Apropå snusförbud så bestämmer sig (M) på måndag

I massmedias rapporteringar kring det kontroversiella förslaget om tobaksförbud för Umeå kommuns anställda så har speglingen varit att det råder fullständig enighet kring förslaget. Nåja, det stämmer i bemärkelsen att det inte lades något motförslag vid KSAU:s sammanträde i tisdags.

 
Men under sammanträdet förklarade jag att jag personligen är negativ till den del i förslaget som behandlar snuset, och att moderaterna skulle återkomma i ärendet i kommunstyrelsen när vi hade hunnit diskutera frågan ett varv till i partigruppen.
 
Moderaternas gruppmöte infaller nu på måndag.
 
Det finns olika uppfattningar i frågan, men personligen är jag alltså negativ till förbud mot snus på arbetstid. Gärna olika morötter, stöd och informationsinsatser för att underlätta för dem som vill sluta – men inte förbud och sanktioner.
 
Eftersom det har blivit så mycket diskussion och frågor kring förslaget så väljer jag att markera det även offentligt i det här läget.
Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Jörgen

    MYCKET bra att det finns nyansering och de som tänker och faktiskt står upp för detta.

    Blir överförmyndarsamhälle annars

  2. hans

    Varför lade du inget motförslag, utan kommer i efterhand, när du ser opinionen?
    Är det moderaternas sätt att värva röster? Svagt!

  3. Isak

    Vindflöjeln Ågren. Om man är emot ett förslag så har man
    att skrifligt reservera sig i protokollet, annars är man
    för. Men jag kan tacka Anders Borg för sin och regeringens
    chockhöjning av snusskatten, som gjorde mitt beslut lättare
    att kunna sluta.

  4. Ulf Parde

    Bra. Det är bra om du inser att politiker ska inte bestämma vars och ens frihet – även om man väljer ”fel”. Sedan kan jag hitta lägen där inte heller rökning stör – annat än möjligen ”gnällisarna”. När t ex en parkarbetare tar sin avtalsenliga 10 minuter paus gör det inget om han/hon tänder en cig. De andra partierna tror ofta att de är mer folkliga än moderaterna, men det här visar åter att de har fel. Jag känner många rökare som aldrig är sjuka – det gäller även mig själv. Så man ska nog behandla alla ”sanningar” försiktigt. Om man dör tidigare, än sen med dagens äldrevård och ensamhet?

  5. Anders Ågren

    Svar till hans (2009-11-13 17:58)
    Jag ville först diskutera frågan i min partigrupp eftersom ärendet återkommer först i kommunstyrelsen och därefter i fullmäktige.

    Det förklarade jag också på sammanträdet. Att jag personligen var emot, men uppenbaligen hade mina partivänner haft en annan linje i remissomgången. Ville därför inte göra något på KSAU-sammanträdet, utan få möjlighet att återkomma i kommunstyrelsen.

  6. Anders Ågren

    Svar till Isak (2009-11-13 19:57)
    Jo, det är sant beträffande formalian. Men som jag försökt förklara så är det svårt för mig som gruppledare att driva en linje om partiet i övrigt har en helt annan uppfattning i frågan. Förhoppningsvis kan jag få med mig den moderata partigruppen på måndag om att säga NEJ till snusförbud för kommunens anställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.