Arbetslinjen eller bidragslinjen

I dagens VK skriver jag på debattsidan tillsammans med Anna Kinberg Batra, moderaternas gruppledare i riksdagen och ordförande i finansutskottet. Debattartikeln bifogas nedan:

 

Snart dags att välja: arbetslinjen eller bidragslinjen

Nu är det snart bara ett år kvar till val i Sverige och här i Umeå kommun. Alliansregeringen har tagit ansvar för Sverige och kunnat satsa på såväl stärkt välfärd, investerat i infrastruktur och forskning samt tagit ansvar för jobben trots den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Vi fortsätter sätta jobben främst och bygger Sverige starkt, mot det står Socialdemokraterna som hotar med en återgång till bidragslinjen.

Som en liten, öppen, ekonomi påverkas Sverige av utvecklingen i omvärlden men trots det har Sverige klarat krisen bättre än de flesta jämförbara länder. Över 200 000 fler svenskar har ett jobb att gå till sedan 2006. När andra länder tvingas till nedskärningar kan Sverige, under 2013, skjuta in mer energi i ekonomin med 25 miljarder i kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning, bättre företagsklimat och ungas jobbchanser.

Arbetslösheten bland unga har länge varit hög i Sverige. Under de sista åren med Göran Persson som statsminister fördubblades ungdomsarbetslösheten i Sverige och därefter har den fortsatt öka till följd av krisen. Bara här i Umeå kommunär för många unga arbetslösa. Därför har Alliansregeringen halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga och sänkt restaurangmomsen så fler unga får chansen till extrajobb. Men mer behöver göras och här spelar utbildning en central roll.

Regeringen har sedan 2006 genomfört historiska reformer och satsningar på skolan. Nu senast, i samband med den ekonomiska vårpropositionen, satsar vi på 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser under 2013 och 2014 samt på ett långsiktigt arbete med arbetsmarknadens parter för att öka sysselsättningen och sänka trösklarna till jobb genom så kallade yrkesintroduktionsavtal.

Mot det står fyra oppositionspartier med Socialdemokraterna i spetsen som väljer att möta en internationell ekonomisk oro med kraftiga skattehöjningar på 30 miljarder kronor på jobb och företagande. Med Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga skulle företagens anställningskostnader öka med upp emot 40 000 kronor per ung anställd, vilket hotar jobbet för över tiotusen unga. Totalt hotar Socialdemokraternas politik över 70 000 svenskars jobb. Då återstår det att se hur Socialdemokraterna ställer sig till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor och skattehöjningar på mellan 50 och 90 miljarder för att ärligt kunna svara på väljarnas frågor om vad en röst på Socialdemokraterna faktiskt innebär.

Genom sänkta kostnader för att anställa ungdomar, en halverad restaurangmoms, nya yrkesintroduktionsavtal och satsningar på en skola som leder till jobb skapar Alliansen möjligheter för fler ungdomar att få ett jobb. Nu är det snart bara ett år kvar till val i Sverige och i Umeå kommun. Då är det upp till väljarna att avgöra om de vill gå fortsatt framåt med nya Moderaternas arbetslinje eller backa bakåt med Socialdemokraternas bidragslinje.

 

Anna Kinberg Batra (M)

Gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott

Anders Ågren (M)

Kommunalråd i Umeå

5 kommentarer

 1. pelle

  börja ta bort den dumma 75 dagars regeln då får ni mer folk i arbete ,jag är arbetslös sen 2011 ,men har haft ett timtidsjobb o stämplat upp resten ,,men sen januari måste jag minst ha 3 dagar i veckan ,annars förlorar jag på att jobba ,så nu stämplar jag heltid ,men före januari kunde jag jobba mellan 10-16 dagar i månaden,så man blev soffliggare till slut,ams har då inte varit till nån hjälp heller ,har knappt nån kontakt med han som är min kontaktperson på ams

 2. Hasse

  När ska Ni Moderater sluta att hänga ut människor i tid och otid.
  Här ser man er ideologiska medmänsklighet i riktigt dagsljus..
  Det är stor skillnad mellan Ert bidrag och ex arbetslöshetsförsäkring .
  Socialbidragen här eskalerat p.g.a regeringens evinnerliga skattesänkningar
  som mest gynnar de som redan här det gott ställt.
  Nu är det på tiden att ni lär er skillnaden på bidrag och försäkring.

 3. stefan

  ”Därför har Alliansregeringen halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga och sänkt restaurangmomsen så fler unga får chansen till extrajobb.” Misslyckat!!!! Totalflopp!!!! Finns INGA seriösa siffror som visar annat.
  ”Nu senast, i samband med den ekonomiska vårpropositionen, satsar vi på 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser under 2013 och 2014 samt på ett långsiktigt arbete med arbetsmarknadens parter för att öka sysselsättningen och sänka trösklarna till jobb genom så kallade yrkesintroduktionsavtal.” Jaha…… Och vems ide var det då – från början!?
  ”Med Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga skulle företagens anställningskostnader öka med upp emot 40 000 kronor per ung anställd, vilket hotar jobbet för över tiotusen unga.” Skitsnack!!! För att det ska stämma så krävs det att dessa tiotusen har anställts efter avgiftssänkningen OCH att denna sänkning var orsaken till anställningen – bevisa det!!!!
  ”Totalt hotar Socialdemokraternas politik över 70 000 svenskars jobb.” JASÅ!? Dina egna uppskattningar kan man tänka…..
  ”Då är det upp till väljarna att avgöra om de vill gå fortsatt framåt med nya Moderaternas arbetslinje eller backa bakåt med Socialdemokraternas bidragslinje.” VILKEN arbetslinje? Återigen – totalfloppat är vad ni har gjort. De eventuella jobb ni gjort möjliga har kostat mer än det smakat, vilket du vet. Socialdemokratins ”bidragslinje”!!?? Nu är du där igen – VILKA bidrag åsyftas här??? Jag har ställt frågan till en massa moderater – men ännu inte fått svar! Lär väl inte få det nu heller, eftersom den linjen INTE FINNS! Däremot är RUT oftast ett klockrent bidrag – men det tillfaller ju till största delen era kompisar, så då är det väl OK!?

 4. Erik18

  Stärkt välfärden? Ursäkta men det är ju för satan årets största skämt! Ni har till och med misslyckats katastrofalt med era egna strategier för den tillväxt som mirakulöst ska lösa alla samhällsproblem.
  ( http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2012/08/kulturarvsjobben-en-flopp ) ( http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2010/10/bara-var-tredje-landsting-klarar-vardgarantin ) ( http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2009/12/scb-regeringens-arbetsloshetslinje ) – bara ett axplock.
  Ni är som en bortkommen baby-version av den anglo-amerikanska nyliberala högern kryddad med lite allsköns människoförakt då och då.

  Jag har rätt mycket respekt för ideellt politiskt engagemang; man har ju då i grunden i många fall någonstans bestämt sig för att använda en del av sin tid för allas vår gemensamma skull. Det är beundransvärt. Därför kan jag väl i viss mån ursäkta politiker här i stan som både handleder förvaltning och sköter medborgarkontakt rätt uselt. Men när politiker som du eller Holmlund blåljuger en rätt upp i ansiktet såhär skamlöst – ja då förtjänar man ingens respekt. Ut ur stadshuset med er!! Och Holmlund må va maktfullkomlig idiot, men han tillhör i alla fall inte ett parti som konsekvent gör allt för att sparka på de som ligger ner och enbart gynna de välbeställda. När ni inte bara slentrianljuger det vill säga. Fy fan. Tur att ni åker ut nästa år från regeringen i alla fall, då får man väl det näst sämsta alternativet. Synd att ni inte kunde göra likadant här, och ta med er Holmlund på vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.