Debatt om handeln idag

På kommunfullmäktige idag kommer min interpellation om handeln upp till debatt. Ska bli intressant att höra hur Holmlund försvarar att han praktiskt taget säger nej till flera hundra nya jobb i Umeå, bara p.g.a. politisk prestige. Nej, låt oss underlätta nya handelsetableringar istället för att motarbeta. Att fler människor får jobb är väl positivt? Det borde vi kunna vara överens om.

Kommunens delårsrapprt ska också behandlas. Återigen pekar prognoserna på att Umeå kommun gör ett kanonresultat – mycket talar dessutom för att resultatet blir bättre än vad som förutspås. Hur många hundra miljoner kronor ska kommunen gå plus per år, innan socialdemokraterna tycker det är dags att genomföra en skattesänkning? Vi ligger mycket högre i skattenivå än jämförbara kommuner. Vi tar in mer pengar från invånarna än nödvändigt. Det är inte acceptabelt.

4 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Bra,flera hundra nya jobb, perfekt.Vilket företag är det då som skall etablera sig i Umeå då?
  Eller är det bara antaganden?
  Handeln blomstrar men finns det inget tak för hur mycket affärer och stormarknader en stad kan ha?Kommer ju en lågkonjuktur också? Men vilket företag är det nu som kommer hit?

 2. Krister Larsson

  Umeå är kass på handel. Enligt det index som Svensk Handel har är Umeå långt efter övriga, framförallt med tanke på hur mycket staden växt.

  Ett exempel på företag som inte etablerat sig i Umeå är Biltema. Detta stora företag var så vitt jag vet intresserade av Umeå men då man såg hur kommunen prioriterade blev det Skellefteå istället. Det var ganska många jobb det.

  Sedan har vi ju en kommunledning med starka intressen i Konsum Nord, dvs COOP. Inte konstigt att Ugglan (granne med COOP) inte utnyttjades på flera år och att vissa ledande sossar motarbetar utbyggnad av Strömpilen.

  Ågren har helt rätt!

 3. Anna Jonsson

  Även om denna fråga har debatterats länge känns det som om Umeå inte hittat rätt lösning för handeln i större skala.
  Hoppas att handelsfrågorna tas på allvar och inte diskusionen stannar upp.

 4. Lars Gidlöf

  Hej
  Men flera hundra jobb, Biltema tas upp som exempel, Biltema Göteborg, tror det är Sveriges största Biltem har runt 40 anställda, det är en bit till flera hundra jobb det.
  Som en lekman ser jag mes att politiker tar enkla poänger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.