Ökad handel positiv för Umeås tillväxt!

I både VK och VF kan vi nu på morgonen läsa om kommande satsningar på handelsområdena i Umeå. På Ersboda storsatsar Konsum Nord på Coop Forum, med ombyggnationer och tillbyggnader på 160 miljoner kronor. Det finns också långt gångna planer på att bygga på och utveckla Kungspassagen i centrum, liksom utökningen av Strömpilens handelsområde. För att nämna några av kommande satsningar.

Vi vet sedan tidigare att det saknas ett antal butikskedjor i Umeå. I en kommentar konstaterar Erik Sandemo, Svensk Handel, att över 100 kedjor har etablerat sig i Sundsvall medan motsvarande siffra för Umeå är 75. Det visar att det finns en uppenbar potential för handeln i Umeå att utvecklas mer.

För oss politiker gäller det att skapa så goda förutsättningar som möjligt för handelsföretag att etablera sig här och växa. Det innebär nya jobb och ökade skatteintäkter. Handel föder handel. Det är bra för kommunens tillväxt!

Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Hans

  Hejsan Anders.
  Varför har Umeå valt att sprida ut handeln runt hela Umeå.. tvärtom mot alla andra städer i Sverige… Se bara på Birsta i s-vall eller Gammelstan i Luleå.. Allt samlat på ett område utanför stan.. De kan expandera fritt och man behöver inte åka bil mellan alla butikskedjor… Helt säker på att Umeå aldrig kommer kunna mäta sig med tex s-valls handel så länge vi inte samlar alla affärsområden till ett stort område och satsar på det! varför inte fortsätta på ersboda/mariedal och fortsätta norrut mot Anumark? då rymmer vi Ikea med mycket mera….

 2. TC

  Handelsområder Klockarbäcken borde aldrig skapats, och de borde not faktiskt läggas ned flr det är skadligt för handelns tillväxt och för miljön att knderna måste fara mellan olika områden för att handla stället för att ta bussen bilen eller cykeln till ett enda externt handelsområde dit butikerna utnyttjat varandras attraktionskraft för att lcka till sig kunderna. Ersboda har hur mycket plats som helst för ytterligare handel, gärna inklusive IKEA, i skogen i vöster utmed norra länken, som borde blivit E4 eftersom den borde dragits väster om stan istället för genom stans östra stadsdelar

 3. TC

  Ymeå är en låglönestad plus har många studenter som lever på studieLÅN, så det finns en risk för övertablering av butiker, och även antalet hotell som planeras verkar överoptimistskt för exakt vad är det som ska locka alla hotellfäster tlll just Umeå? Examinerad civilingenjörer… har nästan ingen chans alls att få ett relevant jobb i Umeå, o fler lågavlönade butiksjobb förändrar inte det, så det vore kul att någongång få läsa att ni politiker lyckats locka hit andra företag än just butiker, dock ännu inte IKEA!, och hotell till stan. Astrazeneca… väljer att lämna stan
  ,,, väljer ju att läm

 4. TC

  En evenemangsarena skulle kunna locka hotellgäster, och den placeras lämpligast på o kring gamla Godsbangården, och även äventyrsbadet o dess simarena bör byggas vid Evenemangsarenan o på gamla Godbangården finns det gott om plats äcen för ett utomhusbad plus en stor gemensam parkering.
  Avknoppningsföretagen från universitetets naturvetenskapliga o teknska forskning måste bli fler, o Uminova måste växa kraftigt. Forskningsintensiva företag bör kunna lockas till Umeå ifall de erbjuds lokaler med gångavstånd till universitetet, o i skogen vid nya friidrottsarena finns gott om plats

 5. TC

  Eftersom så mycket ny handel, plus äventyrsbad och kanske evenemangsarena, ska byggas i centrala Umeå och eftersom bilresorna bör minska, så bör priset på bussbiljetterna sänkas eller ännu hellre fullt ut finansieras via kommunalskatten, och det måste bli trafiksäkrare att cykla i Umeå genom att fler planskilda korsningar ordnas o mest akut är det att få 2 tunnlar mellan universitetet o Svingen plus 1 tunnel där Kungsgatan möter Östra kyrkogatan, så att även barn säkert kan ta cykeln ensamma till badet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.