Företagsbesök idag & (S)-reträtt

Dagens program är fyllt av intressanta företagsbesök med vårt näringslivs- och planeringsutskott. Vi åker ut en gång i månaden med utskottet för att få oss en samlad bild av sådant som är på gång i vår kommun. Mer om det senare.

Ser förövrigt att ledande socialdemokrater i Umeå nu gör allt för att dementera innebörden av det beslut de tog igår om snuset.

Faktum kvarstår.Tobaksfri arbetstid = rök- och snusförbud på arbetstid för alla anställda.

Nu förklarar S-företrädarna att Umeå kommun bara skall stötta och hjälpa dem som vill sluta röka och snusa, och att det aldrig har varit avsikten att införa något förbud. Allt är bara massmedias fel – och förmodligen vi som var emot förslaget – som misstolkat beslutet.

Ja, det var ju synnerligen intressant. För de förebyggande insatserna gör vi ju redan idag i den satsning vi gemensamt har haft för tobaksfrihet inom kommunen. Information om tobakens skadeverkningar m.m. Det var ju den satsningen som nu skulle utvärderas.

Jag är den första att välkomna om socialdemokraterna nu svänger och inte vill införa snusförbud. Så sent som för två veckor sedan var förslaget att man siktade på införa snusförbud för Umeå kommuns anställda år 2013. Sedan strök man årtalet men stod fast vid förslaget iövrigt. Dock utan tidsangivelse. Det blev också gårdagens beslut.

Och nu ska man tydligen inte införa tobaksfri arbetstid ÖVERHUVUDTAGET och det ska heller aldrig ha varit avsikten, om jag får tro Åsa Ögren och Lennart Holmlunds uttalanden.

OK. Men varför tog man då beslut om det igår?

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Det måste ju finnas ngn gräns för hur mkt skit du kan snacka. Har du inget heder? Till och med dina kamrater i de andra allianspartierna säger att beslutet inte innebär ngt snusförbud, men du snackar bara om socialdemokraterna. Kolla Britt-Maries blogg som är folkpartist t ex: http://blogg.vk.se/britt-marie-lovgren-fp-ledare-i-umea/

    Hur kommer det sig att det är bara du som gör tolkningen att snusförbud har införts? Har alltså Socialdemokraterna fått med sig dina kamrater i alliansen på en hemlig konspiration där alla kommit överens om att ljuga om att snusförbud har införts? Nu är du löjlig!

  2. Anders Ågren

    Svar till Alejandro Caviedes (2011-12-07 16:11)
    Det står dig fritt att tycka vad du vill. När argumenten tryter så höjer men rösten tydligen.

    För två år sedan försökte ni socialdemokrater, tillsamans med flera andra partier skall medges, införa tobaksfri arbetstid (förbud mot att röka och snusa på arbetstid). Då försökte ni inte ducka för vad det gällde.

    Vi moderater gick emot förslaget och fyra dagar sedan hade alla partier gjort avbön. Detta efter den stora debatt som blev i massmedia.

    För två veckor sedan försökte ni återigen på KSAU. Siktet var inställt på att införa ”tobaksfri arbetstid år 2013”. Först när vi skulle gå till beslut – och jag yrkade avslag på den delen – så ändrar sig (S) och stryker omgående vilket årtal som tobaksfri arbetstid var tänkt att införas.

    Sen har ni under de senaste två veckorna påstått att det inte funnits någon formulering överhuvudtaget om tobaksfri arbetstid i protokollet och handlingarna – men när media och andra tittar i dessa ser man att det är fel.

    Skrivningen om tobaksfri arbetstid finns kvar, precis som jag, VK, VF och andra konstaterat.

    Så vem som ”snackar skit” och vem som inte har någon ”heder” överlåter jag med glädje till omvärlden att bedöma.

    Jag välkomnar att ni har fegat ur, och återigen ger upp i en här frågan. Snusförbudet verkar inte bli verklighet efter den debatt som varit.

    Men ni borde kunna stå för era självmål.

  3. Alejandro Caviedes

    Varför delar inte dina alliansvänner din tolkning då?

    Och sen när innebär uttrycket ”rökfri arbetsplats” (som projektet heter) ett förbud?

    Projektet Hälsa2020, som landstinget fattat beslut om som innebär att Västerbottens ska ha världens bästa hälsa år 2020, innebär det då ett förbud mot att folk ska bli sjuka också, eller? Hur tänker du egentligen?

  4. Anders Ågren

    Svar till Alejandro Caviedes (2011-12-07 20:46)
    Jag förstår att de som förespråkar ”tobaksfri arbetstid” inte vill prata om förbud. Men i själva verket är det just det. Du kan väl googla det hela, alternativt kolla på SKL:s hemsida.

    Eftersom jag själv sitter i SKL:s styrelse, så kan jag detta tämligen väl.

    Rökfri arbetstid, likväl som tobaksfri arbetstid, kan införa efter beslut av arbetsgivaren.

    Rökfri arbetstid innebär att ingen ska utsättas för tobaksrök på sitt arbete. Det betyder att den tid man arbetar eller har paus ska vara rökfri.(lunchen räknas inte in i arbetstid och är därmed undantagen). Anställda ska avhålla sig från rökning även om de arbetar hemifrån eller befinner sig på tjänsteresa.

    Tobaksfri arbetstid – som ni socialdemokrater m.fl. vill ha i Umeå – innebär att man för det hela ett steg längre. Då gäller ovanstående inte enbart rökning utan även snus. Du får då varken röka eller snusa på arbetstid.

    Kalla det vad du vill Alejandro – för mig och de flesta andra betyder det just förbud mot rökning och snusning. Det är inte tillåtet = förbud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.