Fler båtplatser bra för såväl turism som det lokala båtlivet

Idag skriver VK på nyhetsplats om det förslag till fördjupad översiktsplan över Älvslandskapet som nu går ut på samråd. Fokus i artikeln är på det nya bostadsområde som kan komma att byggas mellan Ström och Strömbäck. Och säkert skulle det bli ett attraktivt område. Det är bra att man nu försöker skapa möjligheterna till boende i nära anslutning till älven – det har vi moderater efterfrågat under lång tid.

 
Det ska däremot inte ses som ett hot mot Ströms marina och möjligheten till utbyggnad av denna, utan självklart ska kommunen ta in synpunkter från de berörda och hitta en lösning som alla tycker är positiv.
 
För ett annat inslag i förslaget är just fler båtplatser i centrala Umeå med omnejd. Helt klart har båtturismen stor potential. Idag finns det ca 600 000 ägare av fritidsbåtar i Sverige. Samtidigt är det omkring 900 000 svenskar som säger sig tänka köpa fritidsbåt i framtiden. Båtturismen är alltså på stark frammarsch. Västerbotten brukar ligga sist i landet beträffande antal gästnätter, så vi har mycket att göra. En stor potential, om man så vill. Det ligger i Umeå kommuns intresse att kunna fånga upp denna turistgrupp. Många kör idag bara förbi Umeå med sin båt.  
 
Utöver den nya marinan med gästhamn på Ön som uppförs och drivs privat, så kan det lokala båtlivet i Umeå utvecklas genom att öka antalet båtplatser på exempelvis Lundåkern, Gimonäs och för all del också i centrum men även på södra sidan av älven – Bölesholmarna, och i förlängningen av Skeppargatan som andra tänkbara platser. Utvecklingsmöjligheterna för Ströms marina är också viktig i sammanhanget.
 
Förslaget till fördjupad översiktsplan ska nu ut på samråd, men det är glädjande att såväl byggande i nära anslutning till älven som en uppgradering av det lokala båtlivets möjligheter står på agendan.
 
Anders Ågren
Kommunalråd, m
Umeå
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Calle Hård

    En nybildad förening på Holmön fick ta över Byviken med pirer, gästhamn och badstrand då förra ägaren Vägverket drog sig ur. Allt jobb sker på frivillig bas. Holmön har en hel del båtturister från Finland och Tyskland som inte bryr sig om att åka upp efter älven till stan. Om Holmön står inte en rad i herr Ågrens blogg. Varför:

    1. Herr Ågren fiskar röster.
    X. Herr Ågren fiskar röster där det är lättast.
    2. Herr Ågren fiskar röster där det är lättast utan att bry sig.

    Rätt svar lämnas i cementblandaren i Holmöns gästhamn.

  2. Anders Ågren

    Svar till Calle Hård (2009-10-07 10:26)
    Calle, du får samma svar som på facebook: bloggen handlade om båtlivet kopplat SPECIFIKT till förslaget om plan för Älvslandskapet: planen sträcker sig från kommungränsen mot Vännäs i norr till Obbola/Holmsundsbron i Österfjärden samt Gröthällan i Västerfjärden i söder. Så varken Holmön eller för den delen Norrbyskär är omnämnda i sammanhanget. Det finns inga andra skumma avvägningar bakom det faktumet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.