Ett komplement till traditionella politiska kanaler

Nu är det snart dags att utvärdera reformen med medborgarförslag som infördes i Umeå för två år sedan, i enlighet med det beslut som fullmäktige fattade.
 
VF hade nyligen en artikel kring detta. Ca 80 medborgarförslag har lämnats in. En stor del har blivit avslagna, en stor del har blivit besvarade. Bara ett medborgarförslag har hittills blivit bifallen.
 
Men detta skall inte tas till intäkt för att nu slopa möjligheten till medborgarförslag i vår kommun. Tänk om man skulle resonera på samma sätt när det gäller fullmäktigeledamöternas möjligheter att lämna in motioner? P.g.a. att nästan inga motioner blir bifallna, så ska ingen i framtiden få lämna in motioner….. Nej, så skulle man självfallet inte kunna resonera. Och samma synsätt borde gälla medborgarförslagen. Ju fler som blir delaktiga i den politiska diskussionen i Umeå, desto bättre. Det är en välkommen delaktighetsreform och ett komplement till de traditionella politiska kanalerna.  Medborgarförslagen har en roll att spela, även efter den prövotid vi har haft på två år.

 
Ca 7 av 10 kommuner i Sverige (både socialdemokratiska och borgerliga kommuner) har infört medborgarförslag – och de allra flesta är nöjda med resultatet.
Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.