Vad sysslar Mona Sahlin med?

Under hela valrörelsen har Mona Sahlin varit övertydlig med att hon ALDRIG, varken direkt eller indirekt, ska medverka till att Sverigedemokraterna ska få något inflytande på de politiska besluten i Sveriges riksdag.

Nu gör hon precis tvärtom.

Riksdagen har inte ens hunnit öppna, och hennes löften i valrörelsen är redan bortblåsta.

Vid första bästa tillfälle ger hon nu Sd möjligheten att agera vågmästare. Genom att nominera en motkandidat till posten som talman, väljer hon att direkt bjuda in Sverigedemokraterna och Jimie Åkesson i politikens finrum. De blir ju nu p.g.a. Mona Sahlins medvetna val vägmästare i skarpt läge.

Bra jobbat, Mona. Väldigt ansvarsfullt.

Det visar dock att svenska foilket gjorde helt rätt som inte röstade på (S) i valet 2010. Det finns skäl till att socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år. De skälen stärks av detta tråkiga agerande från Mona Sahlin.

 

Etiketter: , , , ,

16 kommentarer

  1. Ante

    Men Anders. Inte tror du väl att de rödgröna gör sig i beroende av SD genom att själva nominera en Rödgrön talman?

    Det är ju NI som sitter i regering som måste göra er beroende av SD för att få igenom eran politik.

    VI agerar opposition!

  2. Ingemar Wincent

    Men Anders, Sverigedemokraterna ÄR redan i politikens finrum!

    Ur moderatperspektiv är det säkert tråkigt att riskera att förlora en prestigefull talmanspost, men oavsett utgång i talmansvalet, så kommer talmannen att ha stöd från en riksdagsmajoritet. Accepterar du inte demokratiska spelregler? Anser du måhända att en minoritetsregering ska ges större riksdagsmakt än vad valresultatet gett dem?

    Sedan är det lite löjligt att påstå att svenska folket inte röstade på (S) i årets val. Partiet fick visserligen relativt låga siffror, men de är ju fortsatt det enskilt största partiet…

  3. Lennart

    Både alliansen och de rödgröna hade samma tonfall mot SD före valet, så om du nu tycker att Mona Sahlin bryter ett löfte, så borde du tycka att Fredrik Reinfeldt också gör det. Själv tycker jag att Reinfeldt klantat till det, genom att inte samråda med S i talmansfrågan… de är ju Reinfeldt som ska agera så att alliansens förslag går igenom i riksdagen, det rödgrönas roll är att opponera för landets bästa – oavsett vad SD tycker.

  4. Nawzad Ahmed

    Det är ganska naivt att argumentera på det viset och försöka projicera på Mona Salin för moderaterna som parti har lika mycket ansvar i frågan . Att lägga skulden på de andra är stoppa huvdet i sanden. Om moderaterna inte vill att SD har något inflytande eller roll i svensk politik så är det upp till bevis! Jag tycker att principen att det största partiet i riksdagen ska ha talmansposten för talmannen representera ett parti och inte ett block.

  5. Anders Ågren

    Svar till Ante (2010-10-02 11:42)
    ”Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande.”

    Mona Sahlin den 28/10 2009 på Socialdemokraternas jobbkongress

    Men vid första möjliga tillfälle gör hon nu tvärtom, och ger Sd direkt inflytande. Varför? Genom att ställa upp med en motkandidat som talman, istället för att markera genom att lägga ned rösterna och acceptera omval av sittande talman, så väljer hon att lägga avgörandet i Sd:s händer.

    Det är ett medvetet val.

  6. Anders Ågren

    Svar till Ingemar Wincent (2010-10-02 12:09)
    Relativt låga siffror..

    Men för (S) är ju valresultatet det sämsta på 100 år. Göran Persson fick ju avgå för katastrofvalet 2006.

    Och med Mona Sahlin har man nu tappat ytterligare 4,3%.

  7. Anders Ågren

    Svar till Lennart (2010-10-02 14:24)
    ”Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande.”

    Citat av Mona Sahlin.

    Och det första Sahlin gör när riksdagen sammanträder är att lägga avgörandet i Sd:s händer. Så kan hon naturligtvis göra, men det är tvärtemot vad hon upprepade gånger sa under valrörelsen. Nu vill hon medvetet att SD ska få avgöra viktiga beslut. Också ett intressant agerande.

  8. Lars Gidlöf

    Men varför lägger inte minoritetsregeringen förslag på (s) kandidat då till talmansposten?

    Om nu t ex regeringen vill skicka mer trupper till Afghanistan, och de rödgröna och SD inte vill detta,hur ska de rödgröna göra då? Ska de lägga ner rösterna då också eller?

  9. Anders Ågren

    Svar till Nawzad Ahmed (2010-10-02 14:26)
    Den gångna mandatperioden har Per Westerberg (M) varit riksdagens talman. Alliansen har nominerat honom för ännu en period, men istället för att låta honom fortsätta så nominerar (S) en motkandidat. Därmed hamnar avgörandet i Jimmie Åkessons händer.

    Det rimmar synnerligen illa med vad Mona Sahlin har upprepat under hela valrörelsen.

  10. Anders Ågren

    Svar till Lars Gidlöf (2010-10-02 14:36)
    Hon bryter löftet som hon upprepat hela valrörelsen.

    Det första Mona Sahlin gör i riksdagen är att lägga avgörandet i händerna på Sverigedemokraterna, när det gäller vem som ska väljas till talman. Hon hade kunnat välja att lägga ner rösterna i frågan, och på så vis undvika att sätta allt fokus på SD.

    Men nu vet vi hur socialdemokraterna tänker agera den kommande mandatperioden. D.v.s. tvärtemot det Mona Sahlin sa i valrörelsen.

    Kanske ett sätt för Sahlin att slippa eftervalsdebatten om socialdemokraternas katastrofala valresultat?

  11. Bengt Holm

    Är det en fortsättning mot Mona Sahlin.Moderaterna har som vanligt inget ansvar,man skyller på andra

  12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Om vi nu ska resonera på det här viset, så kan vi ju utnämna oss som en enpartiStat, för då kan vi ju inte ha nån opposition! Så fort oppositionen lägger fram egna förslag och motförslag till Regeringen, så riskerar vi ju att SD röstar med dem!!
    Fredrik Reinfeldt har valt att regera i minoritet, och då är det så här det ser ut! SD är vågmästare i riksdagen! Och det kan ju hända att SD väljer att stödja Per Westerberg, aktivt eller genom att lägga ner sina röster, vad säger alliansanhängarna då?

  13. Lars Gidlöf

    Så ska de rödgröna lägga ner sina röster då under 4 års tid om SD har samma åsikt som de rödgröna?

    Men du är ju politiker och jag räknar ju inte med du kan räkna riktigt, ingen av er kan ju det, om nu SD stödjer Per Westerberg som talman,då har väl Alliansen tagit hjälp av SD eller?? Ska de då ändra sig och rösta med de rödgröna?

  14. Mattias Eriksson

    nu är du väl ändå ute och cyklar…menar du att socialdemokraterna måste hålla med alliansen i allt i 4 år, annars ger man SD inflytande??? Då kan man ju lika gärna säga att alliansen borde alltid hålla med Socialdemokraterna….sveriges största parti…annars ger man SD inflytande.Flest svenskar ville trots allt ha socialdemokraterna som regeringsparti…eller är alliánsen nu ett parti??

  15. Gubben

    Problemet är väl inte att SD har vågmästarroll och mandat att lägga åt ena eller andra hållet och därmed ”passivt” stödja något av blocken. Problemet är att Mona före valet inte förstod att det är så vår riksdag fungerar.
    Så, istället för att anklaga henne för lögner och löftesbrott är det måhända mer adekvat att ifrågasätta hennes intellektuella förmåga.
    Men, det mest troliga är nog ändå att Mona bara bedrev lite ohederlig valrörelsepropaganda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.