Intressant sätt att samarbeta……

Nordmalings kommun ska nu göra ett försök att tvätta bort sitt skamfilade rykte. Det låter som en vettig strategi. Läser i VF (10/3) att Nordmalings kommun håller på att ta fram en ny marknadsföringsplan, som än så länge är ett tjänstemannaförslag

Höjer dock på ögonbrynen lite när jag läser i tidningen om en del i strategin – nämligen att målet framförallt är att få unga barnfamiljer som är bosatta i Umeå, att istället flytta till Nordmaling.

Detta skall Nordmalings kommun lyckas med genom att begära ut uppgifter från en kommunala tomtkön i Umeå, vilket är en offentlig handling.

När man väl har lyckats komma över dessa uppgifter ska man skicka direktutskick till dessa personer. I ett senare steg ska Nordmalings kommun arrangera diverse evenemang, där målgruppen bjuds in till Nordmaling.

Kommunerna inom Umeåregionen (Umeå, Vännäs, Vindeln, Bjurholm, Robertsfors och Nordmaling) har ett välutvecklat och positivt samarbete sedan många år. Arbetet bygger på tanken att vi blir starkare tillsammans, och att vi inte ska hålla på konkurrera inbördes utan istället stärka regionen som helhet. Vi ska rikta konkurrensen mot andra regioner.

Därför har också Umeåregionen som helhet ett gemensamt befolkningsmål om att till år 2050 växa till 250.000 invånare.

Nordmaling gör det dock enkelt för sig, om deras strategi för att växa är att punktmarkera umebor och få dem att flytta till Nordmaling. Istället för att försöka bli en attraktivare kommun och på egen kraft locka till sig nya invånare från olika delar av landet, så ska man genom målmedvetet arbete få umebor att flytta till Nordmaling.

Jag är en varm anhängare av samarbetet inom Umeåregionen – och har ambitionen att stärka samarbetet inom en rad områden under kommande år – men det gör man verkligen inte på det här sättet. Tänk om Umeå kommun skulle agera på samma sätt?

Etiketter: , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Peder Jonsson

  Min fråga till dig Anders är,vad gör ni för att Nordmaling ska växa då? Intresset för er i Umeå ligger ju tydligen i att tömma inlandet samt intilliggande kommuner och packa alla människor så tätt som möjligt i innerstan?

 2. Urban Bengtson, idékonsult

  När togs beslut om Umeregionen och 250 000 invånare till år 2050?
  Och vad tänker sig Umeregionen att hela Västerbotten ska ha då? Med nuvarande c.a 260 000, blir det 10 000 över till Skellefteåområdet och hela inlandet.

  Eller finns det politiska mål i Västerbotten för att Skellefteå och inlandet ska behålla dagens invånarantal, dvs att hela länet ska få en befolkning på 350 000?

  Så redovisa nu inte bara Umeå kommun mål med 200 000 till år 2050 samt Umeregionens om 250 000 invånare utan även hela Västerbottens befolkningsmål till 2050!

 3. Hans-Inge Smetana

  Håller med. Vi ska inte profitera på varandra utan bidra till att hjälpa varandra. Det var också så jag har förstått Umeregionsamverkan som jag också är en ivrig anhängare av. När det gäller regionarbetet mellan oss 6 kommuner så känns det som att vi snart behöver göra en ordentlig satsgning igen. Vissa pratar fortfarande hur bra det är med växeln etc. Men det är nu allt för många år sedan detta gjordes och vi borde kanske haft 5 stora grejor till att relatera till. Men det kanske är som detta inlägg i bloggen tydliggör att intresset har man bara när det gynnar den egna kommunen och när det inte gör det så kör man sitt eget race. (Nordmalingsmodellen)

 4. Dan Vähä

  Jag tycker du gör det väldigt enkelt för dig Anders. Äntligen har Nordamling tagit ambitionen att växa med tillväatsmål också med en markandsföringsplan. Självklart skall kommunen vara attraktiv och locka människor hit av egen kraft. Tyvrr kan Nordamling inte leva på en tillväxtsfaktor med som draghjälp. I den djupanalys som är gjord är inte huvudmålgruppen ”alla människor” Studier visar att närområdet är viktigt, sovial band, vänner mm och för vår del är männniskor i familjbindandefas viktiga, speciellt utflugna Nordamlingsbor som umeå dragit nytta av.
  Min teori är att Om umeå växer hoppas jag också Nordmaling kan dra fördel av dettam speicellt med Botniabanan som dragplåster.Jag tycker din kritik är onyanserad.

 5. Student i samhällsplanering

  Om Umeå menar allvar med regionförstoring så måste man släppa gärdsgårdsmentaliteten. Botniabanan kommer att sudda ut kommungränserna. Nordmaling ligger idag 20 minuter bort, närmare än te.x. Carlshem, Ersboda, Sävar eller Holmsund. Var man väljer att bosätta sig bestämmer faktiskt människor själva. Inte Anders Ågren. Det kallas för valfrihet.

 6. Anders Ågren

  Svar till Student i samhällsplanering (2012-03-15 08:32)
  Där är vi faktiskt fullständigt överens. Så varför ska då Nordmaling ägna tid, kraft och skattepengar på att få umeborna att flytta till Nordmaling? Bättre att vi tillsammans försöker ta upp konkurrensen med andra regioner i södra Sverige. Där våra verkliga konkurrenter finns.

 7. Anders Ågren

  Svar till Dan Vähä (2012-03-14 16:55)
  Jag noterar att Nordmalings kommunchef anser att min kritik är ”onyanserad”. Vi får väl anledning att återkomma till den diskussionen i Umeåregionens regionråd. Där har vi hittills varit överens om att vi ska samverka – nu gör ni tvärtom.

 8. Anders Ågren

  Svar till Hans-Inge Smetana (2012-03-14 09:13)
  Ja, det är många som har blivit besvikna på Nordmalings agerande i detta. Från flera kommuner. Det strider mot hela grundtanken i vårt samarbete inom Umeåregionen.

 9. Johannes

  Jag tycker du har helt rätt Anders. Vansinnigt att konkurrera inom samma region. Helt feltänkt! Såg att U-M Andersson på sin blogg jämförde er andra politiker med råttor som sprang omkring och väntade på att ”katten” skulle komma hem. Bra samtalsklimat i samarbetet ni verkar ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.