Sundsvall kastar in handduken som Norrlands huvudstad

I våras väckte det stor uppmärksamhet när Sundvall la beslag på epitetet Norrlands huvudstad. Men t.o.m. patentregistrerade titeln. Massmedia från alla håll och kanter ringde och ville ha kommentarer. Själv tyckte jag det var småkomiskt, men tyckte ändå att det var bra med konkurrens om positionen. Man ska alltid välkomna konkurrens. I Umeå finns det ju en tendens att många blir väl hemmablinda och självgoda ibland.

Men det gick uppenbarligen för snabbt i svängarna i söder. Nu backar Sundvall från det tidigare initiativet, enligt tidningsuppgifter. Man har kommit till insikt med att stan inte fixade en närmare granskning och man har nu ändrat sig. Nu gäller påståendet endast nöjen och shopping. Jaja, verkligheten hann ikapp de ledande i Sundsvall också.

Jag tycker ändå inte att vi i Umeå ska gotta oss alltför mycket i deras kapitulation. Det visar bara att många städer är hungriga och vill utmana och kämpa om tillväxten, jobben och företagsetableringarna. Umeå måste vässa sin profil och sträva efter att bli bättre – inte minst inom handelns område, där Sundvall faktiskt är strået vassare inom sällanköpsvaruhandeln.

Men att Umeå är Norrlands riktiga huvudstad, det visste vi väl alla 😉

4 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Politiker i kommunalrådet Anders Ågrens position, särskilt som moderat och för näringsliv, bör veta vad som gäller i skydd för idéer, mm.

  För ett begrepp som ”Norrlands huvudstad” handlar det om varumärke, inte patent.

  Annars är Sundsvall smart som profilerar sig, nu nöjen och shopping, det är något verkligen är i tiden, och framtiden.

  Så gör framsynta företag i produkter och tjänster, söker sina nischer för att locka fler köpare genom ökat utbud och högre kvalitet.

  Umeå bör nog fundera i samma banor och inte försöka greppa över allt. T ex utveckla idrottsatsningar, från motionsutövande, via tävling och elit, till forskning och innovation.

  Där går universitetet före genom idrottshögskola/universitet, Umeå Sport Sciences Center, senast med planering av ute-friidrottsarenan.

  Kan Ågren och övriga i kommunledningen släppa 50-metersbassängen från Nannaläget mitt i stan till IKSU-området, får Umeås en Sports Camp av internationell status (då är en stor simanläggning viktig) som kan göra Umeå till mer än Norrlands huvudstad i ”sport och motion”.

  Detta gynnar inte bara idrottsare och motionärer i alla åldrar, utan blir också turistiskt lockande, både i studier/arbete och fritid.

  Kanske då våga vara så kaxig och utse Umeå till ”Idrottens huvudstad” i Sverige?

 2. testi testio

  Käre Urban!

  Hur kan du ens tänka tanken att skattebetalarna skall finansiera en bassäng till IKSU? Gymmet som enbart klarar sig på subventionerade företagsköp av motionskort. Ingen vanlig Svensson har ju råd att hosta upp 4 – 5000 för ett årskort. Skall vi via skatt dessutom bjussa på Simbassäng och som tack för detta betala skjortan av oss för att sedermera använda den?? Tänk om ’Farbror ute i det blå’!

  Sen har även du Anders Ågren ett sakfel i din blogg. Sundsvall är INTE strået vassare! De är en fotbollsplan före UMEÅ inom handel! Där är det inget svammel om tre (!!) olika köpcentra utan det koncentreras! Politisk vision kopplat till näringsliv ger resultat! (Kolla bara Haparanda: Inte tusan har politikerna svamlat om olika centra där utan ETT ställe som blir utbyggt. Kanske tur att IKEA inte kom hit. Här hade väl sängavdelngen fått bli lokaliserad till ’andra sidan stan’ mot bord och stol mm)

 3. Lars Danielsson

  hur kommer det sig att IKEA funderar på Vasa och INTE byn, nä ni är bara en förort till VästerNorrland…..

 4. Lisalissa

  Utan universitetet och NUS så vore Umeå ingenting annat än ännu en liten utflyttningshåla.
  En 50 metersbassäng vid IKSU skulle i alla fall utan tvekan bli oändligt mycket lönsammare än om den placeras intill ett minimalistiskt äventyrsbad i trängseln kring Vasaplan. Äventyrsbadet bör placeras vid Nydala och där bör då även byggas en skidtunnel för längdåkning. Nydala är även ett lämpligt område för en golfbana.
  Öster om IKSU intill Nydalasjön så bör det kunna byggas ett idrottshotell och den nya friidrottsarena bör också byggas intill IKSU så att Umeå universitet kan profilera sig som ett idrottsuniversitet. Umeå kan dock inte kalla sig för idrottsstad eller ens Norrlands huvudstad innan stan får ett elitserielag i hockey för vintern är Norrlands årstid och ishockey är den allra största vinteridrotten, obs inte fotboll, så en Norrländsk huvudstad måste givetvis ha ett eget elitserielag i hockey. Sundsvall ligger intill Timrå och Sundsvall har ett eget allsvesnkt fotbollslag, medan Umeå har UIK, så även på idrottssidan så ligger Sundsvall före Umeå.
  Sundsvall är en stad som har mycket större framtidspotential än vad Umeå har och de ligger ljusår före när det gäller sällanköpsvaruhandel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.