(S)ystemfel i Umeå – dags för maktskifte 2010!

Just nu pågår budgetarbetet för fullt i de olika partigrupperna. Budgeten för Umeå kommun spikas som bekant vid KF i juni och ni som följer arbetet i massmedia kan läsa att kommunen står inför en situation med mindre skatteintäkter än vad man trodde för ett år sedan. Då var det blomstrande högkonjunktur – nu är det lågkonjunktur och alla siffror pekar i fel riktning. MEN. Trots att det innebär prioriteringar inom den verksamhet som kommunen bedriver idag så ändrar det inte faktumet att Umeå kommun satsar ca 500 MILJONER kr mer per år än jämförbara kommuner. Detta pga 2 kr högre skatt (ca 400 miljoner kr) och 100 miljoner kr i nettointäkter från råkraften vid Stornorrfors). Så även efter neddragningar i det pågående budgetarbetet på kanske 150-170 miljoner kr så har övriga jämförbara kommuner 500 miljoner kr mindre att röra sig med per år än Umeå kommun.

Och det besynnerliga är att Umeå kommun inte kan uppvisa bättre resultat i verksamheten. Vi presterar sämre än väntat inom skolans område, enligt de SKL-jämföresler som finna att tillgå och undersökningar med de s.k. SALSA-värdena. Vi har tyvärr generellt dåliga betyg för socialtjänsten. Och vi har en personal i kommunen som är betydligt MER sjukskriven än snittet för Sveriges kommuner. Etc etc. Trots 500 miljoner kr mer, så är resultatet inte bättre verksamhet, men däremot sjukare personal.

Det är ju en skandal av stora mått. Går pengarna till rätt saker? Är det så illa att pengarna går till överbyggnad och administration i större utsträckning än i andra kommuner? Mycket talar för det. Är det så att Umeå kommun är sämre än övriga kommuner på att ge sin egen personal frihet att driva verksamheten utan klåfingriga pekpinnar från centralt håll i kommunen? Mycket talar för det, inte minst sättet på vilket utvecklingen mot fler intraprenader stoppades genom skolförvaltningens motstånd. Listan kan göras lång.

Ansvariga för detta är socialdemokraterna och dess högste ledare Lennart Holmlund. På område efter område har Allians för Umeå lagt alternativa förslag. Genom åren har vi lagt förslag på att skära i administration och föra över pengar till områden som exempelvis mindre barngrupper i förskolan. Vi har lagt förslag på att uppmuntra till fler intraprenader. Vi har lagt förslag på som på punkt efter punkt avfärdas av de styrande socialdemokraterna.

Det måste till ett regimskifte i Umeå. I september 2010 har umeborna chansen att rösta bort socialdemokraterna i Umeå och rösta in Allians för Umeå. Det är dags för förändring även i Umeå kommun!

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Varför fortsätta med en dyr och otillräcklig bad/simsatsning på Nanna? 22 mkr/år i bidrag under 40 års livslängd ger nästan en miljard kr som i praktiken slängs ”i sjön”.

    För nästan gratis (för kommunen) möjligheter finns. Det är att för 60 mkr som Borås kunna bygga en simhall med 50×25-m bassäng vid IKSU Sportcenter- Genom synergieffekter där kan bidragen reduceras till en bråkdel av 22 mkr. Och med äventyrsbad ovanpå evenmenangsarenan klaras det badet i privat regi utan kommunbidrag, också genom synergieffekter.

    Det är bara att sätta sig ner, studera dessa alternativ och räkna. Att det sedan blir mer lockande och ger Umeå mer PR, fås på köpet, s a s. Problemet är bara den prestige som flera partier byggt upp för nuvarande bristfälliga och dyra Nannabadförslag.

  2. Lars Gidlöf

    Har nu försökt i flera inlägg få reda på var dina skattesänkningar kommer drabba kommunen men inget svar, tom blivit censurerad av VK, men som politiker måste Ni väl svara,eller ingår det inte i vad VI skattebetalarare har rätt att kräva?
    Har Umeå Kommun inga skulder?

  3. mocca

    Vi är ett flertal socialsekreterare som håller på att gå under och vi upplever inte att vi får föra fram vår situation. Många av oss har allvarliga stressymptom och arbetar orimligt.

  4. Anders Ågren

    Svar till Lars Gidlöf (2009-05-13 13:23)
    Hej Lars! Jodå visst har kommunen skulder, men kommunens tillgångar är större. Men de skattesänkningar som föreslagits är ju finansierade så det blir aldrig ett negativt resultat något av de år som varit aktuella för skattesänkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.