Finland utreder fast förbindelse över Kvarken, mellan Vasa och Umeå!

Den högerregering som tillträdde i Finland efter valet förra året, hade ju i sin regeringsförklaring med punkten att utreda en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå. Nu rapporterar finsk media, och även lokalmedia här i Västerbotten, att den finska staten går in med 200.000 euro för att finansiera utredningen. Beställningen kom från Kommunikationsministeriet till Trafikledsverket i december: ”Under vårvintern ska förstudien planeras för att kunna inledas och sedan pågå i ett år. Våren 2025 kommer den att stå klar.”
Finland visar vägen även i denna fråga!

2 kommentarer

  1. brorson

    Det finns redan en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Bygga en till kommer att bli extremt olönsamt, med ytterst små samhällsekonomiska vinster, som inte ens med den tusenårig avskrivningstid kommer att betala både driftkostnader och amortering på anläggninskapitalet. T.o.m. elflyg är ett bättre alternativ. Med laddstationer på båda sidor om Kvarken kommer det inte att behövas lika tunga batterier som skulle krävas för elektrifiering av inrikesflyg.

    Flyg på korta sträckor (buss- eller tågavstånd) kan vara ett alternativ när kostnaden för väg eller järnväg överstiger samhällsnyttan. Detta gäller även om godstrafiken medräknas, inte minst därför att godståg har låga undervägskostnader, varför besparingen även av en transportvägförkortning på flera mil är försumbar. Umeå – Vasa är inte heller jämförbar med Helsingfors – Tallin, dels därför att de städerna är mycket större och dels därför att den befintliga fasta förbindelsen mellan de städerna går genom ett tredje land (Ryssland).

    Och sedan kan man ju undra vad Norrbotniabanan ska vara till för, om varken den eller stambanan genom övre Norrland ska användas för transittrafiken Sverige – Finland. Att en M-politiker så reservationslöst kan stödja ekonomiskt huvudlösa projekt för att de sätter de egna kommunerna på kartan, skadar förtroendet för M som ett parti, som vill sänka skatterna utan att rasera helt eller delvis skattefinansierade nödvändiga verksamheter.

  2. Medborgare

    Vilket otroligt vansinne och sinnessjukt slöseri det skulle vara att bygga denna förbindelse. Hoppas att det blir vad utredningen kommer fram till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.