Moderaterna har en konkret politik för att både förebygga och bekämpa brottslighet

I dagens VK har jag fått nedanstående genmäle publicerat. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

 

Moderaterna har en konkret politik för att både förebygga och bekämpa brottslighet

I en replik (VK 23/2) undrar ”Bosse” om vilka åtgärder vi sätter in för att barn och unga ska hindras att lockas/luras in i den kriminella världen. Jag delar uppfattningen att det förebyggande arbetet är en viktig del för att öka tryggheten och bekämpa kriminaliteten.

På kort sikt är det mest brottsförebyggande att sätta fler gängkriminella i fängelse, så att de varken kan begå fler brott eller rekrytera in fler unga i kriminalitet.

På längre sikt behövs satsningar på exempelvis socialtjänsten och skolan för att förhindra att fler dras in i kriminalitet. Samhällets skyddsnät ska fungera så pass bra att unga i risk fångas upp långt innan de begår allvarliga brott.

Socialtjänsten har en viktig roll. I år läggs 200 miljoner kr för att socialtjänsten ska ställa om till att arbeta mer förebyggande med tidiga insatser. Mellan 2024 och 2028 handlar det totalt om ca 8 miljarder kronor. Det är den största satsningen på hela socialtjänsten som någon regering gjort.

En trygg uppväxt är också grunden i det förebyggande arbetet och för att öka förutsättningarna för det måste vi börja redan vid mödra- och barnhälsovården. Det görs omfattande satsningar redan i år. Totalt har samarbetspartierna beslutat om förebyggande satsningar på 2,8 miljarder kronor under 2024.

Kommunerna har ett stort ansvar när det kommer till det brottsförebyggande arbetet. Sedan förra sommaren regleras kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete i lag. I år satsar regeringen 80 miljoner kronor på en ny och riktad satsning på kommunernas arbete mot gängkriminalitet. Fritidsaktiviteter, exempelvis idrott, har en stark brottsförebyggande effekt. Regeringen satsar därför på fritidskort för barn och unga. För att stärka idrotten i utsatta områden lägger regeringen 100 miljoner kronor per år.

Utöver det vill Moderaterna vill bl.a. ta bort sekretesshindren mellan polis och socialtjänst, öka föräldraansvaret i kombination med ett ökat föräldraskapsstöd, satsa på skolsociala team för att öka närvaron av samverkan mellan skolan och socialtjänsten för eleverna och göra vården mer tillgänglig för barn och unga med psykisk ohälsa. Moderaterna vill därför lagstadga den förstärkta vårdgarantin för BUP.

Så visst har vi en politik även för det förebyggande arbetet.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande Moderaterna i Västerbotten

3 kommentarer

  1. brorson

    Allmänna arvsfonden har fått svidande kritik av Riskrevisionsverket bl.a. för att ha stött kriminella. Jag föreslår att AA läggs ner och dess ena kvarvarande uppgifter överförs till Kammarkollegiet. Jag föreslår vidare att:
    1) Arvsrätt införs för kusiner och kusinbarn och deras avkomlingar. Detta får som bieffekt att arvsrätt till kronan införs även för avliden monarks kusiner.
    2) Överskott delas ut till dödsbon för finansiering av begravningskostnader i de fall avlidna inte lämnat efter sig medel för finansiering av detta.
    3) Om det ändå blir överskott, delas det ut med ett fast belopp (förslagsvis 1000 kr) till de närmast sörjande. Detta innebär att kvarlåtenskap till avliden utan kända arvingar, delas ut till kända arvingar till avlidna, som inte lämnat efter sig någon kvarlåtenskap.
    4) Överskott beräknas som summan under ett år av kvarlåtenskapen, minus begravningskostnader efter avlidna utan. kända arvingar.
    5) Ovanstående ska finansieras av Kammarkollegium, som även aktivt ska söka efter okända arvingar.

    Arvsrätten för kusiner avskaffades, när Allmänna arvsfonden inrättades. Om syftet med detta var att ta från de rika och ge till de fattiga, så blev det inte så. De projekt, som finansieras med medel ur allmänna arvsfonden, kan mycket väl drivas av personer med stora personliga förmögenheter.

  2. brorson

    Regeringens brottsförebyggande politik kan beskrivas med orden för lite och för sent, men alltid i rätt riktning. Nu har införandet av visitationszoner skjutits upp efter kritik från Lagrådet, som utgörs av några stolle-jurister inom Högsta domstolen. Strömmer meddelar att förslaget ska omarbetas (kritiken inarbetas), och att den bortre tidsgränsen flyttas fram. De kriminella får alltså tid att anpassa sina metoder efter den nya verkligheten, när de borde sitta inne. Staten missar överraskningsmomentet.

    I Sverige finns inget som heter undantagstillstånd. Men i stället borde vi ha tillfälliga lagar under 6 till 12 månader, varefter – om så behövs – de ersätts med permanenta lagar, som både Lagrådets kritik och vunna erfarenheter under tiden med tillälliga lagar, har inarbetats i. Strömmer verkar vara överbelastad (hur länge till orkar han?) Regeringen borde ombildas och Johan Pehrson, L, som är utbildad jurist och har viss domstolserfarenhet, göras till biträdande justitiemininster. Jag har träffat Pehrsson ett par gånger och bedömer honom som mycket kompetent på rättsfrågor, men oduglig som arbetsmarknadsminister.

    Det bästa brottsförebyggande arbetet är att låsa in värvarna och 12- och 13-åringarnsas några år äldre förebilder. Kriminella ungdomsgäng har visserligen alltid funnits, även före massinvandringen, men inte alls i den omfattning vi har nu och dessutom ägnade de sig mest åt stölder, och mer sällan åt misshandel (i den mån det förekom inte lika grovt som nu) och aldrig mord och sprängningar. Det förebyggande arbete, som oppositionen tror är det enda saliggörande, kommer aldrig att ge resultat, så länge karklangarna och värvarna (ofta samma person) samt de äldre förebilderna kan röra sig på fri fot.

    Man måste också fundera på vad det är. som lockar utländska kriminella till Sverige. Equador, som tidigare var en lugn oas i Sydamerika men nu har invaderats av kriminella från hela kontinenten, är ett lärorikt exempel. När de andra länderna i Sydamerika eskalerade kampen mot brottsligheten, trodde de euaridoriska politikern att de behövde inget göra, för de hade ju inga problem med brottsligheten. Så blev Equador en sydamirikansk motsvarighet till Sverige, ett paradis för kriminella. VAD som lockar utländska kriminella till Sverige borde vara ett högprioriterat forskningsprojekt för kriminologer.

    Jag har tidigare pekat på att i Sverige har kriminella rätt till hjälp av myndigheterna till kartläggning av potentiella brottsoffer.Bedragare kan betala en slant till Kronofogden för att för att fogden ska begå brotten, d.v.s driva in pengarna från brottsoffren, genom det skanalösa systemet med betalningsföreläggande och ”summarisk process”. Nu avslöjas att kriminella också kan söka bidrag från Allmänna arvsfonden till kriminella ”projekt”. AA har nämligen svårt att bli av med alla pengar som man få in, inte minst genom avlidna invandrare utan kända arvingar.

    Det behövs en ny sekretesslag. För att den nya sekretesslagen ska täppa tilla alla hål, som förslagna kriminella använder sig av, måste grundlagen ändras, vilket kan ske tidigast i samband med valet 2026. Regeringen måste få med både SD och S (det största oppositionspasrtiet) i arbetet för grundlagsändring. Det måste börja NU, för att de ska bli en grundläggande ändring efter valet 2026. Annars får vi vänta till efter valet 2030. Under tiden får vi dra oss fram med tillfälliga lagar, som inte täpper till alla hål. men dock kommer att kräva mer arbete vid planeringen av brotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.