Kommunsammanslagningar kommer bli nödvändiga

I dagens nummer av Folkbladet är det några artiklar om den tuffa framtiden för många av de små kommunerna, inte minst i Västerbotten. En av artiklarna finns på nätet

Professor Einar Holm förordar exempelvis en sammanslagning av kommuner så att man åtminstone kommer upp i ett invånarantal på 10.000 invånare.

Det här är ingen ny fråga, men dess aktualitet växer från år till år. Befolkningen i mindre kommuner fortsätter minska, och inte enbart i Norrlands inland utan även i södra och mellersta delarna av Sverige. Samtidigt fortsätter de större städerna och tätorterna att växa.

Jag har skrivit om detta på bloggen tidigare.

Redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare. Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor "kritisk massa". Detta inom en snar framtid. Annars klarar de inte av sitt uppdrag till medborgarna. För många kommuner kommer det bli svårare och svårare att rekrytera den kompetens som krävs för olika yrken och befattningar. Och vilka blir lidande av detta? Ja, självklart kommuninvånarna i respektive kommun som då inte kan räkna med samma nivå på servicen som i andra kommuner där befolkningsunderlaget är större.

Att prata om kommunsammanslagningar är en ömtålig fråga. Men frågan blir mer och mer aktuell. I vårt eget län tror jag att vi inom 5-10 år kommer få se ett antal kommunsammanslagningar.

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Kanske kommer vi att se fler kommunsammanslagningar, tyvärr i så fall! Bor själv i en ”sammanslagen” kommun, och ser inte några fördelar med detta! Snarare tvärtom! En sammanslagning av småkommuner kan kanske ge mer om kommunerna och kommuncentran är ungefär lika stora och lika starka! Annars riskerar de mindre orterna att perifieras totalt! All service och utveckling koncentreras till det större kommuncentrat! Och då spelar det tyvärr inte så stor roll vilka utvecklingspotetialer som finns i andra delar av den sammanslagna kommunen. I vårat fall Storuman, har det fungerat oerhört dåligt!
  Hur många har inte redan flytt vår kommun för Umeå?!
  Vad ska vi då göra i stället för att slå samman kommuner? Ja, vi behöver tuffa politiker här som vågar utveckla och se möjligheter som faktiskt kan hålla! Akta oss för att kasta bort pengar på hopplösa projekt, och sluta lyssna på kommunsammanslagnings propagandan,den gynnar bara Umeå!
  Vi har möjligheter att ta tillbaka folk från Umeå, men då måste vi jobba för det också!
  Titta på vårat grannland Norge!
  Där jobbar man för att hela landet ska leva på riktigt, och man lyckas också, bra mycket bättre än Sverige!

 2. Anders Ågren

  Svar till Petter (2012-11-05 09:33)
  Ja,den sm lever får se. Men dagens 15 kommuner är i alla fall orimligt. Det är bara en tidsfråga så kommer vi garanterat att få se kommunsammanslagningar.För invånarnas skull.

 3. Anders Ågren

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-11-05 12:20)
  Ja, det är ju såklart ingen enkel fråga. Men redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare. I takt med att befolkningen blir äldre, samtidigt som de yngre flyttar därifrån, blir situationen alltmer ansträngd.

  Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor ”kritisk massa”. Detta inom en snar framtid. Annars klarar de inte av sitt uppdrag till medborgarna.

  Det ställs högre och högre krav på kommunerna, inte minst via lagstiftning och utvecklingen i samhället i stort. För många kommuner kommer det bli svårare och svårare att rekrytera den kompetens som krävs för olika yrken och befattningar. Och vilka blir lidande av detta?

  Ja, självklart kommuninvånarna i respektive kommun som då inte kan räkna med samma nivå på servicen som i andra kommuner där befolkningsunderlaget är större.
  Och därför är det nödvändigt med kommunsammanslagningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.