Tillåt partisymboler på valsedlarna

Det finns ett aktuellt förslag från vallagskommittén om att valsedlarna i allmänna val ska kunna förses med inte bara namnet på partiet, utan även partisymbolen. Det vore en mycket bra förändring – det borde fixas redan till valet 2014!

(bilden ovan från sydsvenskan.se)

I samband med valet 2010 rapporterades om ett antal missförstånd om vilka valsedlar som tillhörde vilka partier. Sådant är naturligtvis inte ok, och allt som kan göras för att tydliggöra skillnaderna mellan olika valsedlar är positivt. Väljarna ska inte behöva ha minsta tvekan om vilket parti de röstar på och en partisymbol, som komplement till partinamnet, är ett mycket välkommet steg. Kommitténs förslag ökar igenkännligheten för väljarna, och risken för förväxling av valsedlar minskar.

Vi fredagens sammanträde med styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslutade vi i ett remissyttrande att tillstyrka den här förändringen, och vi var eniga om att rekommendera att det tillämpas redan i valet 2014!

 

 

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Micke

    Vad löjligt.
    Först ska ni moderater deklarera vilka som stöder er politik ekonomiskt och med vilka summor men det är ni kategoriskt emot när alla andra är för det, undrar varför?
    Kan det vara så att svenskt näringsliv pumpar in hundratals miljoner i eran valrörelse?
    Detta är viktigare för oss väljare än en liten symbol på valsedeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.