Skärpta straff eller halvtidsfrigivning?

Tack vare Alliansregeringen får vi äntligen se hur Sverige bryter med en flumtradition som levt kvar sedan 1970-talet, där det varit låga straff som gällt för allvarliga brott. Nu skärps straffen för grov misshandel, grov våldtäkt, grov kvinnofridskränkning och andra grova våldsbrott. Straffen blir mer rimliga och i linje med det allmänna rättsmedvetandet.

Men vad vill egentligen vänsterpartierna: s, mp och v? Vänsterpartiet vill återinföra halvtidsfrigivningen, vilket innebär att de kriminella släpps ut efter halva strafftiden. Vänstern vill också, liksom miljöpartiet, avskaffa livstidsstraffet. Nu måste Mona Sahlin ge besked om vilken politik socialdemokraterna vill föra tillsammans med övriga vänsterpartier.

Vill socialdemokraterna också återinföra halvtidsfrigivningen och avskaffa livstidsstraffet?

 

 

Etiketter: , , ,

15 kommentarer

 1. HJ

  Strängare straff brukar väl inte minska brottsligheten.

  Dock skulle jag gärna se att alla frimurare fick livstids fängelse, en mer primitiv rörelse får man leta efter.

  Man önskar att alla frimurare skulle läsa lite historia så ni kanske upptäcker hur negativ inverkan på mänsklighetens utveckling som kristendomen haft!

 2. Conny Forsström

  Du kallar låga straff en flumtradition. Men vi måste fråga oss vad vi vill med fängelsestraffen. Tanken är väl att straffet ska verka avskräckande? En människa som sitter oerhört lång tid i fängelse, vad händer med den människan? Kommer den att vara mer eller mindre brottsbenägen när den kommer ut? Jag tror, och jag misstänker att det finns studier som säger samma sak även om jag inte har någon källa, att människor som sitter längre i fängelse blir ÄNNU mer brottsbenägna. Ta bara en sån sak som att man blir institutionaliserad, van vid institutionen. Varför skulle man INTE vilja tillbaka dit?

 3. Conny Forsström

  Sen kan vi förstås se på USA där kriminaliteten ingalunda minskar trots att fängelsestraffen är långa och trots att en stor proportionerlig andel av befolkningen sitter bakom lås och bom.

 4. Conny Forsström

  Kort sagt, vad vill vi ska hända med människan som suttit i fängelse? I enlighet med er s.k. arbetslinje där alla ska jobba oavsett vad, så borde ni ju anse att en f.d. intern också ska integreras in i samhället igen och bli en produktiv samhällsmedborgare? Kommer en person som suttit länge i finkan att bli återintegrerad eller blir risken för återfallsbrottslighet större? Om det senare är fallet så föder alltså längre straff också paradoxalt nog mer brottslighet, varpå staten ytterligare höjer straffen.

 5. Pelle

  Du fick några frågor på din blogg ”Varför skall..” var det frågor som du inte har några svar på?

  Pelle säger:
  Varför -skall inte vi som får uppskjuten lön från de dagar då vi arbetade få betala lika i skatt som dom som jobbar nu?

  Varför -skall sjuka tvingas till arbetsförmedlingen hur sjuka dom än är – se JK:s utredning av FK?

  Varför -skapas inga ungdomsjobb om inte privata gör det?

  Varför -misstror alliansen sina medmänniskor att vara lata?

  Varför -skall dom som har höga löner få mer än lågavlönade i plånboken (inte% utan pengar)?

  Varför -kan inte alliansen stötta Norrbotniabanan?

  Varför -missgynnas glesbygden av alliansens politik?

  Några varför som man bör fundera över innan valet – Anders har du några svar?

 6. Anders Ågren

  Svar till Pelle (2010-01-31 12:07)
  Jodå, nog finns det svar men dina frågor är så vinklade med felaktigheter att jag inte ids lägga ned tid på att svara. Misstänker att du inte kommer att vara nöjd – oavsett vilket svar du får.

 7. Anders Ågren

  Svar till HJ (2010-01-31 10:07)
  Begår man brott ska man också ta konsekvenserna genom de straff som utdöms. Vi moderater anser att straffen i Sverige är för låga för många brott. Detta till skillnad från vänstern som vill släppa ut våldtäktsmän och kvinnomisshandlare efter halva strafftiden.

 8. Anders Ågren

  Svar till Conny Forsström (2010-01-31 10:32)
  Fängelsetiden ska i större utsträckning än idag fyllas med meningsfull verksamhet. Vissa kanske också behöver vård och terapi i större utsträckning. Sen måste vi se sanningen i vitögat och våga konstatera att vissa individer aldrig kommer att vara lämpliga att släppa ut i friheten.

 9. Pelle

  Om man som högerpolitiker inte kan svara på sådana frågor som de flesta röstande vill ha svar på, vad har man då för typ av politik?

  Är ni utan egen politik och bara håller på med retorik?

  Svagt av dig att inte svara.

 10. Johan Karlsson

  Så hur är det då? Stämmer alla konspirationsteorier? 😉 Nej skämt åsido. I Sverige har vi en förmåga att se förövaren som det största offret. Se bara på rånet på umestan där polisen kritiseras för att de besvarade elden från dessa grova brottslingar. Ofta läggs även ett klassperspektiv in för att få det att framstå som att det är kapitalismen som tvingar folk att begå brott.

 11. Anders Ågren

  Svar till Johan Karlsson (2010-02-01 21:33)
  Ja, ett problem med svensk kriminalpolitik sedan 70-talet är att man brytt sig mer om brottslingens väl och ve än brottsoffrets. Hög tid att skifta synsätt.

 12. Manne N

  Vad ska straffen vara till? Varför är straffen till för brottsoffren? I USA har man en retributivt syn på straffen. Alltså attt det är samhällets privilegium att utkräva hämnd. Ett annat synsätt är att man ska hålla dom utanför samhället för att skydda oss övriga. Ett tredje – det som du kallar flum – tycker att det enda viktiga är att fängelserna producerar ansvarskännande och delaktiga medborgare.

  Ett långt tidsbestämt straff utan möjlighet till tidigare frigivning, stämmer bara med det retributiva synsättet. Kan du då förklara vilken nytta hämnd har? Vem mår bättre av det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.