Jobben och ekonomin….

….stod i fokus vid årets första partiledardebatt i riksdagen, den gångna veckan. Det blev debatt kring trovärdigheten i de olika alternativens ekonmiska politik. Bra så. Många andra länder har som bekant varit tvungna att strama åt under krisen. I Sverige har vi i stället kunnat satsa för att stötta jobb och tillväxt. Alliansregeringen har tack vare styrkan i Sveriges offentliga finanser kunnat föra en aktiv finanspolitik, med stimulanser till såväl företag som hushåll. Sverige är ju förövrigt ett av de länder i EU som har starkast offentliga finanser, enligt EU-kommissionens höstprognos 2013.

I opinionen leder de rödgröna, även om de i sak inte har ett gemensamt politiskt alternativ. Förhoppningsvis kan massmedia börja granska även dessa oppositionspartiers politik, när vi nu närmar oss val och debatten hettar till.

En kommentar

 1. Gandalfdenvite

  Alliansen har misslyckats med precis allt! Arbetslösheten är ungefär lika hög nu som för 8 år sedan, att fler är sysselsatta är irrelevant statistik eftersom arbetslöshet alltid mäts i förhållande till aktuell befolkningsmängd och den har ökat ännu mer! Alliansen har aldrig haft för avsikt att hjälpa de arbetssökande utan de har enbart avsett att göra de arbetslösa mer desperata så att de överger sin ”lathet”, och sjukskrivna slutar simulera, och tar de jobb som Alliansen tror existerar! Jobbskatteavdragens syfte var att att få dessa lata arbetslösa att anses att det är mer värt att ta ett lågavlönat deltidsjob än att fortsätta svälta som arbetslös! Alliansens sänkning/borttagning av arbetsgivaravgiften för unga under 26 var extremt korkat och totalt verkningslöst eftersom alla unga börjar sina yrkesliv med att vara arbetslösa eftersom företagen inte kan anställa varje ny generation som examineras varje vårtermin! Det enda resultatet av arbetsgivaravgiftssänkning är att de arbetslösa äldre än 26 blivit oanställningsbara, för dyra! Alliansens avsikt att straffa/plåga/förnedra de arbetslösa för att pressa dem att ”välja” att upphöra vara arbetslösa, är anledningen till att Alliansen förra året i lag återinförde slaveriet i Sverige där nu kommunerna tillåts behandla de arbetslösa som tvingas ha det förnderande försörjningsstödet som arbetslöshetsersättning som om de vore kriminella och tvingas bestraffas med oavlönad samhällstjänst då de tvingas arbeta utan lön åt kommunerna, som exempelvis åt ”Viva resurs” i Umeå! Även FAS 3 infördes som en form av slavarbete där arbetslösa tvingas arbeta utan att ges avtalsenlig lön!
  Det var Alliansregeringen som drev igenom FRA- och IPRED-lagarna, och det var Alliansregeringen som beslutade att TV-licens ska betalas även för datorer och mobiltelefoner!
  Alliansen har låtit skolan och sjukvården plundras av giriga riskkapitalbolag, samtidigt som PISA-resultaten aldrig varit sämre än efter 8 år av Alliansregerande!
  Järnväg och övrig infrastruktur förfaller, och försvaret hade inte ens pengar… nog att skicka upp JAS-plan för att möta Ryska bomplan som övade kärnvapenattacker mot Sverige, och Alliansen sålde de utsläppsrätter Sverige inte behövde själva istället för att låta dessa förfalla och atmosfären slippa dessa utsläpp! Danska studenter får 7200 kronor varje månad i studiebidrag medan svenska studenter enbart får 2700 kronor varje månad! Svensk ekonomi är alltså extremt misskött, ”bankkontot” må vara fullt men samhället, försvaret o infrastrukturen o skolan o sjukvården o…, förblöder!
  Både numera högerextrema Centern och religiösa Kristdemokraterna riskerar åka ur Riksdagen, medan Socialdemokraternas samarbetspartner, Mp o V, garanterat klarar sig kvar i Riksdagen, så det är Reinfeldt som tvingas ”slingra” sig när det diskuteras regeringspartner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.