Positiv trend med ”doggybags” på våra restauranger

Att vi har ett stort problem i västvärlden med att man kastar ätbar mat alldeles i onödan är ju ingen nyhet. Matsvinnet är skadligt både för miljön och rent ekonomiskt för den enskilde. Vi kastar mat som vi redan har betalt för, alldeles i onödan.

Därför blir man extra glad av att läsa gårdagens Folkbladet. Där uppmärksammas det gigantiska matsvinn som kontinuerligt pågår från hushåll, restauranger och störkök . MEN att vi nu börjat skönja en ny trend: det blir allt vanligare med ”doggy-bags”. D.v.s. att man tar med sig matresterna hem från restaurangen när man varit ute och ätit.

Det blir tydligen allt vanligare. Vi kan läsa att restauranger som ex Lottas Krog, Allstar, Viktoria, Invito, Sagami, Le Garage självklart erbjuder matgästerna att ta med sig den överblivna maten hem. De har t.ex. färdiga förpackningar som matresterna packas i, och som gästen sedan får ta med sig hem och äta vid senare tillfälle.

Många upplever nog att det är lite pinsamt att be om en doggy-bag, för det har ju liksom inte ingått i vår kultur att ta med sig matrester hem från restaurangen. Men det är i så fall på tiden att vi får en attitydförändring även i Sverige och här hemma i Umeå. Det är inget att skämmas för! Du har ju redan betalt för maten och om du inte ordkar äta upp allt så är det väl perfekt att kunna ta med det hem, istället för att maten kasseras.

Själv tillhör jag dem som aldrig bett om en ”doggy-bag”, men vänta bara. Det är nog på tiden att även jag ändrar attityd i den här frågan. Tummen upp för ”doggy-bags” och de restauranger som erbjuder det till sina gäster!

En kommentar

  1. Daniel

    Så du tar alltså med dig dina matrester hem? Eller gör du som borgare traditionellt gör, lämnar resterna till pöbeln efter att du smörjt kråset för skattepengar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.