Positivt år för Vasatrafiken

I dagens VK kan vi läsa om den glädjande nyheten att det blivit bra fart på resandet över Kvarken med Wasaline. Vasa Stad och Umeå kommun har ju som bekant bildat ett gemensamt bolag för att trygga och utveckla den viktiga färjetrafiken, och det ger nu resultat. 2013 blev det en fördubbling av antalet resande jmf med 2012. Godsvolymerna ökade under samma tid med 10 procent.

Parallellt med att få fart på färjetrafiken pågår ett intensivt arbete med att få tillstånd en lösning med bl.a. ny färja inom ett antal år, där vi hoppas att både den finska och svenska staten ska gå in med investeringsmedel, utöver EU-stöd. En första fas har blivit godkänd av EU, där arbete pågår med att ta fram fördjupat underlag inför framtida beslut och vägval.

För Umeås del är detta mycket viktigt. Samarbetet med Vasa måste förstärkas och utvecklas på många områden. Det kommer att komma både den finska och svenska sidan av Kvarken till stor nytta, och det förutsätter också väl fungerande färjeförbindelser Tillsammans blir vi starka.

2 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Positivt år för politisk inkompetens skulle du skriva. Ni köper en färja, utan några som helst kunskaper inom sjöfart, alla jobb går till Finland,Vasa får ”reklam” genom namnet, både på linjen och fartygsnamnet.

  Sen, efter några månader idrift måste Ni ut med ytterliggare c:a 20 miljoner kr till bolaget pga av att ni varit inkompetenta och köpt detta vrak. Vilka garantier är det för detta lån??

  Sen, efter ”rekordsommar” så måste Vasa Stad in med ytterliggare 20 miljoner.

  Hur kompetenta är Ni politiker?
  Varken du eller Holmlund vågar ju svara på dessa frågor

  • Viktor

   Lars: Är ditt alternativ att vi lägger helt ner färjetrafiken? När den nu dessutom visar sig ha mer än dubbelt så många passagerare som förra året. Vasa är Umeås närmaste stad och näringslivet behöver båten för vidare transporter till Vasa eller till Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.