Ett fortsatt jobb för ansvar och välfärd

Ja, så lyder rubriken på en debattartikel som jag och vår partisekreterare Per Schlingmann har fått införd i dagens VK. 

Bl.a. konstaterar vi att Umeå kommun i och med höstens budgetproposition får betydligt mer pengar, vilket innebär bättre förutsättningar att kunna upprätthålla kvaliteten i välfärdsverksamheterna.

För den som har tid och lust kommer hela texten nedan:

 

Regeringens budgetproposition för 2010 innehåller en rad åtgärder för fler jobb och företagande. Genom ökade resurser till kommuner och landsting tryggas också förutsättningarna för kvaliteten i skola, vård och omsorg. Sverige har som ett litet exportberoende land drabbats hårt av den internationella ekonomiska krisen. Arbetsmarknaden är utsatt med varsel och en stigande arbetslöshet. Även här i Umeå har vi tydligt kunnat se effekterna av den lågkonjunktur som följt i krisens spår. Det här ställer stora krav på en ansvarsfull politik som sätter jobben först.

 Genom budgetpropositionen lägger alliansregeringen nu grunden för de långsiktiga insatser som krävs för en återhämtning. Krisbudgeten innehåller två huvuddelar som påverkar oss direkt här i Umeå kommun. Delarna är en jobbpolitik för mer pengar i plånboken och fler i arbete och satsningar för att värna välfärdens kärna.

 

För att fler ska kunna få jobb och för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå är det viktigt att det blir mer lönsamt att arbeta även i fortsättningen. Därför går alliansen nu vidare med ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Genom det har alliansen gjort det mer lönsamt att arbeta för alla och allra mest för dem med lägst inkomster. För exempelvis ett vårdbiträde i Umeå kommun innebär det fjärde jobbskatteavdraget runt 3 000 kr extra per år. För att ytterligare underlätta att fler jobb kan växa fram så innehåller budgeten också en rejäl satsning på företagen. Alliansen vill öka tryggheten för företagare och göra det mindre riskfyllt att starta nya företag. Det handlar till exempel om nedsatta egenavgifter för enskilda företagare för att öka de små företagens förutsättningar för tillväxt och utveckling.

 Samtidigt är det viktig att välfärdens kärna inte blir drabbad av de svårare tiderna. Regeringen har därför tillfört ytterligare resurser till kommuner och landsting för att undvika uppsägningar. Bara för Umeå innebär det här 85 miljoner extra. Det ger oss goda förutsättningar för att behålla kvaliteten i skolan och omsorgen.

 

Mot det här står den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin, Lars Ohly och miljöpartisterna i spetsen. De vill istället försämra drivkrafterna för att arbeta genom höjda skatter för vanligt folk. Hittills har de inte kunnat förklara hur jobben ska bli fler genom att det blir mindre lönsamt att arbeta. Istället skulle både trösklarna höjas in på arbetsmarknaden och arbetslösheten riskera att bita sig fast. Dessutom skulle människors konsumtionsutrymme minska, vilket i sin tur skulle betyda färre jobb och lägre tillväxt. Det är en ansvarslös och orättvis politik.

 

Det finns inte några mirakelkurer för att ta Sverige ur krisen. Men genom alliansens krisbudget har förutsättningarna blivit avsevärt bättre för att möta krisens utmaningar och skapa fler jobb. Vi ska fortsätta att ta ansvar för Sverige.

 

 Per Schlingmann,  Partisekreterare (m)

 Anders Ågren, Kommunalråd, (m)

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Mats

    Anders Ågren – det är märkligt hur ni hyllar er ”Messias” mannen med hästsvans och öronring och tror blint på allt han säger.

    Du säger att med det röd/gröna alternativet, ett solidarisikt alternativ, skulle höja skatten för vanligt folk!

    Fristående ekonomer delar inte ”messias” uppfattning.

    Tidigare i veckan så hade VK en artikel med ett citat från TT som följer:

    Enligt privatekonomen Gunilla Nyström på SEB som säger följande efter att ha studerat S-budgeten ”citat från TT”:

    ”Pensionärer, studenter med barn, arbetslösa och sjukskrivna blir vinnare medan höginkomsttagarna förlorar.

    Så blir det om oppositionen vinner valet 2010 och socialdemokraternas budgetförslag får dominera i en ny trepartiregering.

    Det är en budget med många plånboksfrågor som vänder sig till de breda grupperna, medelinkomsttagare med normalstora hus. Den har en tydlig fördelningsprofil”. slut citat.

    Hur var det nu med att höja skatten för vanligt folk?

    Är ”vanligt folk” det era kärnväljare – de som redan har det bra i samhället?

    Hoppas att du ”har tid” att svara på några kommentarer på din blogg som kritiserar er politik och inte bara kommentarer som är ”bekväma” för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.