamheter? Det behövs en mer flexibel syn på avregleringar och privatiseringar,

    Utländska medborgare, som har dömts till utvisning efter avtjänat fängelsestraff ska avtjäna straffen i fängelser i de länder de ska utvisas till. Det ska inte vara någon vinst i form av lindrigare straff med att begå brotten i Sverige jämför med i hemlandet.

    Kriminella ska självfallet inte äga fängelser och domstolsbyggnader. Men de ska inte heller äga vårdcentraler och hyreshus. Näringsförbud ska kunna utdömas för fler brott än idag. Det måste emellertid även efter en lagskärpning vara möjligt för exkriminella att driva enskild firma för sin egen försörjning. Därför föreslår jag följande:
    1) Näringsförbud ska vara obligatoriskt för alla som dömts till fängelse under fyra år och mer.
    2) Näringsförbud införs för personer, som har dömts till fängelse under mer än två men mindre än fyra år om det finns särskilda skäl.
    3) Även om näringsförbud enligt ovan inte har utdömts, ska kriminella kunna förbjudas att äga fast egendom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.