Lagen om preventiva vistelseförbud ger Polisen nya verktyg

Lagen om preventiva vistelseförbud ger polisen nya och kraftfulla verktyg för att bekämpa gängbrottsligheten och öka tryggheten i Sverige. Ett viktigt och efterfrågat verktyg i polisens arbete för trygghet.

Lagen innebär att personer i gängmiljö från och med nu kan stoppas från att vistas inom vissa områden.

Ett vistelseförbud kan också bidra till att pågående konflikter kyls ned och förebygga impulsiva hämndaktioner och våldsspiraler. Den som bryter mot vistelseförbudet ska kunna dömas till fängelse i upp till ett år.

🔵 Redan 2017 lyfte vi moderater frågan om vistelseförbud, nu kommer det äntligen på plats.

🔵 Genom att förbjuda personer som tros hjälpa kriminella nätverk i ett område kan tryggheten i området öka.

🔵 Det har varit ett användbart verktyg mot den grova organiserade brottsligheten för polisen i Danmark.

🔵 Vi har snabbat på processen och tidigarelagt lagen med fem månader, till 1 februari 2024.

Vi ser hur skjutningar och sprängningar sker i både bostadsområden och på allmänna platser. Oskyldiga människor drabbas av våldet. Det är helt oacceptabelt.

Gängkriminella ska bort från skolgårdar, torg och bostadsområden! Steg för steg gör vi Sverige tryggare.

En kommentar

  1. brorson

    Den sammanlagda effekten av regeringens olika åtgärder mot brottsligheten kan beskrivas med orden slow motion i rätt riktning. För lite och för sent, men bättre än aldrig. Justitieministern har redan anmälts (för snabbhet !!) till konstitutionsutskottet, som numera kallas ”MP-mamma”, för det är ju dit miljöpartisterna går och gråter, när de anser sig bortglömda av pappa regeringen, Invändningarna är tragikomiska i sin enfald:

    1) Kommer inte att göra någon större skillnad, Mitt svar: Men kräv då att förslagen skärps till.
    2) Polisen kan använda andra metoder. Mitt svar: Den som tycker det, verkar inbilla sig att en massa arbetslösa poliser fördriver tiden hos Arbetsförmedlingens pseudosysserlsättningar (markarame-´kurser och likande) och att lösningen på denna enorma arbetslöshet bland just poliser är övergång till mindre effektiva arbetsmetoder, så att varje förhindrat eller uppklarat brott, kräver mer arbetstid.
    3) Förslagen strider mot mänskliga rättigheter. Mitt svar. Inte alls. Rätten att leva är den viktigaste av mänskliga rättigheter. Varje förhindrat mord är en förbättring av mänskliga rättigheter.
    4) Det är en inskränkning av allas rätt till rörelsefrihet. Mitt svar: Ja, det är en inskränkning, dock ytterst marginell, för de som begränsar andras rörelsefrihet. Minns en gammal M-slogan: ”Bovar ska sitta inne, så att du vågar vara ute.”
    5) Det är diskriminering av invandrare, Mitt svar: Tvärtom. Invandrarna är överrepresentrade inte bara bland brottslingarna utan även bland brottsoffren. Med visitationszoner i områden, där det bor många invandrare, kommer antalet brottsoffer bland invandrare att minska. Diskriminering av svenskar? De, som påstår att det är diskriminering ac invandrare har grova fördomar om invandrare, att de flesta skulle vara kriminella. F.ö. är många kriminella både brottslingar och brottsoffer – med rätt att leva, att inte bli skjuten av ett rivaliserande gäng.

    Men jag tycker att regeringen har skjutit sig själv i foten, genom att prata om vilka personer som får visiteras, såsom vanlig klädsel hos kriminella eller märkligt beteende. Med ett slumpässigt urval av alla dom polispatruller möter, skulle risker för diskriminering undevikas och skurkarna skulle inte få en chans att anpassa sig. Förslaget är fullt med onödiga begränsningar. Jag föreslår:

    1) Visitaionszoner inom geografiskt begränsade områden ska kunna införas under ett halvår framåt, utan omprövning. Boende och personer som arbetar inom områden eller har brukar vistas inom området, ska underrättas i god tid i förväg.
    2) Visitationszoner inom geografiskt begränsade områden saka kunna införas efter begäran av personer, som bor eller arbetar inom området. Beslut ska fattas av polismyndigheten, som ska behandla en sådan begäran skyndsamt, Det kan vara exempelvis lärare, som iakttar främmande personer på skolgården,.
    3) Visitationstider som gäller för hela riket under högst två veckor, ska beslutas av Rikspolisstyrelsen och kungöras genom alla medier under minst en vecka i förväg. Tillgången på poliser, som kan utföra visitationerna , ska vara avgörande,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.