Fortsatt förnyelse

  Idag är det fullt upp. Klev upp tidigare än vanligt och jobbade undan lite (läs: förberedde veckans sammanträden) och sedan startade raden av möten med en telefonkonferens kl. 08.00.

  Förövrigt är vänsterpartiet tydligen störd över att moderaterna nu på allvar tar itu med jämställdhetsfrågorna och att vi uppdaterar vår politik även på detta viktiga område. Det har märkts både på bloggar och insändarsidorna. Med anledning av det så hade jag inne följande svar till Spiric i dagens VF.

  Håll tillgodo!

  Moderaterna fortsätter att förnya sig

            

           Vänsterns Tamara Spiric skriver i VF (9/11) apropå att moderaterna i Umeå har beslutat om att ha varvade listor – man, kvinna – på valsedlarna. Spiric konstaterar skadeglatt att moderaterna är minst 20 år efter övriga partier.

             

             

           Synpunkterna var väntade, men det bjuder jag faktiskt på! Jag är stolt över att moderaterna i Umeå, under min ledning, för första gången på 100 år nu har tagit steget och infört varvade listor. Under många år har man i mitt parti försökt att uppnå jämn könsfördelning på annat sätt, men utan framgång. Så visst har det tagit längre tid än hos övriga partier, men bättre sent än aldrig. Eller hur?

            

            

           Moderaterna har under senare år genomgått väldigt stora förändringar, både åsiktsmässigt och kulturmässigt. Partiet har omprövat gamla ståndpunkter, rensat ut gammal bråte och breddat partiet såväl åsiktsmässigt som personmässigt. Detta arbete är inte färdigt utan fortsätter. Vårt parti har varit dåliga på jämställdhetsfrågor och det är något som vi nu tar itu med på bred front. Som ett led i detta inför vi nu varvade listor på valsedlarna.

            

            

           Nya moderaterna fortsätter sin förnyelse, och jag och övriga umemoderater ska dra vårt strå till stacken för att vi inte längre ska ses som en broms i jämställdhetsfrågorna.

             

             

           Anders Ågren, moderat kommunalråd. Umeå

            

            

          Etiketter: , , ,

          2 kommentarer

          1. Lena Strömberg

           Bäste Anders!
           Jag lyssnade till ditt bejublade tal på Jubiéumskonferensen om Jämställdhet. Jag var själv med att ta upp den spontana första applåden.

           Att ni nu är mogna för varvade listor är utmärkt. Som du själv skriver ”något vi tar itu med på bred front”.

           Jag skulle gärna vilja tipsa er om ännu ett steg som skulle ställa er nya moderater i en klass för sig:

           Börja med ett kvinnonamn överst på listan, sedan varvar ni man/kvinna. Således Kvinna/Man/Kvinna/Man…

           Det skulle vara underbart! Detta förfarande skulle också spegla jämställdheten – direktsvar efter valet! Lycka till!

          2. Anders Ågren

           Svar till Lena Strömberg (2009-11-24 13:48)
           Då tror jag att du ska bli nöjd omgående, Lena. När vi tog beslut om landstingsvalsedeln (samma dag som vi beslutade om kommunvalsedeln) så gjorde vi exakt så: en kvinna i topp, sedan varvat precis som du skriver.

           Sedan kan det se ut olika från kommun till kommun och från mandatperiod till mandatperiod.

           Det viktiga är att principen nu har accepterats.

          Lämna ett svar

          E-postadressen publiceras inte med automatik.
          Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.