Dags för bättring i (M)…..

…vad gäller kvinnors representation i de politiska församlingarna. Det är slutsatsen vi kan dra efter den gångna helgen då Moderatkvinnorna presenterade ett jämställdhetsbokslut för Moderaterna. I bokslutet har könsfördelningen för moderaterna i samtliga valda församlingar lokalt, regionalt och nationellt kartlagts.




Med utgångspunkten att det finns ungefär lika många män som kvinnor är balansen till en tydlig nackdel för de aktiva kvinnliga moderata politikerna. 63 procent av alla moderata politiker är män medan endast 37 procent är kvinnor. Det är uppenbart att det finns ett allvarligt problem i detta.

Resultatet är tyvärr inte helt oväntat. Även om försök har gjorts till förändring och förnyelse under senare år så är fortfarande moderaterna ett parti som domineras av män, och vi ser ju även i valresultaten att det är betydligt fler män än kvinnor som attraheras av partiets budskap.

I det nyligen påbörjade arbetet med nomineringar till riksdag, landsting och kommuner måste vi arbeta aktivt för att få fler kvinnor på ledande positioner i partiet. Moderaterna måste bättre än idag återspegla väljarkårens utseende som helhet, när det gäller fördelningen av politiska uppdrag. Utformningen av partiets valsedlar är ett viktigt instrument för att lägga grunden till detta.

I valet 2010 är det upp till bevis.




Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Janne

    hur vet vi att så många kvinnor vill vara med?
    Och att alla som vill är mer eller lika lämpliga som de män som då skulle ”knuffas” ut?
    För att få kvalitet måste man se bort från kön och titta bara på lämpliget, blir det då bara kvinnor – FINE. blir det bara män – FINE.
    att det sedan behövs kvinnor i politiken är en sak men de måste vara kunniga! vilket vi f.ö. får hoppas att männen som sitter där nu är…

  2. Anders Ågren

    tack för synpunkten, janne.

    Självklart ska alla kandidater bedömas utifrån lämplighet och kompetens innan de får stå på valsedel eller komma ifråga för uppdrag. Men jag tror att den konstruktion som (M) haft i sina nomineringar, bl.a. med provval bidrar till att cementera och konservera en rådande situation och struktur. Det är svårt för nya att komma fram, och om vi män har varit dominerande i partiet så fortsätter detta att vara fallet om vi gör som vi alltid har gjort.

    Men vi har exempelvis gjort medvetna prioriteringar för att få fram fler unga kandidater, som också annars haft samma problem. Så visst går det att ”matcha” fram fler kompetenta kvinnor också. det är då jag helt övertygad om.

    Men kompetens ska alltid vara ledordet, oavsett det gäller män eller kvinnor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.