Så här ligger det till. Sofiehemsskolan återigen.

Har till slut kommit över dagens tidningar, då de var försenade imorse.

Dels har miljöpartiets företrädare en fullkomligt bisarr insändare i dagens VK, dels har Ola Nordebo några funderingar som förtjänar svar.

Så här ligger det till. Inför måndagens KF-sammanträde var det ett FAKTUM att ALLA partier ville behålla Östra Ersboda skolan. Något nedläggningshot finns inte längre och det har varit uppenbart för alla. Nedläggningshot (och numera beslut) vara därmed bara kopplat till den kvarvarande skolan i debatten – Sofiehemsskolan.

I de korridorsdiskussioner, och andra diskussioner som har förevarit också för den delen, så har vi från Alliansen understrukit för Miljöpartiet att vi vill bevara såväl Östra Ersboda skolan som Sofiehemsskolan. Och när det gäller Östra Ersbodaskolan gäller det som sagt alla partier. Inte längre något hot om nedläggning där alltså, vilket alla kände till. MP:s företrädare var också nöjda med dessa besked från Alliansen när vi gick på lunch. Men efter lunch kommer (MP) och meddelar kallt att de inte längre tänker stödja vårt förslag. Punkt. Utan motivering.

Som sagt. Bara Sofiehemsskolan vara alltså hotad. I debatten kopplade Alliansen därför i vårt yrkande en del av de 5 extra miljonerna till för- och grundskolenämnden (jämfört med s och v för 2010) till att kunna rädda Sofiehemsskolan.

Och i omröstningsproceduren (som Anders Sellström korrekt redogör för i sin blogg) har Miljöpartiet med sin gruppledare Mosahafi makten att fälla avgörandet. Vill de bli hjältarna som räddar Sofiehemsskolan, eller vill de bli busarna som fäller skolan? Trots att de i debatten hävdat att de vill rädda Sofiehemsskolan, så väljer de att lägga ner rösterna och därmed låta socialdemokrater och vänsterpartister vinna omröstningen. Sofiehemsskolan räddas inte.

Så är fakta.

Men när man sedan läser mp:s insändare idag, så undrar man om vi befinner oss på samma planet, samma bollplan eller vilken liknelse man nu vill använda. De menar att Alliansen "tog parti för Sofiehemsskolan, vilket samtidigt innebar att man ville lägga ner Östra Ersbodaskolan istället".

?????????????

Det fanns ju inte längre något hot mot östra Ersbodaskolan. Antingen är de på något sätt "köpta" av socialdemokraterna, eller så har de inte förstått konsekvenserna av sitt agerande. Oavsett anledning så är det ett stort bekymmer. Vad sysslar miljöpartiets företrädare med?

Etiketter: , ,

7 kommentarer

 1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Min uppfattning, som sent inkommen till fullmäktige och helt opåläst i papperen var att oron att Östra Ersbodaskolan skulle vika först ifall det pga Sofiehemsskolans _bevarande_ resulterade i budgetunderskott.

  Dvs, om debatten kom upp om ett år efter valet. Skulle det låta likadant? Skulle samma skola vara på tapeten?

  Med tanke på att t.o.m. RS slöt upp med alliansen så känns det som att Mp inte skulle tappa så mycket prestige på att rösta lika de heller.
  Jag tror det finns obefogad politikrasism i Umeå-(mp) där man ser till färgen för hårt.

 2. Lars

  Hej Anders!
  Som läget ser ut nu finns det bara en sak att göra för oss som vill ha kvar bägge skolorna och det är att resonera och diskutera med MP istf för att skälla på de. Även jag har spytt galla över det ofattbara som hände i måndags, men splittring gagnar bara (s) och (v) och övr medlemmar i nedläggningsmaffian.

  Tack för Ditt engagemang!

 3. Helena

  Hej Anders,tack för ert stöd. Det verkar som om MP blivit skrämda av S att de skulle lägga ner ÖE skolan om inte MP la ned sina röster och MP hade behövt ert uttalade stöd för den skolan för att rösta för Sofiehemsskolan. Hoppas nu att alla partier som vill rädda vår fantastiska skola kan samarbeta för en lösning på problemet och för att få slut på S och V´s galna planer.

 4. Anders Ågren

  Svar till Helena (2009-12-03 19:57)
  Jo, jag har också hört ryktet om att (S) och (V) hotade miljöpartisterna så att de inte vågade rösta för Sofiehemsskolans bevarande.

  Men vi har från Alliansens sida verkligen förklarat för MP att vi vill bevara Östra Ersbodaskolan. Inget parti vill ju lägga ned den skolan. Men jag har inga problem med att vända andra kinden till om det krävs. Mp har gjort bort sig, men även dom förtjänar en andra chans. Det viktiga är att vi för elevernas, föräldrarnas och lärarnas skull gemensammt lyckas rädda Sofiehemsskolan.

 5. Anders Ågren

  Svar till Lars (2009-12-02 23:39)
  Jo, det är sant Lars. Det är (V) och (S)som har drivit frågan om nedläggning av Sofiehemsskolan, och om MP ändrar sig igen kan det finnas chans att rädda skolan. För de hade möjligheten, men valde att titta bort i avgörandets stund.

 6. Pelle

  ”Jo jag har hört ryktet…”

  Bli vuxen Anders och håll inte på sandlådepolitik – tycker att du tidigare varit relativt saklig i dina argument men på senare tid har du blivit en ”dyngspridare” som många av dina allianskollegor, det vinner ni inga val på!

 7. Anders Ågren

  Svar till Pelle (2009-12-04 08:46)
  Hej Pelle!

  Jag brukar göra mitt yttersta för att alltid vara korrekt i mina uttalanden. Och skulle jag vid något tillfälle ha fel, så har jag inga problem med att erkänna det heller.

  Men tyvärr visade det sig idag att ryktet som jag hänvisade till stämde. Det har nu bekräftats av miljöpartiets vice gruppledare Johanna Toftemyr Pedersen i dagens VK.

  Det är både tragiskt och skrämmande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.