Nytt kärnkraftverk i Sverige?

Om en stund ska det hållas presskonferens och enligt uppgifter till media så är det bl.a. Vattenfall som vill bygga en ny kärnkraftsreaktor i Sverige, när de gamla börjat tjäna ut och ska ersättas med nya. Regeringspartierna enades ju i februari i år om att avskaffa förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk. Det avskaffade förbudet innebär att de tio reaktorer som finns i dag kan ersättas med nya.

En god nyhet i sådana fall. Ny kärnkraft behövs för att klara dels klimatfrågan, dels för att forsätta leverera jämförelesevis billig el.

Ska bli intressant att lyssna till presskonferensen!

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Ingemar Wincent

  Jippi! Varför satsa på förnybart när man kan fortsätta på samma sätt som förr? Kärnkraften är ju miljövänlig och inte alls beroende av ändliga resurser! Vi får ju också ytterligare argument för att bryta uran i Sverige, något som skulle gynna såväl arbetsmarknaden som ekonomin!

 2. Ulf Parde

  Ja, det är jättebra. Norge har sina oljetillgångar. Vi har våra urantillgångar. Visst kommer det en dag när vi måste bryta denna – även om det innebär att det inte blir något samarbete med miljöpartiet.

 3. Pelle

  Vilken grej Anders – Allians du S-O, Anders S och B-M stående på kajkanten självlysande av radioaktiv strålning -en en superhöjdare inför kulturhuvudlösåret 2014!

 4. Anders Ågren

  Visst ska vi fortsätta satsa på förnybar energi, men det kommer inte inom överskådlig tid utgöra ett alternativ till kärnkraften. Kärnkraften behövs även fortsättningsvis, inte minst för att kunna minska koldioxdidutslätten på vår planet.

 5. Q A

  Ja, men hur gör vi med allt avfall från kärnkraften? Om den där KTH-rapporten om slutförvaringen för kärnbränslen i kopparhöljen stämmer, så finns inget säkert sätt att lagra utbränt kärnbränsle, hur löser man sånt? För jag antar att ni inte vill att människorna om 3000 år ska ta hand om den sönderärgade förvaringen av kärnbränsle…

 6. Yolanda

  Men uran måste ju också vara en ändlig resurs, idag har vi de största uranförekomsterna i världen men vi bryter inte här. Det blev ett ramaskri när prospektering skedde på Österlen i Skåne. Jag tycker det är fel att utge kärnkraft som miljövänligt, det enda vi gör är att flytta förstöringen längre bort till Uzbeckistan och Canada. Jag undrar också vad regeringen planerar att göra med det ökande avfallet eftersom inget av det avfall som idag finns har slutförvarats. Jag skulle hellre se en sattsning på förnyelsebara energikällor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.